Gjør hagen til en fargerik oase

Farger er et fascinerende designelement i hagen. Jo mer "knall" farger, jo mer oppmerksomhet får du av naboer og insekter.

Din personlige smak er naturligvis en viktig faktor for fargevalg i hagen. Er du tilhenger av «pang-farger» bør du fylle bed og krukker med stauder. Her kan du finne dine yndlingsfarger i et vell av deilige planter.

Man kan dele fargene inn i to grupper:

  • harmoniske
  • kontrasterende

Skaper du harmoniske kombinasjoner i dine bed og krukker, gir det en følelse av ro. Lån en fargepalet hos din fargehandler og velg farger som ligger ved siden av hverandre på fargepalletten. 

Hvis du ønsker sterkere farger bør du kombinere farger som ligger i hver sin ende av fargeskalaen. En kombinasjon av for eksempel rødt og fiolett er svært iøyenfallende. En annen fin kombinasjon i hagen er gul og fiolett.

Men hvis du ikke har langsiktige planer, så velg etter hjertet. Heldigvis, for oss som ikke er fargeeksperter, så fungerer naturen slik at ingen fargekombinasjon er «feil». I naturen passer alle farger sammen.

Farger tiltrekker bier

Det er ikke bare vi mennesker som nyter en fargerik hage med velduftende blomster. Også insekter elsker dem. Fargene fungerer som reklameskilter for plantenes nektar – og biene oppfatter hurtig budskapet.

Blomstenes farge tiltrekker nettopp de insekter som skal til for å aktivere pollenbærere og støvbærere, slik at bestøving kan skje og frø bli produsert.

Planting og pleie

Det kan være en god idé å besøke et hagesenter nå tidlig på sommeren når staudene begynner å blomstre. Her kan du utforske utvalget, lage din helt egen personlige miks og få tips om stell før du handler.

En god kombinasjon

Hvis du kombinerer kalde farger med varme farger får du et interessant «bilde». Prøv for eksempel blå storkenebb (geranium) med en lys oransje avens (geum). Eller den røde astilbe sammen med blå-grønn Hosta.

Varme og kalde farger

Blomster i varme farger produserer en helt annen effekt enn blomster med kalde farger. Gul, oransje og rød er varme og uttrykksfulle farger; de fanger blikket, muntrer oss opp og får det til å virke som om «blomstene kommer tettere på oss».

De kalde fargene – lilla, fiolett og blåfarger – er mindre iøynefallende, og skaper dermed større avstand. Fargene har en beroligende effekt.

Du kan selvfølgelig ha begge deler i hagen. Tenk på at de kalde fargene, er gode på en varm, varm sommerdag.

Hva symboliserer blomstrenes farger?

  • Hvit er ren og nøytral
  • Gul er solrik og
  • Oransj og rød er varme og veldig fremtredende
  • Rosa er søt og feminin
  • Lilla/fiolett gir sinnsro
  • Blå er frisk og beroligende
  • Grønn er hagens grunnfarge