Hortensia i krukker og blomsterbed er en fryd langt ut på høsten

Hortensiaer har mye mer å tilby enn de fleste vet. De blomstrende buskene med de store, fargerike blomsterløkene er en fryd i hagen fra sommer til langt ut på høsten, og de er ikke vanskelige å plante. 

Hortensiaen vokser ikke vilt i Norge. Den er primært en orientalsk plante og tåler i utgangspunktet norske vintertemperaturer dårlig.

Hortensia er perfekt i krukker og bed 

Hortensia er en en praktfull plante med sine store, fargerike og langvarige blomster, perfekt til store krukker

Vanlige horteniaer kan også plante i blomsterkasse og plantekasser. Du kan også plante den direkte ut i hagen, der planten utvikler seg til en vakker busk. Det samme gjelder en rekke av de mindre kjente slektningene, som har både vakre blomster, spennende farger og vakre strukturer å by på. 

Hortensia trenger mye vann 

De mange spennende hortenisiaartene er ikke vanskelige å dyrke i hagen, forutsatt at du husker at de utvikler seg best når de har rik tilgang på vann, som de kan drikke. Tørsten gjenspeiles i den latinske slekten Hydrangea, som er gresk og betyr noe i retning av vannkar. Det handler med ander ord om å finne et sted der jorda ikke er for tørr, og om å flittig med vannkannen – spesielt i den første tiden etter utplantingen. 

Hvordan plante hortensia 

Sent på sommeren og høsten er et godt tidspunkt å plante, hvis du ønsker å fornye hagen din med hortensiaer. Jorden er fuktig, men fin, og skudd veksten er satt til i år. Det gir optimale forhold for rotvekst, slik at planten kan få et godt fotfeste på sitt nye voksested. Legg planten i en bøtte med vann og grav et stort hull Trekk planten ut av potten og legg den i hullet slik at overflaten er på samme nivå som bakken. Fyll hullet to tredjedeler med jord, og hell deretter en mugge med vann i hullet før du fyller resten av jorda i. 

Planten eldes med nåde

Hortensia fortsetter med å være vakker: Først skifter de farge og deretter tørker blomstene inn og blir brune og papiraktige. De holder seg lenge om høsten og ut på vinteren, og passer perfekt som dekorasjon. 

Vakre slektninger til hortensiaer 

Klatrehortensia 

(Hydrangea anomala ssp. Petiolaris)  skiller seg fra slektningene sine ved å være en klatreplante som kan bli mer enn fem meter ved hjelp av luftrøtter. I juni-juli får du store elegante skjermer med kremfargede blomster. 

Klatrehortensia (Hydrangea anomala ssp. Petiolaris)

Vierhortensia 

(Hydrangea arborescens)  er en vakker, grenete busk på noen få meter med store, kuppelformet blomsterstander i juli-august. Blomstene er opprinnelig kalkgrønne og blir etter hvert kremfargede.  

Vierhortensia (Hydrangea arborescens)

Syrinhortensia 

(Hydrangea paniculata) er en kraftig, grenete busk på opptil tre meter. Den blomstrer fra juli til september med lange, koniske blomsterstander som gradvis endrer farge fra krem til rosa. 

Syrinhortensia (Hydrangea paniculata)

Eikebladhortensia 

(Hydrangea quercifolia) er en kraftig busk på noen få meter med blader som ligner eikeblader. De kremfargede blomsterstander er kjegleformede og opptil 25 cm lange. 

Eikebladhortensia (Hydrangea quercifolia)

Sargenthortensia 

(Hydrangea aspera) er en velformet busk på noen få meter med store, hvelvede blomster i blå, fiolette og kremfargede nyanser i en vakker kombinasjon. 

Sargenthortensia (Hydrangea aspera)

8 regler for dyrking av hortensiaer 

  1. Hortensiaer trenger mye vann og tåler ikke dehydrering. 
  2. Hortensiaer blomstrer omtrent fra juni til august. 
  3. Hortensiaen visne blomster ser vakre ut på plantene til langt ut på høsten og vinteren. 
  4. Hortensiaer kan plantes både på våren og høsten. Det er enklest på høsten. Vårplanting krever mye vanning. 
  5. Hortensiaer skal stå lyst, men helst i halvskygge og minst mulig i direkte sol. 
  6. Hortensia vokser best i næringsrik og kalkfri jord supplert med sphagnum. 
  7. Fargen på horteniablomster kan manipuleres med gjødsel. Som en tommelfingerregel kan du si at basisk gjødsel gir rosa blomster, og sur gjødsel gir blå blomster. 
  8. Hortensiaer trenger gjødsel både om våren og om høsten. I vekst- og blomstringsperioden bør hortensiaer tilsettes flytende gjødesel.