Derfor blir eplene og jordbærene dine deformerte

Mange hageeiere opplever at epletrærne produserer “deformerte” epler og at jordbærplanten gir rare bær. Men du kan enkelt gjøre noe selv for å få flotte epler og jordbær igjen.

Hvis eplene og jordbærene dine er deformerte, er det stor sannsynlighet for at det er fordi du ikke har nok bier i hagen din. Bier frakter nemlig pollen fra hage til hage og sørger for at hagens plantene blir pollinert, som gir plantene fine frukter. 

For flere tips om epletre, les vi i villas 10 eplebud her

Velværet til insektene som pollinerer har stor betydning for frukten som vokser i hagen. Hvis du for eksempel bor i by eller tett bebodde områder, kan det være at det ikke er nok insekter til å pollinere eplene ordentlig, slik at de blir skjeve, misformet eller ser litt rare ut. Eller at det ikke kommer noe frukt i det hele tatt. Det forklarer Lasse Lose, leder på Pometet, Institut for Plante og Miljøvidenskab ved Københavns Universitet, til samvirket.

Slik tiltrekker du bier til hagen din 

Hvis du ønsker flere bier i hagen din, kan du selv gjøre en aktiv innsats for å lage en bievennlig hage. 

Du kan for eksempel få flere bier, veps og andre pollen spredere ved å velge riktige blomster til hagen din. Noen blomster er rett og slett mer populære blant biene enn andre. Det kan for eksempel være asters, lavendel og salvie.  

Du kan også enten kjøpe eller bygge et insekthotell, så har bier og andre insekter et flott sted å bo i hagen din. Se hvorfor det er smart å ha et insekthotell og hvordan du kan få ditt eget her

Det er også lurt å samle blomstene i tette bed. Det viser seg at bier foretrekker at blomstene står sammen. Det er fordi biene blant annet kan spare energi ved at de lettere kan hoppe fra blomst til blomst. 

Bier trenger energi på våren når de våkner fra vinterdvale, så det er lurt å plante krokus og andre vårblomster slik at de enkelt kan få næring når de våkner.