I Norge oppleves våren for mange som en befrielse. I flere måneder har man vært innefrosset med influensa, snø, is og mørke. Det beste og mest oppløftende tegnet på at været er på vei til å snu, er vårblomster.
I denne artikkelen får du i tilfeldig rekkefølge topp 10 av de vakreste norske vårblomstene. Noen blomstrer fritt, andre er hageplanter. Alle ti blomstene er planter som du kan dyrke i din egen hage.
10 vakre vårblomster:
- Tusenfryd – enkel og flerårig blomst
- Krokus – Den fargerike blomsten
- Vinterblom – gule blomster og grønn bunndekke
- Hvitveis i naturen
- Påskelilje – høytidsblomsten
- Snøklokker – vårvarsleren
- Løytnanthjerte eller hjerteblomst
- Perlehyasinter – lett å dyrke
- Tulipaner – jo flere jo bedre
- Rutelilje – Den spinkle vindsterke blomsten
Tusenfryd – Enkel og flerårig blomst
Tusenfryd er en flerårig, lav og variabel kurvplante. Den blomstrer allerede fra mars og er en av de enkleste staudene å få til. Den fungerer også ypperlig som en snittblomst.
Vårblomsten er opprinnelige hvit og enkel, men har med tiden blitt kultivert og kommer nå i ulike rosa-rød toner og som fylt.
Krokus – Den fargerike vårblomsten
Krokus er vårblomsten som lever et hemmelig liv under jorda det meste av året, men så snart våren melder seg, brøyter den seg opp gjennom snøen i sin fargesterke drakt. Det er en veldig lite krevende plante, som tåler både lave temperaturer og en haglskur.
Les om alt fra planting, stell og formering av Krokus her.
Vinterblom – Gule blomster og grønn bunndekke
Vinterblom, også kalt Erantis, er en lavknollplante i smørblomstfamilien. Den vokser både vilt og i hager i Norge. Tepper av gul vinterblom i de tidlige vårmånedene er et kjent syn i skogen.
Når det starter å komme blader på trærne og buskene, blir vinterblommen til et grønt bunndekke.
Hvitveis i naturen
Hvitveisen begynner å blomstre allerede i mars, mens det enda ikke er kommet blader på trærne. Da kan det være både hvitt og noen ganger lilla over store områder i skogen eller i hagen din.
Når trærne får blader forsvinner alle synlige spor etter hvitveisen. Derfor er det greit å plante hvitveiser sammen med andre blomster som kan ta over når vårblomsten har blomstret ferdig.
Se hvordan du får hvitveisen og andre anemoner til å trives i vase her.
Påskelilje – Høytidsblomsten
I Norge forbinder vi den gule liljen med påsken. Dette blant annet fordi blomstringsperioden for noen varianter ofte sammenfaller med påsken. I dag er det avlet frem en lang rekke ulike- og flerfargede påskeliljer, noe som har forlenget sesongen betraktelig i begge ender.
Les alt om hvordan du lykkes med påskeliljer her
Snøklokker – Vårvarsleren
Hvis det var en konkurranse mellom vårblomstene om å komme seg først opp fra bakken, så hadde det nok vært lurt å legge pengene sine på snøklokken.
I de milde strøkene kan blomsten blomstre allerede i januar. Mars-april er likevel den vanlige blomstringsperioden.
Løytnantshjerte eller hjerteblomst
Kjært barn har mange navn. Dette gjelder også løytnantshjerte, som også kalt hjerteblomst. Den hvite versjonen med de hengende hjertene gir et fantastisk preg til blomsterbedet.
Hjerteblomsten finnes også i en bedårende rød versjon – «Valentine».
Perlehyasinter – Lette vårblomster å dyrke
Perlehyasinter kan både plantes i bedet eller kjøpes i potter. De er heldigvis lette å dyrke, men planter du dem i hagen kan de godt sette tålmodigheten din på prøve. Bladene spirer allerede på høsten, mens blomstene kommer først om våren.
Perlehyasinten finnes i fargene hvit, rosa og blå – hvor blå er den mest vanlige.
Tulipaner – Jo flere jo bedre
Tulipaner finnes overalt i alle mulige farger og fasonger. Både de opprinnelige og de fremavlede gir et bredt utvalg å velge mellom. Det bør du utnytte, for tulipaner er flokkdyr som gjør det best både i bedet og i vasen sammen med andre tulipaner.
Rutelilje – Den spinkle vindsterke blomsten
Planten rutelilje har fått sitt norske navn fordi bladene har et rutelignende mønster. Den blir også kalt for Vipeegg. Blomsten er slank og klarer seg dårlig i konkurranse med kraftig voksende planter. Rutelilje er imidlertid vindsterk og kan vokse godt i de fleste hager.
Les alt om dyrking, blomstring og stell av ruteliljen her.