Fem tips til hageeieren

Gode tips for en vedlikeholdsfri hage.

    1. En anleggsgartner kan hjelpe deg med å planlegge en ny hage eller å forandre en gammel, etablert hage. Spør om pris når du snakker med ham første gang.

      Du har tre muligheter:

      A. Idé-prat med anleggsgartneren om din hages problemer og fordeler.

      B. Anleggsgartneren kan lage en planteplan for deg, hvilke planter bør plasseres hvor i hagen din.

      C. Anleggsgartneren kan måle opp hagen din og lage en fullt ferdig hageplan.

    1. Det er ikke noe problem å flytte trær, busker og blomster fra ett sted til et annet. Gjør ferdig plantehullet der du vil flytte planten. Fyll det med vann og la jorden bli gjennomfuktig. Grav opp planten med så stor jordklump om røttene som mulig. Sett planten i det ferdige hullet og fyll med god plantejord, f.eks kukompost. Trykk jorden fast ned rundt planten. Vann godt i dagene som kommer.

    1. Hvis plantene skal oppbevares en stund før de kan settes på sin nye vekstplass, settes de tett sammen på et skyggefullt sted, litt jord dekker røttene og de holdes fuktige med daglig vanning.

    1. Når du skal kjøpe nye planter, er det viktig å velge planter etter voksestedet du skal ha dem. Sol og lys er viktig for alle planter, men enkelte sorter trives i skyggen på nordveggen. Hvilken type jord og hvor fuktig jord du har på voksestedet, er også viktig for plantevalget. Det finnes mange gode bøker i handelen, og spør gartneren i hagesenteret.

    1. Planter fra grøftekanten og skogen kan trives godt i hagen og supplere stauder og sommerblomster, som reinfann, ryllik og skogsbregner.