Mobile blomster og hengende hager

Blomster i krukker og ampler pynter opp og ønsker velkommen. Spennende samplantinger gir de beste resultatene.

Sommerblomster i krukker og ampler gir oss mulighet til å skape frodige og fargerike uterom. Det finnes et stort utvalg av sommerblomster å velge imellom, og Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP) gir deg her ideer og tips for plantingen.

Fargeglade blomstertrender
Årets blomstertrender byr på fargeglade kombinasjoner, og sterke farger er igjen i skuddet. Velger du ulike blomster innenfor samme fargeskala kan komposisjonen friskes opp med en blomst i en fargesterk kontrastfarge. En sammenplanting med blomster i rosa nyanser kan kvikkes opp med en plante med gule blomster, og en blanding av oransje blomster kan få en kontrastplante med blå eller lilla blomster.

Det finnes også mange bladplanter med bladfarger i sølvgrå, lime og purpur i tillegg til ulike grønnyanser. Disse kan du bruke som kontrastplanter for å få spennende sammenplantinger. Også prydgress og stauder kan fungere godt i sammenplanting med sommerblomster.

Lavendelkrukke: Lavendel i samplanting med eføy.

Hvilke planter skal du velge?
Nesten alle slags utplantingsplanter kan brukes i krukker, kasser og urner. I en stor krukke kan du også velge en sammenplantning av ulike stauder, prydgress og utplantingsplanter, noe som vil passe perfekt ved inngangspartiet, på terrassen eller et annet sted hvor du vil ha noe ekstra pent å hvile øynene på. Sommerblomster med hengende og utbredt vekst egner seg best når du planter i ampler. Det er viktig å velge planter som passer sammen når det gjelder krav til lys og fuktighet. 

Prøv gjerne nye sorter, men det kan være lurt å prøve ut nytt i liten skala. Bruk gjerne sommerblomster du har god erfaring med i blomsterkassene, og prøv nye planteslag i ei krukke. Erfaringene du høster denne sommeren kan du dra nytte av neste år.

Nyttevekster kan også plantes i krukker, og ingenting er vel bedre enn å høste selvdyrkede tomater eller krydder fra krukker på terrassen eller balkongen. Tomatplanter plasseres på en varm og solrik plass, og krydderplanter kan plantes i egne krukker eller som bladkontrast i sammenplanting med sommerblomster. Man kan også kjøpe chili-, paprika- og tomatplanter med høsteklare frukter, og nytteplantene er både dekorative og morsomme innslag på uteplassen.

Planter som tåler skygge og tørke
Mens de aller fleste sommerblomster blomstrer villig på en solrik plass, er det kun noen få som vil fortsette å blomstre utover sommeren dersom de plasseres i skygge. Overbygde og ofte nordvendte inngangspartier har lite sol, og her må man derfor bruke skyggetålende planter. Planter som isbegonia, knollbegonia og andre begoniasorter trives godt i skyggen. Det samme er tilfellet med tårer, flittig lise, lobelia, betlehemsklokke og mange av bladplantene. Også eføy egner seg godt i krukker på skyggefull plass.

Alle planter trenger selvfølgelig vann, men noen klarer seg uten i lengre periode enn andre. Planter med tykke blader tåler ofte tørke bedre enn planter med tynt, fint bladverk. Begoniasorter, hengepelargonium og pelargonium er alle planteslag som tåler noe tørke, mens tagetes og lobelia fort får bladskader ved opptørking.

Lettstelte planter
Noen planter krever at man kniper av visne blomster for å fremme ny blomstring, mens andre sorter blomstrer uavbrutt selv uten kniping. Be om råd når du kjøper sommerblomster. Det er mulig å plante lettstelte sommerblomster dersom du ønsker et enklere alternativ.

Krukker og ampler kan flyttes etter behov, noe som gir deg mulighet til å ommøblere med planter så ofte du ønsker. Det gjør det også lettere å ta vare på plantene når du reiser bort på ferie. Du kan redusere vannbehovet ved at plantene flyttes til en skyggefull plass når dere er borte.