5 blomster til hagen om sensommeren

Sensommeren kan være en utfordrende tid for hageeiere, når mange av sommerens planter takker for seg. Her er 5 plantetyper som gir liv og farge til hagen utover sensommeren!

Høstanemone

høstanemonen stell. slik lykkes du
Foto: Getty Images.

Høstanemonen er en kjent anemone innen symrefamilien og er i slekt med omtrent 120 arter i soleiefamilien. Høstanemonen regnes som en “oldemorstaude”. Den kom i handel i Norge for litt over 100 år siden og kommer fra Kina og Japan der den har blitt kultivert lenge.

Høstanemonene blomstrer fra juli til oktober. Planten blomstrer relativt sent og har lang holdbarhet når den er avskåret i vase. Dette gjør at du kan få mye glede av Høstanemonen til tross for at høsten har kommet.

Vær oppmerksom på at høstanemonen krever plass. Ha den gjerne stående i et bed for seg. Plasser den helst i halvskygge siden for mye sol kan bli for stekt for blomstene.

Krysantemum

Foto: Getty Images

Krysantemum byr på et bredt spekter av farger til hjemmet ditt, i rosa, gul, grønn, rød og en rekke til – i tillegg kommer den i flere størrelser. Denne planten er noe mange forbinder med sensommer og høst, og kan friske opp uteplassen etter de fleste andre planter takker for seg.

Planten vil gjerne stå lyst og lunt til, men uten for mye direkte sollys om blomstene skal vare lenge. Krysantemumen skal helst vannes rikelig og ofte, og den trives også i kjølig temperatur.

Krysantemum kan minne mye om prestekragen og fås i et hav av forskjellige varianter. Det betyr at du kan skape stor variasjon, både når det gjelder form og farge. Den gjør seg dessuten like godt inne som ute!

Dahlia

Foto: Getty Images

Dahlia – eller georginer, som de også kalles – fås i alle mulige varianter. Mange velger dem bort fordi de blir skremt av historier om strevsom vinteroppbevaring av dahlia-knollene, og det er synd. Vil du la knollene overvintre innendørs, må du ta dem inn før frosten setter seg i bakken. Men heldigvis er ikke knollene de dyreste, så om du ikke rekker eller orker ta de inn, kan man enkelt kjøpe nye neste år.

Dahlia begynner å blomstre ved høysommer (juli–august) og kan fortsette til ut i oktober. De høye georginesortene krever en form for støtte, noe du kan fikse allerede når du planter knollene. Setter du dem tett, kan de nemlig støtte hverandre, men det krever igjen at du er ekstra påpasselig med å vanne og gjødsle. Alternativt kan du sette ned stokker ved siden av knollene, slik at støtten står klar.

Solhatt

Foto: Getty Images

Den lilla solhatten er en liten vakker blomst med kronblader som lokker deg til å leke “Han elsker meg, han elsker meg ikke, han elsker meg, han elsker meg ikke…”. Blomsten stammer fra Nord-Amerika, hvor den er ganske utbredt og finnes i 10 forskjellige sorter. Blant annet er den som kjent brukt av urbefolkning til å behandle ulike sykdommer. På grunn av sine antiseptiske og immunstyrkende egenskaper, har den i dag blitt til et populært naturlegemiddel.

Planten er perfekt som staude med grove avrundede blader. Kronbladene er oftest rødlige eller lilla og knoppen/kronen brunrød. Det er en vakker blomst som du vil ha glede av hele sommeren hvis du “napper” vekk de visne blomstene.

Hosta

Hosta, bladlilje, er en hardfør plante
Foto: Getty Images

Denne planten er en ekstremt elegant planteslekt med mer enn 30 forskjellige arter. Planten er mest utbredt i øst-asia med tyngdepunkt i Japan. Det er en flerårig plante med forankrede blader som danner tette rosetter som består av ovale blader med vakre mønstre. 

Hosta blomstrer på sensommeren. Planten vi har i Norge har ofte hvite eller fiolette klokkeformede blomster. Hosta trives både i krukker og i bed, men trives best i halvskygge uten direkte sollys. Faktisk klarer planten seg bedre i full skygge enn full sol. 

Hosta krever ikke annet enn vanlig næringsrik og fuktig hagejord, derfor egner den seg utrolig bra der andre planter mangler sol. Imidlertid skal man være oppmerksom på at planten kanskje ikke får blomster hvis den står i konstant skygge.