Derfor bør du vente med å fjerne løvetann i hagen

Løvetann er hatet av mange, men er faktisk gull verdt for biene. Derfor bør du tenke deg om en ekstra gang før du klipper eller luker bort dem. 

Akkurat nå begynner løvetannen å farge gressplener og landskapet rundt oss gult. Men dessverre er det mange som har travelt med å prøve å bli kvitt dem. Løvetannen er nemlig en verdifull plante for biene og andre insekter.

Mange har en tendens til å klippe bort løvetannen så raskt som mulig for å forhindre at løvetannen sprer frø rundt seg. Men hvis du venter litt med å klippe eller luke den, kan løvetannen rekke å blomstre før den mister hodet.

– Vi må generelt innstille oss på å klippe mindre i hagen, og i stedet gi blomstene rom i landskapet. Naturen trenger det, og vi bør i stedet glede oss over de mange fantastiske fargene som kommer, sier Arne T. Henriksen, som er formand for Danmarks Biavlerforening, som jobber for å skape bedre forutsetninger for biene, i en pressemelding.

Vårmat med protein og energi

På våren er biene opptatt med å samle mat til seg selv og sine. De trenger pollen, som gir dem proteiner og mineraler og de trenger nektar som er energikilden deres. Løvetannen skiller seg ut ved å være veldig rik på begge deler.

I tillegg synes mange forskjellige biearter at planten er spennende og interessant. På grunn av blomstens utforming kan både korttungebier og langtungebier få tilgang til planten. Derfor er blomsten attraktiv for mange humlearter, honningbier og enslige bier.

Ofte er biene helt gule av pollen når de har forsynt seg i en løvetann. Du kan se mørkegule klumper på bakbena hos mange bier i denne tiden. Dette er de såkalte pollen buksene med pollen de har samlet og tar med seg hjem.

– Mangel på mat i bienes aktive periode er en av de viktigste grunnene til at biene har det vanskelig. Mange mennesker kan bidra til å gjøre en forskjell her. Enten du er hageeier, bonde eller kommune kan du se mer positivt på løvetannen og la biene dra nytte av blomstens nektar og pollen, sier Henriksen.

En spennende plante

Løvetannen er en spennende plante og faktisk er det hundrevis av småarter som trives i norge. Planten tilhører løvetannslekta, og hvis du ser nøye på den fine gule blomsten vil du oppdage at den er sammensatt av mer enn 100 små blomster som hver inneholder mat til biene- Løvetannen er ikke bare mat til bier, både det gule i blomsten og de små bladene kan spises i salater.