9 allergivennlige blomster og planter til hagen

Forhindrer allergi deg å nyte hagen til det fulle? Her er 9 eksempler på allergivennlige planter og blomster til hagen. 

Planter som fremkaller allergiske reaksjoner

Noen populære flerårige stauder og busker er mer disponible til å utløse allergiske reaksjoner enn andre planter. Derfor er det smart å undersøke hvilke planter du har i hagen og om det finnes bedre alternativ for deg.

Noen planeter anses faktisk å være allergivennlige enn andre og vil passe godt i en såkalt «allergivennlig hage». Det er selvfølgelig individuelt fra person til person, men i teorien kan det la seg gjøre.

Noen planter er allergivennlige

For de fleste allergikere er det ikke selv blomstene som er problemet. Noen av de mest iøyenfallende plantene er mindre disponible til å forårsake problemer hos allergikere. Blomestnes farger er nemlig designet til å tiltrekke seg insekter som bærer pollen fra plante til plante.

Det er de mer avdempede og enkle plantene du bør være mest obs på. Disse plantene er mer avhengige av vinden når det gjelder bestøving. Pollen båret av vinden fremkaller oftere allergiske reaksjoner hos både dyr og mennesker.

9 planter som kan gi allergiske reasjoner – og 9 allergivennlige alternativer

1. Jasmin (Jasminum)

Den vakre, velduftende jasmin kan skremme enhver allergiker innendørs. Allergikere reagerer ofte på den pollen som virvler i vinden og det er derfor en god idé å lete etter alternativer.

Alternativ: Hvis du ønsker en velduftende, kravlende plante i hagen, kan du for eksempel prøve flatbelg (Lathyrus). Den har ikke hvite blomster, men til gjengjeld en søt og deilig duft som sprer seg med vinden.

Du kan også velge å plante en årlig flatbelg (Lathyrus odoratus) eller en flerårig flatbelg (Lathyrus latifolius). Disse er ofte mer hardføre.

2. Solsikke (Helianthus annuus)

Den vakre, store, gule blomsten er også allergiutløsende. Både blomstens pollen og frø kan forårsake problemer. Noen mennesker kan også reagere ved berøring.

Den smukke, store, gule blomst er også allergiudløsende. Både blomstens pollen og frø kan forårsage problemer. Nogle mennesker reagerer endda på bladene, når de rører ved dem eller blot børster let mod dem.

Vakre gule solsikker. Foto: Pixabay

Alternativ: Det finnes faktisk solsikker som er pollenløse og allergivennlige. Noen av de mest kjente er ‘Apricot Twist’, ‘Infrarød Mix’, ‘Lemon Eclair’, ‘The Joker’, ‘Moonbright’, ProCut Bicolor, ‘Sunbeam’ ‘Sunbright Supreme’ og ‘Sunrich’.

3. Oljeplante eller kristpalme (Ricinus communis)

Her i landet dyrkes den store palmen for det meste som en ett årig plante, men den kan også dyrkes som flerårig – hvis den får overvintre innendørs.

Som allergiker er det klokeste å hverken ha planten i hagen eller innendørs, da den er en god kilde til allergiske reaksjoner.

Alternativ: Hvis du gjerne vil ha en fargerik plante i hagen som skiller seg ut fra mengden kan du prøve med hibiskus (hibiscus). Hibiskus har mange og fargerike blomster og kan tilføre liv og glede til alle hager.

Rosa hibiskus. Foto: Pixabay

4. Einer (Juniperus)

Mange opplever at de får en allergisk reaksjon på hendene når de har beskjært einer.

Busken er for mange en favoritt i landskapshager, men desverre kan pollen og kontakt fremkalle allergiske reaksjoner, i form av høysnue og hudproblemer.

Alternativ: En busk som har et lignende utseende er rosmarin (Rosmarinus officinalis). Rosmarin kan brukes til mange formål. Den kan spises, brukes til pynt og den lukter godt.

Du kan holde den i sjakk, så den ikke blir så stor, eller du kan velge å la den voks seg stor og buskete. Størrelsen er svært varierende og avhenger av hva du gir den lov til.

En busk, der har et lignende udseende kan eksempelvis være rosmarin (Rosmarinus officinalis). Rosmarin kan være til for mange formål. Den kan spises, den pynter flot og så dufter busken dejligt.

Du kan både holde din rosmarin i skak, så den ikke bliver særlig stor, og du kan vælge at lade den gro sig stor og busket. Størrelsen er meget varierende og afhænger af, hvad du giver den lov til.

Foto: Pixabay

5. Kamille (Matriccaria recutita)

Pollen fra kamilleblomsten kan fremkalle høysnue, men blader og blomster kan forårsake hudreaksjoner. Hvis du er veldig allergisk, kan du faktisk få allergiske reaksjoner av å drikke kamillete.

Alternativer: Timian (Thymus pseudolanuginosus) er et godt alternativ til kamillen. Den trives stortsett overalt, er hurtigvoksende og om sommeren blomstrer den med små lyserøde blomster.

Det har vist sig, at pollen fra kamilleblomsten kan fremkalde høfeber, mens blade og blomster kan forårsage hudreaktioner. Hvis du er meget allergisk, kan det faktisk også forårsage allergiske reaktioner at drikke kamille i din te.

Alternativer: Timian (Thymus pseudolanuginosus) er et godt alternativ til kamillen. Den trives stortset overalt, er hurtigvoksende og om sommeren blomstrer den med små lyserøde blomster.

Lavendel (Lavandula) eller ekte lavendel (Lavandula angustifolia) er også et godt alternativ. Lavendel er også kjent for sine vakre lilla og fiolette farger og sin lett gjenkjennelige lukt.

Lavendel. Foto: Pixabay

Mynte (Mentha spp.) er for de dristige. Det er ikke vanskelig å dyrke mynte, men det er vanskelig å kontrollere den hurtigvoksende planten. Mynte sprer en delig, frisk lukt i sine omgivelser, bidrar med en flott lysegrønn farge og kan også på kjøkkenet.

Pebermynte (Mentha x piperita) er faktisk en kryssning mellom vandmynte og og grønn mynte. Peppermynte lukter godt i hagen og smaker deilig som tørket te.

6. Prestekrage (Leucanthemum vulgare)

Desverre er denne meget populære sommerblomsten ikke en god match med allergikere.

Folk reagerer både på blomstens pollen, blader, blomster og til og med ekstrakter fra blomsten. Dette kan resultere i høysnue, utslett, elveblest og andre ubehagelige symptomer.

Alternativ: Hvis du er ute etter en mer allergivennlig alternativ, er høstfloks (Phlox paniculata) et godt alternativ. Den velduftende blomsten blomstrer gjennom sommeren i nydelige nyanser fra hvitt til rosa, rød og lilla.

7. Revemarant (Amaranthus caudatus)

Denne vakre, røde planten med lange, hengende, røde blomster kler enhver hage, men kan være en være belastning for de fleste allergikere.

Alternativ: Hvis du leter etter et alternativ med samme uttrykk, kan du prøve med en kattehale. Kattehalen kan også bli ganske stor, men foretrekker en del sol og regelmessig vanning.

Kattehale. Foto: Pixabay

8. Japansk blåregn (Wisteria floribunda) og kinesisk blåregn (Wisteria chinensis)

En plante, der ofte bliver forbundet med mye romantik og uovertruffen skjønnhet, er vakre blåregn. Både japansk og kinesisk brukes i stor stil i romantiske hager.

Den er dog ikke så romtantisk for allergikere som blir nødt til å forlate hagen med allergiske reaksjoner. Allergien kan slå ut ved berøring.

Alternativ:Hvis du har et brennende ønske om å ha en flott blomstrende ranke, hengende fra pergolaen i hagen, kan du velge evig grønn klematis med vakre hvite blomster (Clematis armandii) eller klematis hybrid.

Her får du vakker plante med store, flotte og fargeriktblomster – nyansene vil gå fra hvite, rosa, blå og lilla.

Hvite klematisblomster.

9. Ambriose (Ambrosia)

Ambrosie er en skrekkelig plante for allergikere. Det er en plante som der i den grad er skyld i mange allergiske reaktioner af høfeber. Heldigvis er den ikke vanlig i Norge, selv om den er flott og blomstrer op sensommeren og høsten.

Alternativ: Om du likevel ønsker deg planter i hagen som blomstrer sent, er det andre valgmuligheter. Du kan eksempelvis forsøke deg med Gullris (Solidago). Det kan dog være vanskelig å holde denne planten i sjakk, da den formerer seg med lysets hastighet.

Gullris. Foto: Pixabay

Hvis du helst vil slippe å ta opp kampen med gullris, kan du heller gå for vakre dagliljer (Hemerocallis). De fås i mange forskjellige farger og hybrider, så det er nok å velge i.

Kilde: Foxnews.com