Godt skjult bak husfasaden har hageeier Borgny Vindedal skapt en atriumshage helt utenom det vanlige. Det «hemmelige hagerommet» med fargerike staudebed er omsluttet av fire ulike husvegger, via et gråpatinert båtnaust, en rødmalt låve, et okergult gjestehus og hovedhus i samme gulnyanse.
I det eldste strøket med historiske trehus i Lærdal, innerst og ganske så bortgjemt mot Løytnantsbrygga har Borgny skapt et hagerom som har blitt til på samme måten som en vei blir til mens man går.
Da familien kjøpte huset på slutten av 50-tallet, gikk fjorden helt inntil kjøkkentrappa. Tomten ble utvidet ved å fylle på med stein, kompost og jord.
Der naustet står i dag, på den ene kortsiden, gikk Sognefjorden helt inn til husveggen i gamle dager. På 1960-tallet ble Lærdal sentrum utvidet og deler av fjorden fylt igjen for å skape et mer moderne og tidsriktig bysentrum. Det er noe av årsaken til at de gamle trebygningene i Lærdal ikke ble jevnet med jorden som så mange andre steder på Vestlandet.
I gaten der pensjonist Borgny bor, er det grusdekke og hvitmalte statikkgjerder rundt eiendommene. På fremsiden av det okermalte huset et det en liten jordlapp der det er anlagt en minirosehage. Her lener rosa og røde buskroser seg dovent over stakittgjerdet.
Stauder og posefrø
Bak den beskjedene hagefasaden, etter å ha gått på en liten sti langs hovedhusets langvegg, åpenbares atriumshagen i all sin prakt. Hagerommet er på 300 kvadratmeter rammet inn av fire vegger. Men hagen er ikke fullstendig skjermet for innsyn. Her er et lite gløtt ut nær naustveggen, der man kan skimte en flik av Sognefjorden. Midtpunktet i uterommet er et stort firkantet bed med hellelagte stier og blomstrende flora i alle regnbuens farger. Planter har kommet og gått gjennom årenes løp, og Borgy har eksperimentert seg frem til dagens resultat som består for det meste av stauder og frø fra poser.
Nå preges bedene av kjempekrage, nellikrose, daglilje, arendaspir, gulliris, askenøkkeltunge, gul rubekia og blå veronika for å nevne noen.
En sjelden plante, som kun finnes i Lærdal er fjæreknapp. Dette er lav plante med gråhvite blader som trives i denne hagen.
Krevende klima
Klimaet i Lærdal preges av svært lite regn og vintermåneder uten sol som kan være isende kalde. Til gjengjeld kan sommermånende være nesten tropisk varme. Med et såpass krevende klima er det derfor nødvendig å være ekstra nøye på valg av planter som vil overleve her. Langs låveveggen er det plantet rognebærtre, fagerfredløs, skogforglemmegei og ulike bregner, som trives godt med begrenset sollys. Foran den gråpatinerte naustveggen er det anlagt bed, som er støttet opp av et staselig steingjerde. Samtlige steiner er plukket i området og lagt sirlig på plass for å danne en fin ramme rundt det frodige staudebedet. Her har Borgny plantet blant annet purpuralunrot og akeleier i blått, hvitt, oransje og rødt.
Midt på sommeren kan det bli svært varmt i Lærdal. Da er det ikke få kanner med vann som må til for å holde liv i plantene.
Oppdagelsesferd
Selv om det er mye jobb å holde hagen i god stand, oppveies alt strevet når fru Vindedal ser at plantene trives og blomsterer i praktfulle farger. Borgny Vindedal har bodd på eiendommen i Lærdal siden 1950-tallet. Hun har fire barn, seks barnebarn og ett oldebarn. To døtre bor fremdeles i Lærdal, rett i nærheten. Når solen varmer i hagen og blomsterprakten utfolder seg i full sommerflor, er det godt å oppholde seg i uterommet. Da serveres kaffen utendørs i selskap med familien på terrassen som er anlagt i le for vinden med treplatting og levegg. På hagens mange grusganger og små hellelagte stier er det spennende å gå på oppdagelesesferd og sette seg ned på kne og lukte på plantene. Når man kommer ned i knehøyde ser hagen ut som et fargerikt «blomsterhav». Man skvetter nesten litt når man reiser seg opp igjen og hever blikket mot himmelen og får øye på de høye fjellene som omkranser den fredelige hagen, i dalen, innerst i Sognefjorden.
Noen av blomstene i Borgnys hage: kjempekrage, Nellikrose, Lavendel, daglilje, Arendaspir, Gulliris, Askenøkkeltunge, Gul Rubekia, Blå Veronika, Fjæreknapp, Fagerfredløs, Skogforglemmegei, Rognebærtrær, Bregner Pæretrær og epletrær, Ripsbusker, Røde Ingrid Bergmann roser, Rosa Queen elizabeth roser