Den gyldne hagen

Det finnes blomster som er som skinnende gull. De forgyller hagen fra vårens første krokus til høstens siste solroser, og sprer lys og glede selv på den mørkeste dag. Solen ser ut som den alltid skinner der det finnes gule blomster.

Av og til hører jeg om noen som ikke liker gule blomster. Jeg må selv erkjenne at jeg i min grønneste hageungdom, ikke heller synes dette var så stor stas. Men så leste jeg om den legendariske mesteren Nori Pope, som revolusjonerte den konvensjonelle engelske blomstermoten, og som er spesialist på fargeharmonier i hagen.

«Jeg elsker gule blomster», skriver Nori i sin bok om Farger & Design. «De symboliserer vår livskraft. Gult gjenspeiler mer av lyset enn noen annen farge, og får i blant et nesten overnaturlig lys. Med tanke på lyskraften hos den gule valøren samt at solens glødene stråler finnes i ulike nyanser er det ikke så underlig at så mange blomster er gule».

Hans ord fikk meg til å se på gule blomster i ett nytt lys. Jeg oppdaget hvor fascinerende fort de kan skifte nyanser i takt med de ulike årstidene. Vårens og forsommerens sterke lys forsterker de klare gule blomstenes glans. Og på høsten fanger solens stråler opp de matte og varme nyansene som den tids blomster ofte har. Så kom dagen da det ble inspirerende å begynne å eksperimentere, og teste plantene i ulike, gule nyanser.

Jeg plantet måneskinnsgule narsisser blant cowslips i min lille blomstereng. Et syn jeg aldri ville ha vært foruten. Jeg fikk også idéen til et høstlig bed, der stauder i naturens høstnyanser, som oransje, kobber og bronse løfter frem varmgule rubeciaer og dagliljer.

Jeg oppdaget skjønne roser, ikke minst blant de engelske Austin-rosene, i glitrende gyllengult. Og gule pioner. To som spirer tidlig er vårpionene ‘Claire de Lune’ og svovelpionene. Blomsterskatter som burde finnes i hver eneste hage, spesielt de som er så hardføre at de tåler tøft vinterklima. Man kan også skape et tiltalende syn gjennom å fremheve husets farge med en passende blomsternyanse, for eksempel ved å bruke varm- og klargult, til gule og hvite fasader. Mørkegult og sprudlende oransjegult kan passe fint til brune hus og til mursteinsfasader. Limegule planter er fint til grønne og blå vegger. Og tenk hvilket løft moderne svarte hus kan få med gyllne roser som slynger seg oppover fasaden i selskap med lange stilkroser i blendende hvitt.

Jeg drømmer om et blomsterbed, der blomstene går i hele skalaen av gult, fra skinnende måneskinnsgult, over til solgult og dypere gull-gult. Jeg kan ikke tenke meg vakrere selskap til disse enn blomster i ulike nyanser av blått: lyseblått, lavendel og mørk fiolett. Et bed ton i ton med naturens skiftende sinnsstemninger fra sommerhimmelens lyse glede til askegrått gråvær. På denne måten kan man holde på og fantasere blant alle de vakre gule blomstene som finnes, og du kommer til å få lyst til å skape hagemiljøer som holder deg i godt humør fra vår til høst.

Perler blant de gule blomstene:

Det finnes mye vakkert å oppdage blant gule blomster. Let blant følgende arter:

Cowslips, krokus, narsisser, tulipaner. Tidlig blomstrende pioner og buskpioner. Buskroser og engelske Ausin-roser. Dagliljer, iris, kongelys, liljer, rudbecia, solhatt, og solroser.

Noen av mine favoritter:

Flokktulipaner, Narsisser, ‘Pipit’, Pionene ‘Claire de Lune’ og svovelpion. Austinrosen, ‘Graham Thomas’, Buskrosene ‘Aicha’, ‘Fruhlingsgold’, ‘Golden Wings’ og ‘Maigold’. Staudene solrose, ‘Lemon Queen’. Varm-blodige valører, ‘Wargrave’. Guldakleja. Høstrubeckia, ‘Juligold’ Keiserkronen ‘Golden Splendour’. Solhatt ‘Sunrise’.

Berusende vårglede med den lysende busken forsythia som blomstrer på bar kvist samtidig med vårlige narsisser og tulipaner.

Irisen slår ut i flor med sine raffinerte blomster når sommeren gjør sitt inntog. Det finnes utsøkte gule hybrider. Iris elsker å stå på en lun og solrik plass.

Den engelske Austin-rosen ‘Graham Thomas’ har fått gullmedalje for sin varmgule skjønnhet, fin duft, og lange blomstring til langt ut på høsten.

Unn deg en liten blomstereng i hagen, der vårens gul cowslip får selskap med gullgule små narsisser.

Påske og pinseliljer finnes i utallige sorter i ulike nyanser av gult. Den skjønne sorten ‘Pipit’ tilhører gruppen av jonkviller, og lukter himmelsk.

Den uvanlige gullakeleien ( Aquilegia chrysantha) fra sørvest i USA lever lengst i varmt klima. Lekker til gule buskroser.

En skjønnhet blant gule buskroser som tåler kaldt klima er den solskinnsgule pimpinellifolia-hybriden ‘Fruhlingsgold’.

Min favoritt blant liljer er keiserkronen ‘Golden Splendour’. Får mange store klokker på meterhøye stilker og sender sin duft vidt omkring.

En perle blant pioner: den blomstrer tidlig i blekgule nyanser, og bærer navnet ‘Claire de Lune’ (Mloko-sewitschii-gruppen) Sjelden, så let på Internett.

Vårens sikreste tegn er krokusen som skynder seg å blomstre når snøen har smeltet. Den finnes i mange fortryllende gule nyanser.

Den elegante høstrudbecian ‘Juligold’ (Rudbecia laciniata) har nesten selvlysende gyldengule blomster og vokser høyt, og tett i fine bed.

Når den vennlige ettårige solsikken blomstrer da skinner solen i hagen selv på den mørkeste høstdag. En solsikke såes som frø om våren.