Bjørnebær: Slik dyrker du de søte, mørke bærene

En solrik vegg er et godt sted for bjørnebær å stå og én plante er nok til å få en stor høst med de mørke herlighetene. Det er en skikkelig luksus å plukke dine egne bjørnebær til desserter, smoothies og syltetøy. 

Det å plukke sine egne bjørnebær på sensommeren er fantastisk, de er søte og kan spises akkurat som de er eller brukes som topping på yougurt, kaker eller lage syltetøy. Se her hvordan du lykkes med bjørnebær hjemme og hva du bør tenke over: 

Bjørnebær sesongen 

Bjørnebær trives best på lune eller solvarme steder. De trenger varme for å bli gode og modne sent på sesongen, tidligst fra august og utover sensommeren. 

I Norge vokser bjørnebær vildt på Østlandet og i et belte langs kysten opp til Nordmøre, men de er tynnere og har mindre bær enn de dyrkbare variantene. 

I slekt med bringebær

Bjørnebær er nært beslektet med bringebær, men har mye lengre skudd. Den må derfor støttes og bindes opp slik at bærene får tilstrekkelig med lys. Bjørnebær vokser kraftig og kan bli veldig store, opptil fire meter høye. 

Her bør du plante bjørnebær

En varm husvegg er et bra sted for bjørnebær å vokse opp mot. Bjørnebær er ikke veldig hardføre så en husvegg kan beskytte dem mot frost. Stram tykke ståltråder med omtrent 30 centimeter fra hverandre, som bjørnebærbusken kan feste seg til. Du kan også sette bjørnebær ved en planke eller en pergola. 

Plant bjørnebær på våren og høsten 

Den beste tiden å plante bjørnebær er om våren eller på høsten. Fordi bjørnebær vokser i bredden, er 2,5 meter en god planteavstand. Avstanden fra husveggen skal være en halv meter. 

Jordforbedring med kompost

Jorden skal være luftig og godt drenert, så ikke for våt og gjørmete. Grav en grop som er minst like dyp som planten og hell på ny jord eller kompost. Press jorden godt  rundt planten slik at den sitter godt i bakken og vann godt. Vann i løpet av sesongen hvis det er tørke. 

Tynn ut i bladene 

Du skal forvente at det tar et år før den nyplantede bjørnebærplanten gir noen høst. Bjørnebær får nemlig bær på fjorårets skudd, dvs. skuddene som kom året før. I løpet av våren skal man tynne ut i fjorårets skudd og spare rundt åtte stykker som du binder opp i en vifteform. At skuddene får vokse spredt og luftig motvirker eventuelle soppsykdommer.

Hvis tornete skudd dukker opp på en torneløs bjørnebærsort, bør disse kuttes av da de er rotskudd. 

Bringebærlarver elsker også bjørnebær, og billene spiser på knoppene og legger egg i blomstene. Når blomsterknoppene begynner å komme, kan du motvirke dette ved å riste av skuddene over en bøtte med vaskemiddel og vann.

Hvis det oppstår gråskimmel, noe som gjør at bærene får litt grå dun, bør de fjernes. 

Ulike typer bjørnebær 

Det finnes både bjørnebær med torner og uten, og med ulik sødme og tidspunkt for høstning. Det er ikke alle sorter som klarer å bli modne hvis det er en kjølig sommer, så det kan være lurt å velge en sort som får tidlig høst. 

Dyrk bjørnebær på balkongen 

Hvis du vil prøve å dyrke bjørnebær lengre nord kan du lete etter sibirske bjørnebær som kan komme opp i sone 5. Sorten “Little Prince” som bare blir 40 cm høy, kan også være morsom å teste for de som vil gro bjørnebær i en krukke på balkongen. 

Bjørnebærsyltetøy 

Når du har høstet bærene, kan du enkelt lage din egen bjørnebærsyltetøy. Her får du en enkel oppskrift som gir ca. 2-3 glasskrukker: 

Du trenger: 

  • 1 liter bjørnebær 
  • 2 ½ dl lyst muscovadosukker
  • 2 1/” dl syltesukker 
  • 2 ts vaniljesukker 

Slik gjør du det: 

  1. Bland bjørnebær, muscovadosukker og syltesukker i en kjele og rør rundt. 

  2. Kok opp ganske kraftig i 5-10 minutter. 

  3. Fjern kjelen fra varmen og rør ved behov. Rør inn vaniljesukkeret og bland godt. 

  • Hell syltetøyet i et rent norgesglass eller i en boks.