Bringebærbusk: Slik lykkes du med bringebær i hagen

For å lykkes med bringebær i hagen krever det vann, riktig gjødsel og en god plass. Her er gartnerens beste triks til hvordan du lykkes med bringebærbusken. 

Slik lykkes du med bringebær i hagen

Hvordan planter du bringebærbusk og når skal du beskjære busken? Gartner og hageskribent Anna Theorin på odla.nu deler sine smarte triks.

Slik planter du bringebærbusk

Velg et sted hvor bringebærbusken kan stå, helst så solrikt som mulig og et sted med lite vind er en god plass. Kjøp norske eller svenske bringebærbusker i potte for best resultat.

– Tenk over om du gjerne vil ha både høstbringebær og sommerbringebær. Høstbringebær kan høstes fra august til frosten kommer og sommerbringebær høstes som navnet tilsier på sommeren. Høstbringebær er ikke like tolerante i for høye vekstsoner, men hvis du gjerne vil ha høstbringebær bør du velge en blanding. Det er det jeg har hjemme selv, en med høstbirngebær og en med sommerbringebær.

Lag en rad med bringebær på plenen

Grav en rad til bringebærbusken i plenen eller legg dem i en pallekarm, ellers sprer de seg. Bland jorden med kompost eller plantejord av god kvalitet.

Kompostering er en utmerket måte å løse problemet med hageavfall på. Og det er ikke vanskelig å komme i gang. Se hvordan du starter med komposering her.

– Bringebær vil gjerne stå i litt sur jord, dvs. lav pH-verdi, så hvis du har en høy pH-verdi (for eksempel leirejord), så kan du blande inn litt barkmull i jorden. Ikke plant bringebærene for dypt, plasser dem på samme nivå med jorda som i potten. Og ikke glem å vanne, mye!

bringebær i bøtte

Støtt bringebærbusken din

Noen bringebærbusker blir høye og trenger støtte.

– Jeg har satt opp portstolper i hvert “hjørne” av dyrkningen og trukket grønn ståltråd mellom, det er ikke synlig, men gir god støtte for bringebærbusken.

Slik beskjærer og tar du vare på bringebærbusk

Bringebærbusker er ikke helt vedlikeholdsfrie sammenlignet med for eksempel en ripsbusk. En bringebærbusk må beskjæres hvert år. Slik gjør du det med de forskjellige variantene: 

Høstbringebær

Høstbringebær får frukt på de årlige skuddene, noe som betyr at du bør beskjære alle skuddene på våren. Beskjær busken helt ned slik at nye skudd kan komme opp og gi frukt. Så kutt tilbake hele busken ned til bakken. Det kan føles brutalt, men er helt riktig.

Sommerbringebær

Sommerbringebær vil bære frukt på de toårige skuddene, noe som betyr at skuddene som kommer opp som nye om sommeren ikke kan høstes før året etter. Derfor bør du kutte ned skuddene som har gitt frukt det samme året.

– Jeg kutter sommerbringebær om høsten, så kan du se hvilke skudd som ga frukt lettere enn våren etter. Skuddene du ser har hatt bær beskjærer du helt ned til bakken om høsten. Skuddene som er nye for året og som ikke har gitt frukt enda spares til neste år. Hvis du vil la bringebærbusk stå ute over vinteren, kan du knytte et lite bånd eller garn rundt skuddene som har gitt frukt slik at du ser hvilke du skal beskjæres neste vår.  

beskjære bringebærbusk

Gjødsle bringebærbusken hver fjerde uke

Vann bringebærbusken mye og gi den gjødsel regelmessig – det er trikset for å få store og gode bringebær!

– Jeg gjødsler bringebærene mine om våren, da får de et tykt lag med kugjødsel i grobunnen. Kugjødsel fra pose fungerer fint. Så gir jeg gjødsel omtrent hver fjerde uke frem til august. Jeg vanner hele bringebærplantasjen hvis det er tørke og vanner lenge, hvis du bruker en sprøyte eller vannspreder er det godt om den får stå i noen timer.

Unngå rotskudd – plant i plenen

Siden bringebær sprer seg, er det viktig at du planter dem fra starten på et sted hvor du kan ta vare på rotskuddene. En rad i plenen er optimalt da du kan klippe av skuddene som sprer seg med gressklipperen.

Problemer med små bringebær?

Har du problemer med små bringebær? Små bringebær er vanligvis forårsaket av vannmangel, uten nok vann kan selv de største mormorbringebærene se ut som de små bringebærene vi normalt finner i naturen. Bringebær trenger derfor ekstra mye vann hvis det er tørt eller tørke.

Ekspertens beste tips – slik lykkes du med bringebær

– Ikke sammenlign bringebærbusken med “vanlige” bærbusker som stikkelsbær eller rips hvor du graver en liten grop og planter en plante i. Det vil aldri gi et godt resultat. I stedet skal du:

  • Utgrave et ordentlig bringebærland
  • Holde ugress borte
  • Vann ekstra når det er tørt
  • Gjødsle hvert år og ikke glem beskjæringen årlig.