Lailas lille, grønne paradis

At en liten hageflekk kan romme så mye! Frodig, grønn og blomstrende er Lailas rekkehushage.

Lailas lille rekkehushage er ikke mer enn 200 kvadratmeter, men den har blitt en sjenerøs hagedrøm med deilige dufter. Rekkehuset ble bygget i 1961, tegnet av arkitekten Nils Tesh som da samarbeidet med hagearkitekten Walter Bauer. Litt av hagens originalidé vises fortsatt her, ved blant annet klatrehortensiaen som smidig slynger seg over gjerdet mot naboen, likeså de store plantetrauene hvor det opprinnelig vokste blankmispel. Betonghellene er også originale.
– Jeg vil samle fargene, det er mest lilla, litt hvitt og blått. Men gult, det får ikke komme inn i min hage, ler Laila. Det høres pretensiøst ut, men å ha en hage er litt som å male et bilde. Man fjerner noe – og legger til noe.

Slyngende ­ganger erstatter gresset som hagen besto av da ­familien overtok rekkehuset. Nå er det ingen gressplen der ­lenger. Dette er en opp- levelseshage, ingen ­fotballplen.

Krukker gjør hagen mobil, man kan flytte litt på grensene og avrunde hjørnene. I krukkene testes forskjellige vekster ut. Akkurat nå er Laila helt hektet på klematis i potter og krukker. Det fungerer bra, men om vinteren tas de inn i garasjen og får bli der til faren for nattefrost er over. Natur og hage skal helst samarbeide – den plantede delen skal helst gå over i den ville, uten tydelige grenser.

Krukkeplanting er perfekt i den lille hagen. Man kan flytte dem rundt etter behov og de blir et flott blikkfang når flere settes sammen.

Skap den lilla hagen

– Bygg i høyden. Klematis er et godt tips. Det finnes mange forskjellige sorter som blomstrer til forskjellige tider.
–  De samme løkplantene, staudene og buskene gjentas på flere steder i hagen for å skape et ryddigere inntrykk.
– Samle farger og bladstrukturer slik at hagen blir roligere og virker større.
–  Pass på at planter og blomster ­passer til husets farge.

Lailas favorittplanter

– Allium, Purple Sensation. Jeg elsker dem! De er så fantastiske. De blomstrer lenge og har en vakker frøkapsel.
– Hosta. Fargene og formene tiltaler meg. Planter man dem i glasserte krukker, holder man også sneglene borte.
– Klematis, alle sorter – både på espalje og i busker.
– Prydgress i bed og krukker. Hackecloa macra Albo-Aurera, et fint gress som ikke blir så høyt, men som har en klar grønn farge, litt limegrønn, Passer godt i krukker.
– Orientalsk valmue, for eksempel Pattys Plum.
Høstanemoner. De blomstrer sent når det meste andre er avblomstret. ­Vakkert mot steiner.