Liljekonvall er en blomst man forbinder med forsommer og spirende vekster. Den har en vidunderlig duft og ingenting er så herlig som å kunne plukke de inn og sette de i en vase.
- Fakta om liljekonvall
- Slik lukter liljekonvall
- Er liljekonvall giftig?
- Slik planter du liljekonvall i hagen
- Dyrkede varianter av blomsten
- Kjøp liljekonvall til jul
Fakta om liljekonvall
Det vitenskapelige navnet er Convallarie majalis. Majalis betyr at den blomstrer i mai og Convallaria kommer fra “dalenes lilje” som på latin blir lilium convalium. Liljekonvallen er også Østfolds fylkesblomst, hvor den vokser naturlig.
Det er en flerårig plante som tilhører de enfrøbladede plantene, akkurat som liljer, ulike løkplanter og gress. Man ser der på at bladnervene løper langs med bladene, og ikke er forgrenet som på de fleste andre hagevekster.
Liljekonvall – lukter himmelsk
Liljekonvallen sprer seg langs krypende jordstammer som gjør at den vokser over store områder og blir markdekkende. Bladene er grønne og fine hele året, og i mai titter en 20-30 cm høy blomst opp med klokkeaktige blomster som henger på den ene siden. Når ent teppe av liljekonvaller blomstrer kan duften kjennes på lang vei. Den vokser vilt i Norge og nedover Europa, i store deler av Asia og i Kaukasus.
Er liljekonvall giftig?
En viktig ting å notere seg er at liljekonvallen er en giftige plante, hvor både bladene, blomstene og bærene kan være dødelige. Selv i små doser for barn og dyr.
Slik planter du liljekonvall i hagen
Om man vil plante liljekonvaller i hagen er det best å gjøre det på et lyst parti hvor det er sol en del av dagen. Plant den gjerne under et stort frukttre hvor gresset ikke trives, eller under buskverk. Marken skal helst være mullrik og fuktig, men samtidig veldrenert, akkurat som på naturlige marker.
Vil du plante blomsten i bed? Tenk deg om!
Får du først liljekonvallen til å trives, har de en tendens til å trives alt for bra, hvor de brer seg ut på et ugress-aktig måte. Plant derfor ikke liljekonvaller i et bed, for da er risikoen stor for at de utkonkurrerer andre vekster. Vil man ha liljekonvall i et bed bør du heller velge en dyrket sort, de vokser ofte mer beskjedent og ikke like aggressivt som orginalen fra naturen.
Sats på en dyrket sort
Vil man ha liljekonvaller som ikke sprer seg hurtig, men mer beskjedent skal man heller satse på en dyrket variant. Er man derimot på utkikk etter liljekonvallen som markdekker velger man den rene arten.
Dyrkede varianter – Liljekonvall
Her er et utvalg av ulike typer liljekonvall:
- ’Albomarginata’ får hvite kanter på de grønne bladene.
- ’Albostriata’ har hvitstripete blader og enkle, hvite blomster.
- ’Bordeaux’ er en sort med vinrød farge på blad og stilker med hvite, enkle blomster.
- ’Flore Pleno’ har doble blomster.
- ’Flore Roseo Pleno’ får doble, rosa blomster.
- ’Fortin’s Giant’ er en sort som blir betydelig større enn den ville liljekonvallen.
- ’Grandiflora’ får større blomster enn den ville arten.
- ’Hardwick Hall’ har gulhvite kanter på bladene og enkle, hvite blomster.
- ’Prolificans’ får doble, hvite blomster.
- ’Rosea’ har rosa, enkle blomster som får en mer intensiv farge om den står i skyggen.
- ’Variegata’ er en liljekonvall med gulgrønne bladkanter og enkle, hvite blomster.
Kjøp liljekonvaller til jul
Man kan også skaffe liljekovaller gjennom å kjøpe såkalte iskonvaller. De bruker man å kunne finne i utvalgte hagebutikker i begynnelsen av desember. Det er liljekonvaller man har dyrket til å blomstre i julen. Tidligere var liljekonvallen en vanlig juleblomst og man dyrket den selv.
Du kan ta hånd om og “gjenvinne” iskonvaljene. Sett de på en sval plass og pass på at de ikke tørker ut for mye. Plant de så ut i hagen når våren kommer. De kommer ikke til å blomstre det første året men etter et par år har du forvanlet juleplanten til blomstrende liljekonvaller på en skyggefull plass i hagen.