IKKE beskjær disse plantene om høsten

Noen busker og trær har det best å beskjæres om høsten. Bli kjent med hvilke planter du kan beskjære nå og hvilke du bør vente til neste år.  

Den beste tiden å beskjære trær er fra 1. juli til midten av september. På dette punktet har den sterkeste veksten avtatt, og trærne har klart å samle mye energi og næring fra blader og røtter mens de fremdeles er i full aktivitet. Senere på året er det ikke så mye spenst i trærne.

Har du for eksempel lønn, valnøtt, hengende bjørk, japansk kirsebær eller rosebær i hagen, kan du finne hageverktøyet nå. Steinfrukter som plomme, kirsebær og mirabel bør også beskjæres nå som frukten er høstet. Dette er fordi de lett får soppsykdommer hvis de beskjæres om vinteren.

Barrtrær i hekker som thuja og barlind kan også beskjæres nå. Når det gjelder gran, er det bare å beskjære årets vekst.

Beskjæring av hekk

Hvis du ikke beskjærte tornhekken i juli, kan det være lurt å gjøre det nå. Løvhekk og bringebærhekk kan tynnes hvis de er for tette. Du gjør dette ved å fjerne alle gamle og tørre grener samt grener som har blitt skadet. Forsikre deg om at hekken er kuttet smalere på toppen slik at lyset kan nå ned til de nedre grenene.

Grenene skal ikke beskjæres for langt innover mot stammen, men heller ikke for langt utover.

Bruk alltid et skarpt verktøy, da dette gir fine kutt og skader veksten av treet eller busken så lite som mulig. Bruk så få kutt som mulig når du tynner ut. Dette begrenser antall nye skudd som må tynnes ut senere.

Ikke beskjær disse plantene om høsten

Beskjæring tidlig på høsten er ofte best for planter som rekker å lukke sårene før vinteren. Plantene setter dermed nye og sterkere skudd til våren, hvorved du kan oppnå en tettere og sterkere plante.

Du bør imidlertid være oppmerksom på at ikke alle busker og trær tåler beskjæring om høsten.

Dette inkluderer:

  • Frostsensitive busker som rose, sommerfuglbusk og lavendel. Disse skal i stedet beskjæres i slutten av april når det ikke lenger er fare for sterk frost.
  • Noen eviggrønne planter som har det beste å bli beskåret fra mai til august. Dette gjelder for eksempel buksbom, som helst skal kappes fra midten av april til rundt 1. august.
  • Vårblomstrende busker som syriner, vårkornell og forsythia. Disse buskene skal beskjæres rett etter blomstring, slik at de har tid til å danne blomsterknopper før neste vår.