Hibiscus syriacus – Pryder hagen om sensommeren

Hibiscus syriacus eller syrisk rose utfolder sine eksotiske røde, lilla og blå blomster som en fantastisk finale på hagesesongen når de andre buskene og blomstene har avblomstret for lengst. Og den syriske rosen er hverken syrisk eller en rose.   

I familie med Hawaii-blomsten 

Den syriske rosen (Newbiskus) er i slekt med Hawaii Hibiscusén (Hibiscus rosa-sinensis), og det er lett og se familielikhetene da blomstene ligner utrolig mye på hverandre. De har begge to en stor blomst, med sterke og eksotiske farger. 

Ikke syrisk og ikke en rose 

Den syriske rosen er egentlig ikke en rose, og den flotte sensommerblomstrende busk stammer heller ikke fra Syria, men fra India og Kina. Så mer misvisende navn skal man lete lenge etter. 

Vakker som en rose 

Til gjengjeld så er den eksotiske blomsten like vakker som en rose, og opprinnelig trodde man at busken var fra Syria. Derav kom misforståelsen som man kan se i dens latinske navn Hibiscus syriacus. 

Foto: Gettyimages

Gi ekstra oppmerksom til Hibiscusbusken

Hibiscus syriacus er ikke som andre busker man dyrker i norske hager. Den er ikke særlig vant til det nordiske klimaet, men den kan fortsatt overleve i våre trakter, det krever bare at du er ekstra oppmerksom og tar litt ekstra hensyn når du har den i hagen. 

Blomsten tåler ikke kulde 

Det er ikke vanskelig å plante hibiscus syriacus/syrisk rose i hagen. Busken skal som regel verken beskjæres eller vannes når den først har fått fotfeste i jorden. Men kulde er den ikke spesielt glad i. Derfor er det viktig at du velger en plass som både står lun og i le. Mot syd er et godt utgangspunkt.

De første årene etter beplantning er det lurt å skåne busken helt for den harde frosten. Plant i krukke som du kan sette innenfor eller bruk for eksempel granris fra juletreet. 

Heller tørr enn våt jord 

Etter at du har plantet syrisk rose er det viktig at den blir vannet grundig og ikke tørker ut før røttene har fått et solid feste. Så fort busken har etablert seg skal den til gjengjeld stå tørt. Spesielt i vinterhalvåret kan for våt jord være en trussel for den syriske rosen – så pass på at plantestedet lever opp til kravene. 

Hibiscus syriacus er vakker i august og september 

Syrisk rose bruker god tid, sammenlignet med andre blomstrende busker. Den er flottest i august og start september, da pryder den sensommerhagen. 

Busken er naken på våren 

Til gjengjeld så bruker den syriske rosen lang tid på å utvikle blader på våren. Så ikke være bekymret hvis busken din står med helt nakne greiner, når resten av hagen har begynt å lyse grønt. Bladene kommer etterhvert. 

Røde, lilla og blå blomster 

Hibiscus syriacus blir et par meter høy og er en løvfellende busk. De grålige greinene er stive og rette, så busken fyller ikke mye i bredden og er derfor lett å få plass til. Den er helt utrolig når blomstene springer ut med sine røde, blå og lilla toner eller som helt hvite. Det finnes flere forskellige sorter. 

Perfekt til staudebed 

Med sine vakre blomster er det vanskelig å ikke legge merke til Hibiscus syriacus. Plant den alene slik at du kan nyte den i sin fulle prakt eller plant den sammen med andre sensommerblomst stauder – da får du en flott blomsterflora som varer langt ut på sensommeren.