6 inneplanter som ikke dør

Sliter du med å holde plantene i live? Eller bare trives du best med planter som trenger lite stell? Da skal du se nærmere på disse 6 (nærmest) udødelige inneplantene.

Planter som trenger lite vann

Hvis inneplanter i hjemmet ditt blir visne og slappe kort tid etter at de kommer i hus, kan det skyldes at du ikke steller riktig med dem. Den mest opplagte grunnen er at plantene ikke får nok vann, eller at du ikke har satt deg godt nok inn i plantens næringsbehov.

En annen grunn kan være at du vanner plantene for mye. Dette kan få røttene til å råtne. En måte å løse dette på er rett og slett å få seg planter som er enklere å stelle, og som kun trenger vann hver andre, tredje eller fjerde uke.

Hvorfor bør du ha inneplanter?

Det kan hende du får lyst til å bare gi opp å ha planter hjemme, men du skal vite at grønne vekster i huset er bra for inneklimaet.

I tillegg til å gi hjemmet ditt liv og farger, bidrar planter også til et bedre luft. Planter produserer nemlig oksygen, i tillegg hjelper de til å holde styr på luftfuktigheten i hjemmet ditt, og det kommer godt med på vinteren, når luften er tørrere enn ellers.

6 inneplanter som er lette å holde i live

Så du bør altså ha planter. Men hvis du er en mindre god plantevert og har mange klorofyllfylte liv på samvittigheten, er kanskje best å anskaffe seg noen enkle planter som trenger lite vann.

Vi har derfor samlet en oversikt med seks planter som er nærmest umulige å drepe.

1. Kaktus

Kaktuser kommer i mange varianter, og er nesten like lette å holde i live som plastplanter. Så selv om du er helt håpløs med planter, bør du klare disse. Kaktuser er dessuten veldig dekorative, og passer også fint inn hos mer grønnfingrete verter.

Det eneste du skal passe på er at kaktusen får rikelig med sol, og at du ikke gir den for mye vann. Utover det holder det ofte å vanne kaktusen en gang i måneden, eller sjeldnere, avhengig av hvor mye sol den får. Får kaktusen mye sol, bør den ha litt mer vann.

2. Kinesisk pengeplante (Pilea peperomioides)

Pilea - Kinesisk pengeplante
Foto: Quackor/Wikimedia Commons

Kinesisk pengeplante er kjent under flere navn, som parasollpilea, pengeplante, elefantøre eller misjonærplante. Men uansett hva du velger å kalle den, så er én ting sikkert, nemlig at pengeplanten er en av de enkleste inneplanter å holde i live, så lenge du ikke overvanner den. Du skal bare vanne den kinesiske pengeplanten én gang i uka, eller sjeldnere, hvis jorda fortsatt er fuktig.

3. Dragetre (Dracaena fragrans)

Dragetre
Foto: Forest & Kim Starr/Wikimedia Commons

Dracaena, dragetre eller “Janet Craig-planten” som den også kalles, kan overleve i selv de mørkeste hjem. Planten har et buskete utseende bestående av flotte, blanke blader.

Dragetreet tåler ikke direkte sollys og skal som hovedregel vannes i forhold til hvor mye sol den får. Jo mindre sol den får, jo mindre vann trenger den. Vent derfor med å vanne dracaenaen til jorden dens er tørr.

4. Svigermors tunge (Sansevieria trifasciata)

Svigemorstunge
Foto: Pixabay

Svigermors tunge har et skarpt navn på norsk, og kalles faktisk “Snake Plant” på engelsk. Men trass det uinnbydende navnet, er den harmonisk og lite krevende å ha i hus, siden den kun trenger vann hver annen eller tredje uke.

Svigermors tunge er kjent for sine lange, tykke blader i grønt, gult og hvitt som går i hverandre og skaper et fint spill, og et fargerikt innslag i boligen.

5. Ungkarstrøst (Aspidistra elatior)

Ungkarstrøst
Foto: Pixabay

I likhet med “svigermors tunge” har også planten “ungkarstrøst” et smått sarkastisk ladet navn. Ungkarstrøsten trives godt i skygge og kan overleve med beskjedne mengder sollys.

Det holder som regel å vanne planten ca en gang i uken eller sjeldnere, hvis jorda fortsatt er fuktig.

6. Elefantfot (Beaucarnea recurvate)

Elefantfot
Foto: Pixabay

Sist men ikke minst har vi elefantfot, som heter Beaucarnea recurvate på latin og det har det klingende navnet “Mexican Ponytail Palm” på engelsk. Elefantfoten trenger vann ca annenhver uke, men kan i utgangspunktet lagre vann selv i opptil  tre uker. Og med dette er også elefantfoten et godt valg for deg, som liker planter, men ikke er så god til å vanne dem.