Et hint av paradis

Bring et hint av paradis inn i sommeren med frodige hawaiiblomster.

Forvandle uteplassen til en eksotisk oase ved hjelp av hawaiiblomsten Hibiscus rosa–sinensis. Planten har store, overdådige blomster og et mørkegrønt, blankt bladverk, og egner seg godt til å bringe et snev av sommerlig paradis til terrassen.

– Med sine fargerike blomster og eksotiske uttrykk kan hawaiiblomsten gi stuen eller uteplass en opplevelse av å være i et tropisk miljø, sier informasjonsansvarlig Tonje Bergh ved Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP).

Slik steller du den
Hawaiiblomsten elsker sol og varme, men tilgjengjeld vil den ha mye vann. I vekstsesongen, som er mellom februar og oktober, bør du gi den flytende gjødsel hver gang du vanner den. Du kan også godt gi den en dusj en gang i blant.

– Når plantens blader signaliserer at den vil ha vann, bør den få en skikkelig gjennomvanning. Bare pass på at den ikke blir stående med røttene i vann, advarer Bergh.

Trofast plante

Hawaiiblomst i krukke: Flytt gjerne planten utendørs om sommeren.

Med riktig stell kan du få Hawaiiblomsten til å vare i mange år. Det viktigste er å sørge for at den hvert år får en litt større potte til røttene og at den får påfyll av frisk jord. Planten kan med fordel beskjæres litt tilbake hvert år.

Om vinteren liker den å stå litt kjølig og lyst, rundt 15-18 °C. Vær oppmerksom på at en plante med knupper ikke bør flyttes. Forandringer i lysforholdene kan nemlig føre til at knuppene faller av.

Om sommeren kan du godt la planten få en liten ferie utendørs. Du kan planten den ut i hagen for sesongen eller la den stå i krukke på terrassen. Pass bare på at du gir den tid til å akklimatisere seg før du setter den ut.

Frodig blomst: Hawaiiblomsten er fargesterk og frodig.

Ferdig blomst: Hawaiiblomsten er fargesterk og frodig.

Kina og Hawaii
Hibiscus rosa–sinensis stammer faktisk fra Kina, og på engelsk kalles den på folkemunnen for kinesisk hibiscus eller kinarose. Når den på norsk kalles for Hawaiiblomst, er det egentlig misvisende.

Hawaii har nemlig en hibiskus som nasjonalblomst, men det er ikke Hibiscus rosa–sinensis. Det er den gule Hibiscus brackenridgei.