Basilikum: Slik lykkes du med basilikum i hagen og i krukker

Hvis sommeren er varm, er det lett å dyrke basilikum, men noen år kan det fort bli mislykket. Få 6 enkle tips til såing, dyrking og beskjæring av basilikum i hagen og i krukke som lykkes år etter år. 

Basilikum trives best i varm norsk sommer 

Den vanlige grønne basilikum (Ocimum basilikum) vokser veldig dårlig utendørs hvis det er en kjølig norsk sommer. Hvis sommeren er dårlig, bør du gro basilikum enten i en potte i vinduskarmen eller i et drivhus. Hvis sommeren derimot er varm, vokser den grønne basilikumen godt utenfor. 

Grønn basilikum og rød basilikum.

Basilikum til norsk klima

Basilikum av typen gresk basilikum, busk basilikum eller dvergbasilikum er noen av de variantene som tåler best det kjølige norske klimaet. I tillegg er det en spesiell basilikum som heter African Blue, som også trives i Norge. Den kan kun formeres med stiklinger, men den har fordelen at den nesten alltid er vellykket når du planter den utendørs. 

Prøv også med den dekorative røde basilikumplanten, hvorav det er flere varianter. Den krever til gjengjeld mer varme enn den grønne. Planten har noen ganger grønne flekker når den er liten. For at basilikumen skal lykkes trenger planten rikelig med varme, vann og gjødsel. Hvis du vil dyrke basilikum organisk, kan det være lurt å bruke organisk gjødsel av lupinfrø. 

6 snarveier for å lykkes med basilikum 

1. Såing av basilikum – legg frøene på jordoverflaten

Hvis du velger å starte din egen produksjon av basilikum til pizza og salat, med såing av frø, er det viktig å legge frøene på jordoverflaten og bare klappe dem enkelt ned. Frøene skal ikke dekkes med jord, da de er veldig små og ofte trenger mye lys. 

2. Basilikum er som skapt til potter og krukker 

Hvis du planter frøene i potte, skal du vanne dem nedenfra og i løpet av en halv til en hel time vil frøene svelle og bli fire til fem ganger større, mørkeblå og lysende. På dette stadiet er det viktig at frøene ikke tørker ut, men til gjengjeld spirer de også. 

Basilikum er som lagd for å gro i krukke. Hvis du plasserer dem på et solfylt sted og sørger for å vanne ofte, kan basilikum også trives gjennom en kjølig sommer. Imidlertid har røttene litt mindre rom til å boltre seg, så planten vil ikke skyte så mye som den ville i friluft. 

Dekorativ basilikum i rustikke terrakottapotter. 

3. Dyrk basilikum i hagen opp mot veggen

I hagen kan basilikum dyrkes på en sørvendt eller vestvendt husvegg. Hvis du sørger for å plante dem slik at det er ly, vil det automatisk bety at den også blir varmere, og da er miljøet perfekt for dyrking av basilikum. 

Les også: Slik bekjemper du ugress i plenen

4. Basilikum smaker best før den første blomstringen

Basilikum av beste kvalitet kan høstes rett før den første blomstringen, da planten frigjør mange dufter under blomstring. Hvis du vil ha størst utbytte, må du fortsette å klippe planten, uansett om du bare skal bruke et grønt dryss eller ei. 

5. Klipp basilikumen 

Hvis basilikum begynner å vise tegn til blomstring, bør du stoppe det fort hvis du vil fortsette å høste basilikum. Hvis basilikum får blomstre først, vil bladproduksjonen skje for raskt. Kutt derfor alle toppskuddene ned rett over noen få nye sideskudd slik at planten virkelig kan forgrene seg og danne enda flere blader. 

6. Høst frø fra basilikumen din

Du kan også høste dine egne basilikums frø og plante dem til neste år. Dette kan være spesielt relevant hvis du har en hardfør og velavkastende basilikumsplante, da er denne planten god å ta av til neste sesong, når du skal starte en ny basilikumssesong.