Her er den norske planten som kan drepe deg på et kvarter

Selsnepe er en av Norges mest giftige planter. Hele planten er giftig og kan enkelt forveksles med kjørvel. Les mer om plantens utseende, se bilde og video og hvor det vokser i Norge.

Selsnepe er en av Norges mest farlige planter og du kan risikere å dø ved kontakt. Se under hvor planten vokser i Norge, hvordan den lukter og hvordan du gjenkjenner den: 

Den dødelige planten 

Selsnepe (Cicuta virosa) er ikke noe man skal spøke med. Hvis du tar på den, bør du bruke hansker, og hvis du bruker kniv eller saks bør de vaskes grundig etter bruk. Vask også deg selv hvis du har vært i kontakt med planten. Hele planten er nemlig giftig, særlig røttene. 

Beitende storfe er ofte de som er i størst risiko for å bli forgiftet, og det skjer at storfe omkommer fordi de har tatt en bit av den dødelige planten. Selsnepe er like dødelig for mennesker som for storfe. 

Her vokser planten

Selsnepe vokser der det er vått og i sumpområder. Det kan være ved en innsjø, bekk eller i en myr. Den kan også vokse direkte i vann og spre frøene gjennom vannet. Heldigvis, på grunn av den relativt utilgjengelige plasseringen av planten er det sjeldent at noen kommer i nærheten av den. 

Hvis uhellet er ute og et dyr konsumerer noe av giften, vil det ikke ta lang tid før den omkommer, og det vil ikke være nok tid til å gripe inn med noen form for behandling. 

Selsnepe vs hundekjeks

Selsnepe hundekjeks
Foto: Getty Images

Lukter vondt

Du kan også gjenkjenne selsnepe på lukten. Stammen og roten stinker med en skarp, kvalmende lukt. 

Fordi planten vokser i sumpete og våte områder, er det sjeldent at mennesker – for ikke å nevne barn – kommer i kontakt med planten. 


Selsnepe kan enkelt forveksles med kjørvel. Blomstene ligner små nyttårsraketter som eksploderer med hvite stjerner. 

Slik ser selsnepe ut 

Det er ikke lett å se, hvis man ikke vet, for planten i seg selv er vakker å se på. Men det er en av norges farligst blomster.

Planten er på mellom 50 til 130 centimeter, som vokser ved vann. Stilken har et hult kammer som du forhåpentligvis aldri vil se – for da kan du ha kommet for nær giften. 

Når planten blomstrer ser det ut som en nyttårsrakett som eksploderer med hvite stjerner. Den blomstrer i juni, juli og er relativt vanlig i Norge.  

Selsnepe kan forveksles med kjørvel, som mange natur entusiaster liker å plukke til buketter når de er ute å gå tur. Den kan også minne om den forhatte skvallerkål, som mange har i hagen

Symptomer:

Hvis noen har fått i seg selsnepe kommer reaksjonen raskt. Gjerne så tidlig som 15 minutter etter inntak og som oftest innen en time. 

Oppkast, magesmerter, diaré, svetting og sikling, svimmelhet og ørhet,kraftige, langvarige kramper, bevisstløshet og pustebesvær.

Førstehjelp – Dette skal du gjøre:

  • Fjern eventuelle planterester munnen.
  • Gi litt å drikke.
  • Ta straks kontakt med 113, eller Giftinformasjonen dersom du tror barnet ditt kan ha smakt på selsnepe. 

Døde Sokrates av selsnepe? 

Selsnepe kan forveksles med den lige giftige planten, Skarntyde også kjent som giftkjeks (Conium maculatum). Det er nettopp en skarntydedrikk som drepte den greske filosofen Sokrates i 399 f.kr. da han ble dømt til døden i en rettssaken mot ham i Athen. 

Imidlertid er skarntyde ikke like dødelig som selsnepe, så det finnes de som har spekulert om giftdrikken Sokrates døde av kanskje var selsnepe og ikke skarntyde. Men dessverre er det ingen som vet dette. 

Video om selsnepe 

I denne kanadiske videoen kan du se flere bilder av selsnepe, som på engelsk kalles Water Hemlock. I videoen kan du også høre mer om hvordan giften fungerer og hvordan man kan unngå at dyr og mennesker kommer i kontakt med kanskje Norges – og muligens canadas – farligste plante. 

Les også: Slik dyrker du liljekonvall i hagen!