6 tips og triks til å motvirke at tulipanene henger med hodet!

Våren står for døren, og det er den perfekte tiden for å fylle hjemmet med de fargeglade tulipanene! Når du kan disse tipsene, trenger du ikke kvie deg for at tulipanene henger med hodet.

visne tulipaner

Generelt stell er greit å kunne for så lang holdbarhet som mulig, og for å motvirke at tulipanene henger med hodet. Kort og godt er det dette du skal gjøre: 

  • Ta tulipanene ut av papiret etter du har kjøpt dem. La plasten være på i et par timer.
  • Snitt dem 1-2 cm rett over. Helst under rennende vann! Bruk en kniv, da en saks vil klemme de porøse porene i stilken sammen, og motvirke at de trekker til seg ordentlig med næring.  
  • La dem stå i 10 cm kaldt vann. 
  • Tulipaner liker seg i kulden! Du må derfor gjerne la dem stå kaldt over nettene.

Tulipanene henger med hodet – hva skal jeg gjøre? 

1. En klunk med ren alkohol 

alkohol i blomstervase
Foto: Getty Images

Du leste riktig! Ta det nederste bladet av blomsten og snitt av 1-2 cm av bunnen rett av. I motsetning til andre blomster har tulipanene tykk stilk, som gjør at du ikke trenger å snitte dem på skrå. 

Deretter kan du bruke en nål til å stikke hull langs med hele stilken, opp til knotten. I løpet av du har kjøpt eller plukket blomstene, på vei hjem til blomstervasen, rekker nemlig stilken å trekke til seg luft. Ved å stikke hull med en nål, slippes denne luften ut, og blomsten holder seg lenger.

 Så kan du sette tulipanene i vasen. Og nå kommer trikset for å motvirke at tulipanene henger med hodet! Det vil kanskje overraske deg, men å helle en klunk med vodka eller gin kan gjøre underverker! Blomstene skiller nemlig ut en gass kalt etylen – det er dette som får tulipanene til å henge med hodet, hvilket vodka hemmer produksjonen av!

2. Potetmel

Det er et velkjent kjerringråd at én teskje med potetmel i blomstervannet kan gjøre at tulipanene holder seg lenger. Vi er ikke helt sikre på hvorfor, men ifølge en undersøkelse utført av P4, så fungerer potetmel på hver femte rose de testet trikset på. Da er det kanskje noe i det? Så kan du også spare alkoholen til deg selv. 

3. Legg isbiter i vannet

Tulipaner sluker vann! De trives også best når vannet er iskaldt. Dette kan være en god quick fix dersom du allerede har tulipaner som ser misfornøyde ut. 

4. En kobbermynt 

Blomster utskiller en hel del bakterier, som samler seg i vannet de står i. Dette får tulipanene til å visne fortere! Derfor kan du legge en kobbermynt i vasen, for å motvirke at plantene dør fort. 

Kobbermynten utløser en spesifikk type bakterie som tulipanenes bakterier ikke synes noe om. Det vil få dem til å stå oppreist mye lenger!

5. Ikke gi dem altfor mye vann – fyll på ofte. 

Overvanning er den vanligste grunnen til at blomster visner. Om du bare lar tulipanene dyppe tærne ned i vannet, blir det nesten som du lurer dem til at de må holde seg oppe litt lenger. 

Dette forutsetter at du klarer å huske å fylle på med vann, for uten tilstrekkelig mengde duger tulipanen ikke! De sluker vann, og blir slappe om de får for mye. Husk også å bytte vannet ofte, da det som sagt inneholder mange bakterier blomstene ikke er så glade i. 

6. Epler og tulipaner er ikke gode venner 

tulipaner og epler
Foto: Getty Images

Som nevnt, er det produksjonen av etylangass som forårsaker av tulipanene henger med hodet. Epler utsondrer også denne gassen, som vil HJELPE blomstene å visne fortere! Hold derfor tulipanene unna eplene – da de ikke er spesielt gode venner.

Kilde: Huslig.no