Mine frøfavoritter

Hageeksperten Lisa Winnerlids favoritter. Denne gangen: Mine frøfavoritter!

I  hageentusiastenes verden blir det aldri vinter. Så snart det nye året er ringt inn dukker frøene opp og setter fart på sommerdrømmene. Det spirer i hagesjelen.

Pelargoniababyer er det søteste som finnes. Alt som nyfødte er de runde bladene mykt lodne og lukter pelargonia. De er rørende. Innbyr til å bli puslet med og vokser raskt til livskraftige individer. Man blir stolt som en småbarnsmamma!

Ja, pelargoniar er de favorittene som jeg bare må ha hvert år.

Den romantiske mahognysvarte stokkrosen må jeg ha, da den gir en trolsk eventyrstemning, når den med sine hundretalls silkeblomster langs den maje­stet­iske stilken, sprer seg ­utover et område.

Ikke en sommer uten vindelen, Iponea Tricolor med sine morgenfriske blomster som åpner seg om morgenen og sovner på ettermiddagen. Praktvindelen slynger seg flere meter opp mot skyene runt en søyle på min terrasse. Det er det første synet som møter meg når jeg våkner om morgenen. I flere år har de hilst meg god morgen, og det skal de få fortsette med.

I den mørkere augustkvelden skal de hvite solsikkene lyse opp. Ja, akkurat – hvite! De vanlige gule er herlige, men de hvite er helt spesielle. Jeg har dem ved gjerdet mot gaten. Der skal de stå å forføre og friste forbipasserende. Jeg synes at hvite solsikker forskjønner enhver hage.

Så er det akeleiene. Blomsterverdens gledespiker.  Har man en gang sådd dem, kommer de tilbake på egenhånd, på nye steder og i nye, søte varianter. Akeleier er sorgløse, og gjør opprør mot bestemt orden. De krysser seg til stadig nye varianter. Det er charmen med dem, synes jeg.

1. Min frøsådde pelargonia «Raspberry Ripple», et funn fra Rare Väkster, blomstrer i lekkert hvitt og bringebærrødt. Så pelargoniane ­tidlig om våren i små krukker med såjord. Alt i sommer kan du nyte blomstingen.

2. Den magiske stokk­rosen «Nigra» sprer en trolsk stemning rundt seg. Stokkroser er toårige og blomstrer året etter de er sådd. Deretter dør planten. Lar du frøhuset sitte på stilkene om høsten, frøsår den seg selv.

3. Den ettårige Prakt­vindelen finnes i ­forskjellig farger, men jeg foretrekker den himmelblå sorten «Heavenly Blue»! Begynn med å forkultivere den innendørs, så blomstrer den ivrig fra høysommer til høsten.

4.  Hvit solsikke såes på ­friland om våren og begynner å blomstre på ­sensommeren. Lekkert i en hvit rabatt og mot en rød ­hus­vegg. Den heter «Ice Cream». Andre sorter er «Italian White», «Moonshadow» og «Vanilla Ice».

5. Mormorsmyke ­akeleier med krinolineskjørtblomster er hagens gledespiker. En frøsådd skatt som jeg ikke vil være foruten er den særegne «Nora Barlow». En klassiker fra 1800-tallet, oppkalt etter en legendarisk, engelsk hageguru.

Lisas å-gjøre-liste i februar

• Har du fortsatt juleamaryllisen?  Med litt stell kan den blomstre neste vinter også. Gi den vann og næring i løpet av våren/sommeren. Sett den på et tørt og frostfritt sted på høsten.
Rist tung snø av barvekster,  busker og trær ellers kan grenene brekke av tyngden.
Rydd i boden.  Rengjør verktøy og sett dem inn med olje. Det vil du sette pris på til våren.
• Vinterens hyggeligste sysselsetting  er å studere de nye frøkatalogene og postordrefirmaenes hjemmesider. Tilbudet er enormt og fullt av funn av uvanlige og sjeldne vekster.

Her er noen spennende webadresser.
www.fron-och-sant.se
Mange forskjellig grønnsaksfrø med hovedvekt på tomater
www.fromedposten.se
Stort sortiment av svenske og engelske frø
www.gourmetgarage.se
Unike italienske frø
www.impecta.se
Sommerblomster, stauder, grønnsaker
www.leutens.no
Sommerblomster, stauder, grønnsaker, økologiske
www.hairloom.no
Gamle varianter, økologiske
www.raravaxter.com
Mange uvanlige blomstersorter, for eksempel hvite solsikker, ­pelargoniar og akeleier
www.thomson–morgan.com
Verdens største frøfirma, blomster, grønnsaker
www.kitchengarden.se
Videreselger for de store engelske frøfirmaene.
www.primafroe.dk
Spennende utvalg fra hele verden.
www.gardensnorth.com
Kanadisk, frø til hardføre planter

Spør Lisa

Grønt i nordvendt vindu
Jeg har et rom mot nord, der det nesten aldri blir lyst på denne årstiden. Jeg vil gjerne ha noe grønt der, kan du anbefale en plante som kan trives der?
Astrid

Svar: Det finnes tøffe planter!
I mitt mørke, nordvendte sove­rom har jeg fredsliljer. Det er en fantastisk potteplante med blankt, grønt bladverk og det virker som om den tåler det meste bortsett fra tørste. De må vannes regelmessig, men viser oss tydelig når det er på tide å vanne, ved at bladene henger. Rett som det er blomst­rer de med hvite høyblad selv midt på mørke vinteren.
En annen god potteplante er Zamioculcas, en sukkulent som tåler både mørke og lanvarig tørke. Vann den sjeldent, men rikelig hver gang.

Utfordring:

Så vinterens vakreste rose
Klipp ikke bort de visnede blomstene fra stilken på julerosen som du har hatt som potteplante. I blomsten utvikles frøhus. Når de har tørket, sår du i såjord. En spennende utfordring – om noen år kan du ha blomstrende planter!

En spennende frønyhet av året: Thompson & ­Morgans staude, solhatt Echinacea «Magic Box» i ­forskjellige ny­anser av rosa, oransje og rødt.

Stopp gnagerne! De for­skjellige hagesentrene fører ulik beskyttelse som du kan feste nederst på trestammene slik at små­gnagerne ikke ­kommer til.

Primo Vitamino Hot Mix Organic
En sterk miks av ­krydrede spirer: reddik, sennep og bukkhornskløver, kombinasjonen garanterer en bedre smaks­opp­levelse og er dess­uten en fryd for øyet. Spires på en varm plass, 20 – 25°C. Spirene er ferdige etter 7 – 10 dager.  Se flere varianter på www.nelson.no

Grow In Bag.
Planteramme i flettet pil, ink. Drenerende fiberbag med kraftige håndtak, fåes i størrelsene 60x20x20 cm og 45x45x25 cm, i natur og hvitt.  Cirka kr. 156,- / 176,-.
www.nelson.no