Slik dyrker du japansk lønn i hagen og i krukke

Japansk lønn er et av de mest elegante trærne som finnes, og treet kan du fint dyrke i norske hager både som fullvoksende tre, i krukke eller i dverg versjon. På rett plass i hagen er det også et tre som krever lite stell.

Slik dyrker du japansk lønn i hagen og i krukke

Mange muligheter med em japansk lønn.

Japansk lønn (Acer palmatum) får alltid stor oppmerksomhet. Dette gjelder spesielt når den står i ensom prakt, for eksempel i forhagen, ved terrassen eller i et steinbed. Eller hvis den gir høyde i en bunn av lave stauder, eller når den skaper en frisk kontrast til rhododendron.

Den markerer seg med sin lette og elegante vekst. Den kan være åpen i formen eller tett og kuleste, men alltid ryddig og prydende.

Form og farger på den japansk lønn

Bladenes fasong er annerledes enn den klassiske lønnetre formen. Bladene er mer innskjerpende, med fra fem helt opp til 11 lapper, som blader, som er relativt smale.

Bladenes farge skiller seg også ut, med et spenn fra lyse gulgrønne til dype vinrøde toner – noen med hvite eller rosa avtegninger. Også artene med grønne blader har en utrolig fargeprakt. Nye skudd er ofte røde, og de lyser praktfullt på høsten med en glorød farge.   

Blomstene ser man til gjengjeld ikke mye av. De er små, med en lilla nyanse og dannes etter løvspring. 

Beskjedent plassbehov

Japansk lønn er en buskveskt eller et lite tre, ofte med flere stammer,  som sjeldent blir mer en fire meter høyt og brett. Flere av artene er også enda mindre og vokser langsomt. Så det er plass til en japansk lønn i selv de minste hager.

De trenger å stå en beskyttet plass. Le er viktigst, siden de tynne fintformede bladene lett blir skadet i vinden.

Plasseringen skal være lys, gjerne øst- eller vestvendt. For mye, eller direkte sol kan svi bladene, spesielt de gulgrønne sortene.

japansk lønn i krukke

Jord til japansk lønn

Japansk lønn er beskjeden og krever ikke mye stell. Litt gjødsling samtidig som resten av hagens busker er som regel nok næring for det japanske lønnetreet. Det kan være litt frost følsom som ung og trenger derfor vinterdekket og stå frostfritt, men senere blir den helt hardfør. De fleste japanske lønnetrær er frembrakt på en grunnstammen av arten, så fjerne eventuelt viltvoksende skudd som kan komme.

Japansk lønn i krukke

Japansk lønn er velegnet til å stå i krukke, og klare seg ypperlig i flere år stående i en krukke på terrassen. På den måten kommer også treets flotte blader godt til rette. Velg en passende, svaktvoksende art og en rommelig krukke. Vann ofte, men behersket, for planten tåler verken å tørke eller overvanning.

Beskytt potte klumpen mot frost været ved å flytte beholderen tett på huset og eventuelt inn. Mer om hvordan du planter i krukker og hvilke blomster som egner seg kan du lese her.   japansk lønn rosaI Japan er japansk lønn et veldig populært bonsai-tre. Ofte er det dverglønn som brukes til bonsai.