Når du skal velge en klatrerose til hagen din, skal du ikke bare gå etter blomstens utseende. Se etter en klatrerose som er sunn, motstandsdyktig mot sykdommer og robust nok til klimasonen du bor i. Blomstringstiden er også viktig å vurdere, så du velger en rose som blomstrer når du er hjemme og ikke bortreist på ferie. Rosene lukter forskjellig, har forskjellige høyder og bredder, og er forskjellige i måten de vokser på. Invester derfor i en rose som passer der du har tenkt at den skal være.
Artikkelens innhold:
Ramblers og Climbers
I England er klatreroser vanligvis delt inn i to kategorier, «ramblers» og «climbers». Denne inndelingen snakkes det ikke like mye om i Norge, men det kan være greit å forstå forskjellene på dem fordi de har ulike dyrkingsmetoder og funksjoner i hagen.
Ramblers (vandrere) er svært hurtigvoksende, tar mye plass og har små engangsblomstrende roser i store klaser. De har som regel lange tynne greiner og egner seg godt til å vokse i pergolaer og trær, eller over planker og vegger samt mot større husvegger, hvis de er støttet. Honningrosen er et eksempel på en kjent rambler og flere andre varianter finnes hovedsakelig blant japanske klatreroser, småklatreroser og bunndekkeroser.
Climbers (klatrere) har sterkere og mer oppreiste greiner. De blir ikke så høye som ramblers, men har ofte større roser. Noen blomstrer bare én gang, men det er mange som blomstrer på nytt, som også kalles remontering. De er best egnet til å vokse mot en støttevegg eller være støttet på andre måter.
10 fantastiske klatreroser
Her har vi valgt ut ti populære varianter:
1. Helenae Hybrida – Honningrose
Sterkvoksende, sunn og meget robust klatrerose som er en utmerket treklatrer. Blomster med store klaser av honningduftende, små blomster i fargene lys gul til hvit.
Blomstring juli-august. Foretrekker halvskygge. Høyde: 600 centimeter. Sone H1-H5. Rambler.

2. Flammentanz
En av de mest robuste røde klatrerosene. Lett å dyrke og tåler litt skygge.
Blomstene er store, fyldige,fløyelsrøde og lett duftende. Blomstring i juni-juli. Høyde: 300-500 centimeter. Sone H6. Climber.

3. Golden Gate
En prisvinnende rose med blomster som gradvis skifter farge fra gyllengul til knallgul. Blomstene er doble, sitter i klaser og dufter friskt av sitrus.
Blomstrer rikelig og remonterende mellom juni-oktober. Høyde: 250 centimeter. Sone H5. Climber.

4. New Dawn
En veldig populær klatrerose fordi den er hardfør, sunn og sterkt voksende. Blomstene er fyldige, middels store, går fra lys rosa til hvite og har en middels sterk frisk duft av sitrus.
Blomstrer remonterende i juli-september. Høyde: 300-600 centimeter. Sone H5. Climber.

5. Pauls Himalaya-musk
En spesielt god treklatrer med små, fyldige rosa blomster som sitter i store klaser og har en sterk duft. Høyde: 500 centimeter. Sone H2-H3. Rambler.

6. Sympathie
En av de mest populære sortene, med store, fyldige roser som blomster i store klaser. Fargen på rosene er dyp fløyelsrød til blodrød og de dufter middels sterkt.
Rikelig remonterende blomstring mellom juni – september. Høyde: circka 300 centimeter. Sone H4. Climber.

7. Ghislaine de Féligonde
Små fyldige skålformede blomster som skifter farge fra safrangul til aprikos, kobber og til slutt kremhvit. Remonterende blomstring mellom juni-september.
En skyggetolerant buskrose som kan brukes som klatrerose i de sørlige delene av landet. Høyde: cirka 150 centimeter Sone H4-H5. Climber.

8. Jasmina
Har dype skålformede og fyldige blomster som sitter i store klaser. Blomstene har en søt duft og veksler mellom kald rosa og fiolett.
Rikelig remontering mellom juni og oktober. Høyde: 300 centimeter. Sone H4. Rambler.

9. Alchymist
Moderne lettdyrket klatrerose med gammeldags sjarm. Honning- og teduftende blomster som endrer seg i ulike nyanser av aprikos, gylden gul og safran oransje. Tåler noe skygge. Tåler regn godt.
Engangsblomstring i juni – september Høyde: 200-250 cm. Sone H4. Climber.

10. Giardina
Store tette og skålformede gammelrosa blomster med middels søt og fruktig duft.
Blomstrer juni-oktober. Høyde: 300-350 cm. Sone H4. Climber.

Planting
Slik planter du klatrerosen din, trinn for trinn:
- Grav en grop som er 50 centimeter bred og 50 centimeter dyp. Bruk omtrent halvparten av den utgravde jorda og bland den med samme mengde kompost eller plantejord. Ikke gjødsle i gropen! (Hvis du planter ved siden av et tre, graver du gropen ca 50 centimeter ut fra treet)
- Legg litt av jorden tilbake i gropen og sett rosen ned med sprette røtter.
- Hvis rosetypen er okulert (podet) på en annen rose, bør dette punktet plasseres omtrent 10 centimeter under bakken. Fyll i resten av jorda og press godt rundt.
- Gjødsle med kugjødsel og en håndfull benmel blandet med plantejord rundt planten.
- Vann godt og fortsett å gjøre det regelmessig til rosen har etablert seg skikkelig.
Beskjæring av klatreroser
Klatreroser bør ikke beskjæres de første årene etter planting, slik at de kan vokse seg sterke.
Et generelt beskjæringsråd er å fjerne visne, frosne eller skadede greiner, og klippe sidegreinene ved behov. Når det gjelder hurtigvoksende ramblers, kan de kuttes helt hvis de ser vaklevoren ut og trenger foryngelse.
De visne blomstene til engangsroser trenger ikke å klippes av, det er en smakssak, men remonterende roser kan trimmes for å stimulere til ny knoppdannelse. Hvis du vil at rosene skal danne nyper, trenger du ikke beskjære så mye.
Vann og gjødsling
Det er viktig at du vanner rosene rikelig i spesielt tørre perioder. Vann direkte ved røttene og ikke med vannspreder som bløter hele løvet og øker risikoen for soppangrep.
Gjødsle allerede etablerte roser med kugjødsel og benmel, som gjødsles ned i jorda, i forbindelse med vårbeskjæringen. Remonterende roser må da gjødsles igjen, midt på sommeren.
