|
Frøene til martagonliljen trenger en omgang med kuldegrader før de vil spire. |
De aller siste frøene i jorden
Mange frø spirer ikke hvis de ikke har fått en omgang med snø og kulde. Dette gjelder for eksempel kjempeverbena, iris, marianøkkelbånd, ballblom, martagonlilje og valmuesøster. Så frøene i potter eller såkasser som du setter ut i hagen. Pass på at de får både regn og snø og legg litt jord og løv rundt som beskyttelse. Om våren prikler du frøplantene over i potter og til høsten kan du plante ut småplantene i hagen.
Ta vare på pottene
Står det fremdeles potter fra i sommer ute med jord og planterester i må du se å få tømt dem nå. Vask dem rene og sett dem opp ned på et tørt sted under tak. Du kan også oppbevare dem ute under en presenning. Underlaget må være tørt og litt opp fra bakken. Pass på at pottene er helt tørre før du legger presenningen over.
Siste plantesalg
Er du heldig, kan du fremdeles finne rester fra høstsalget i ditt lokale hagesenter. Kjøp noen vintergrønne busker og et par poser med blomsterløk.
Plant buskene i romslige, frostsikre krukker og sett løkene rundt. Dermed kan du pynte opp inngangspartiet ditt i vinter. Når løkene blomstrer til våren, blir det ekstra vakkert.
Felling av trær
November er en fin måned for felling av trær. Er det et løvtre, er det lettere å arbeide med nå som bladene har falt av. Nå er det ingen blomsterbed som kan bli ødelagte og blir det litt kaos i hagen en stund, gjør det ikke så mye.
Men husk at mens det tar bare noen få minutter å felle et fullvoksent tre, så tar det kanskje hundre år å få opp et nytt. Så tenk deg godt om før du henter motorsagen.
|
Småfuglene har det ofte tøft om vinteren og vi kan hjelpe dem med mat. |
Mat til småfuglene
Har du epler igjen fra i høst, kan du henge dem opp til fuglemat. Ellers er det på tide å sette opp fuglebrettet for vinteren. I tillegg til at det er hyggelig med små frokostgjester utenfor vinduet, er det også verdifull hjelp for fuglene til å klare seg gjennom vinteren.
Overbygde foringsautomater er å foretrekke framfor de gamle fuglebrettene. Da holder maten seg tørr og ren. Pass uansett på å gjøre foringsplassen skikkelig ren før maten legges ut så ikke bakterier og virus sprer sykdom og død blant stamgjestene. Og husk at har du først begynt å mate, må du fortsette fram til våren.
|
Vinterpynt
Enten du skal ha en krans på døren til jul eller som vinterpynt på en grav, kan du finne materialene ute i hagen. Har du for eksempel vintergrønne planter som barlind, tuja, einer, mahonia, kristorn eller gravmyrt, kan du selv lage en krans eller en dekorativ bladrosett. Underlag til kranser av halm, pil eller oasis får du kjøpt i både blomsterbutikker og i hobbybutikker.