Kirsebærtre: Et enkelt frukttre som er en pryd for øyet!

Kirsebærtreet er en fryd for både øyet og smakssansen med sine vakre blomster og smakfulle frukter. Selv om kirsebærtreet krever minimalt med pleie, må du fortsatt være nøye med beskjæringen og ivaretakelsen av treet. Lær alt om det særegne kirsebærtreet her.

Kirsebærtreet er et populært frukttre i mange norske hager av flere grunner.

Kirsebærtreet er et populært frukttre i mange norske hager av flere grunner. Om våren kan du glede deg over synet av de vakre hvite eller rosa blomstene, og om sommeren kan du spise de søte fruktene. I tillegg er kirsebær utrolig sunne.

Det mørkerøde kirsebæret symboliserer norsk sommer for mange. Kirsebærene selges i boder langs landeveiene og vi spiser dem som en deilig snack gjennom hele sommeren.

Et kirsebærtre er både vakkert og spiselig, men det er stor variasjon i de over 300 variantene som finnes over hele verden.

Les også: Slik lager du superenkel fuglemat selv!

Noen kirsebærsorter er små og syrlige, mens andre er søte og fyldige. Man må også forholde seg til værforhold, skygge og plasseringen til kirsebærtreet, og ikke alle kirsebærtrær er selvpollinerende.

Derfor må du holde tungen rett i munnen når du velger kirsebærtre til hagen din. Lær alt om kirsebærtreet og se hvordan du best kan ta vare et kirsebærtre her.

Et kirsebær er en frukt

Navnet ‘kirsebær’ kan virke misvisende, for faktisk er et kirsebær ikke et bær i det hele tatt, men en steinfrukt. Kirsebærtreet tilhører slekten prunus, som inkluderer plommer, aprikoser, nektariner, fersken og mandler.

Steinfrukter består av et lag med fruktkjøtt med en veldig hard kjerne i midten. Felles for de ulike typene steinfrukter er at de egner seg ypperlig til syltetøy.

Opprinnelsen til kirsebærtreet

Som å spise går kirsebæret mange år tilbake i tid. Funn i huler fra steinalderen indikerer at våre forfedre sannsynligvis også hadde glede av kirsebær. Den kultiverte versjonen av frukten kom til Roma allerede før vår tidsregning, og det antas at kirsebæret ble introdusert til Norge tidlig i middelalderen.

Kirsebærtreets navn

Norsk: Kirsebærtre

Latinsk: Purunus cerasus

Engelsk: Cherry tree

Ulike sorter kirsebær

Det finnes stor variasjon når det kommer til både smak og innhøsting av de ulike typene kirsebærsorter. Og hvis du planter et kirsebærtre fra grunnen av, kan det ta flere år før du oppdager resultatet. Derfor er det lurt å bli kjent med de forskjellige kirsebærsortene før du skaffer deg et kirsebærtre.

Det er vanligvis tre slags kirsebær:

  • Fuglekirsebær (Prunus avium).
  • Surkirsebær (Prunus cerasus).
  • Søtkirsebær (Prunus avium).

Fuglekirsebær vokser vilt i skog og langs gjerder, mens sur- og søtkirsebær dyrkes i hagene.

Kirsebærtreets blomster kan være hvite og rosa i fargen.
Kirsebærtreets blomster kan være hvite og rosa i fargen.

Surkirsebær og søtkirsebær

Som navnene tilsier, er den ene sorten sur og den andre er søt. Den sure kirsebærsorten er egnet til sylting og juice, mens den søte kirsebærsorten nytes best rett fra treet.

De forskjellige typene kirsebær kan man høste til forskjellige tider av sommeren, og derfor kan du velge den kirsebærsorten med den høstetiden som passer deg best.

Søtkirsebær er det vi ofte kaller moreller i Norge, mens surkirsebær kalles kirsebær. Men det kan variere.

Populære sorter kirsebær

Med sin søte smak og store fruktstørrelse er søtkirsebær, eller morell den mest populære sorten i norske hagene. Imidlertid er ikke alle søte kirsebærsorter varsomt-pollinerende. Hvis kirsebærtreet ikke er selvpollinerende, må du ha flere forskjellige varianter slik at de kan bestøve hverandre.

Nedenfor finner du fem eksempler på populære søtkirsebærsorter:

Sunburst: Sunburst er en kiresebærsort som preges av å produserer veldig store frukter. Fruktene er mørkerøde, søte og saftige. Selv før modning kan kirsebærene spises med glede og høsteperioden blir dermed ekstra lang. Du kan høste frukten fra juli måned.

Stella: Sorten Stella gir søte og saftige frukter i august. Fruktene er mørkerøde og blomstene til frukten er hvite. Stella egner seg godt til fremmedbestøvning.

Lapins: Lapins gir et stort utbytte av frukt. Kirsebærene er søte og sprø og treet er robust sammenlignet med de andre variantene. Promenaden med blomster er hvit. Kirsebærene kan høstes fra august måned.

Sweetheart: Sweetheart har store røde frukter med søt smak og sprø tekstur. Sorten har rosa blomster på vårparten og er mindre hardfør, men tilbyr et stort utbytte av frukt. Sweetheart kan du høste fra midten av august.

Merton Later: Merton Late er også en populær variant, men skiller seg fra de ovennevnte variantene ved å kreve en nabobestøvning. Den kan nemlig ikke bestøve seg selv. Til gjengjeld er treet mer hardfør mot sykdommer, og fruktene har mindre tendens til å sprekke.

Et kirsebærtre bærer bare frukt hvis blomstene pollineres om vårmånedene.

Et kirsebærtre bærer bare frukt hvis blomstene pollineres om vårmånedene. Noen er selvbestøvende, mens andre krever fremmedbestøvning.

Pollinering av kirsebærtrær

Ikke alle varianter av kirsebærtre kan pollinere seg selv. Hvis du har skaffet deg et kirsebærtre som ikke er selvbestøvende, betyr det at du trenger å plante flere forskjellige varianter av kirsebærtrær, slik at de kan spre pollen til hverandre.

Du kan også sjekke om det vokser kirsebærtrær hos naboen. I noen tilfeller vil dette nemlig være nok til at pollen sprer seg med biene i en grad som gir nok frukt. Avstanden mellom trærne skal imidlertid ikke være mer enn 20-50 meter avhengig av kirsebærsorten.

Du bør også være klar over at noen kirsebærtrær kun kan pollineres av andre spesifikke kirsebærsorter. Derfor er det nødvendig å undersøke hvilke sorter som kan bestøve den bestemte kirsebærsorten du velger å plante i hagen hvis sorten ikke er selvbestøvende.

Hvordan plante et kirsebærtre

Et kirsebærtre kan plantes både på høsten og våren, men egner seg best for å plante i september og oktober, når jorden fremdeles er lun.

Du bør plante kirsebærtreet på et solfylt sted med relativt mye ly. Du bør plante kirsebærtreet på et sted med god plass til å vokse ettersom kirsebærtrær kan vokse seg store.

Når du planter kirsebærtreet, graver du et plantehull som er litt større enn rotknollen. Deretter fyller du jord i plantehullet og tilfører store mengder vann. Plasser en liten stolpe langs stammen som kan støtte treet til det har fått rotfeste.

Omsorg og pleie av et kirsebærtre

Det er faktisk bare i de første månedene til kirsebærtreet at det trenger pleie. Som med andre frukttrær, er det en god idé å vanne det nyplantede kirsebærtreet de første to til tre månedene – spesielt hvis det er ekstra tørt. I tillegg kan det være en god idé å fjerne ugress som vokser i nærheten av treet, slik at det ikke stjeler næring fra kirsebærtreet.

Som regel kan et kirsebærtre passe seg selv. Fruktene på kirsebærtreet kan sprekke på grunn av regn som tas opp gjennom bæroverflaten. Hvis du vil redusere risikoen for sprukket frukt, kan du tynne ut kronen i treet slik at kirsebærene tørker raskere og tar opp mindre regn.

Å tynne ut greinene på treet vil også gjøre det lettere å komme til kirsebærene som henger nærmere trestammen. Hvis du unngår å klippe treet helt, kan du risikere at bærene blir vanskelige å få til. Og hvis man ikke har en stige, kan fuglene være de første som nyter fruktene.

I tillegg skal beskjæringen av et kirsebærtre bare gjøres i den grad man ønsker å holde størrelsen på treet nede.

Beskjæring av et kirsebærtre

Kirsebær tilhører slekten Prunus og disse er spesielt følsomme for sopp- og bakteriesykdommer hvis de beskjæres utenfor vekstsesongen.

Et kirsebærtre skal beskjæres i den perioden treet har blader. Et kirsebærtre kjennetegnes nemlig ved å ha vanskeligheter med å lukke sine beskjæringssår. Dette er spesielt tilfelle hvis treet beskjæres utenfor vekstsesongen.

Du bør også bruke rene og avspritede hageverktøy, da det reduserer risikoen for sykdommer som kan oppstå i kirsebærtreet.

Fugler og insekter i kirsebærtreet

Det er ikke bare oss mennesker som setter pris på kirsebær. Hvis de ikke blir tatt vare på, blir fruktene fort konsumert av fugler og insekter. For fuglene finnes det råd: du kan nemlig legge et fuglenett rundt kirsebærtreet ditt, som enkelt beskytter fruktene.

Dessverre nyter også insekter godt av kirsebær. Hvis du plukker kirsebærene dine så snart de er modne, minsker du sannsynligheten for at insektene spiser dem. Jo lenger fruktene blir på treet, jo større er sjansen for at kirsebærene blir oppspist av insekter.

Mange ulike kiresebærsorter gir store muligheter høsting
Mange ulike kiresebærsorter gir store muligheter høsting. Kirsebærsesongen varer i tre uker.

Dette kan du bruke kirsebær til

Hvis du ikke rekker å spise alle kirsebærne dine skal du ikke kaste dem. De holder seg fint en hel uke i kjøleskapet, og egner seg også godt til å fryses.

Imidlertid er det også en rekke alternativer du kan bruke kirsebærene til. Du kan for eksempel lage en hjemmelaget kirsebærsaus som du kan servere med riskremen. Kirsebær kan også brukes til syltetøy, juice, grøt eller syltetøy. De er også ypperlige til bakevarer og desserter. Du kan også velge å brygge din helt egne kirsebærlikør. Mulighetene er mange med den lille syrlige søte frukten.

Kirsebær er sunt

Ikke bare er kirsebær ekstremt smakfulle – fruktene er også fulle av vitaminer, mineraler, antioksidanter og kostfiber. Kirsebær har et høyt kaliuminnhold som er bra for hjertet, da dette mineralet er blodtrykkssenkende. I tillegg er kirsebær bra for nattesøvnen da bærene øker produksjonen av søvnhormonet melatonin. Kirsebæret er også rikt på antioksidanter som bremser kroppens naturlige aldringsprosess og motvirker sykdommer som Alzheimers og kreft. Hvis du lider av den inflammatoriske revmatiske sykdommen gikt, kan kirsebær også lindre symptomene. Dermed går kirsebær under kategorien ‘supermat’.

Japanske kirsebærtrær

Den japanske navnebroren til kirsebærtreet er et populært tre, både i hager og på offentlige områder. Til tross for navnet, bærer det japanske kirsebærtreet sjeldent eller aldri frukter. Det japanske kirsebærtreet er et prydtre – og det er skjønnheten i blomster som ligger til grunn for dets enorme popularitet. I april hvert år blomstrer treet og denne varianten trives godt i det nordiske klimaet vi har i Norge.

Japanske kirsebærtrær i den populære Bispebjerg Kirkegård i København.
Japanske kirsebærtrær i den populære Bispebjerg Kirkegård i København.