11 tulipaner som kommer igjen år etter år

Ikke alle tulipaner kommer igjen år etter år. Det handler om å velge pålitelige sorter. Her får du 11 sikre tulipanvalg.

Tulipaner er ikke hva de engang var. Mange nye sorter lever bare et par år, mens gamle sorter kommer igjen og igjen.

Det er likevel ikke alltid tulipanenes skyld. Som hageeier etterspør vi nyheter – tulipaner med ny form og i nye farger, tidlig og sen blomstring.

Produsentene vil gjerne etterkomme våre ønsker og sender kanskje nye sorter på markedet før de er ferdig testet. I tillegg er tulipanløk livretten til skogmus og andre skadedyr.

Hageeiere selv har også en del av skylden. Det kan være fristende å plante en ny tulipansort i stedet for den som forsvant. Det er sjelden en god ide. Sopp- og virussykdommer kan ligge i jorden og overføres fort til ny løk.

I dag er tulipanløk billig og det kan være spennende å bytte ut tulipansorten innimellom. Da kan du eksperimentere med nye farger i hagen.

Knekk av tulipanens hode

Knekk av blomsterhodet når tulipanen begynner å miste kronbladene. På denne måten bruker løken kreftene sine på å sette sideløk i stedet for å frø.

Du hindrer også virusangrep. Stilk og blader skal få lov til å visne og sende næring tilbake til løken. Løken blir da sterkere til neste års blomstring.

Ønsker du tulipaner som kommer igjen år etter år, bør du velge en pålitelig sort. Foto: Opplysningskontoret for blomster og planter

Gode betingelser

Tulipaner foretrekker en lun vokseplass som står noenlunde i le. De trives i sol og halvskygge. Jorden skal være frisk, næringrik og porøs, verken for sur eller for fuktig.

Løk legges i 10-15 cm dybde. Tommelfingerregelen er at det skal være dobbelt så mye jord over løken, som den er høy.

De gode gamle tulipaner

Men ønsker du tulipaner som kommer igjen i mange år, finnes de virkelige pålitelige sortene fremdeles, som regel i rene og klare farger.

Fra 1996 – 2001 ble 80 forskjellige sorter testet under vidt forskjellige vekstbetingelser i Nederland, Storbritannia, Tyskland, Finland og Spania. Resultatet av forsøket er en liste med tulipansorter som man kan regne med at blomstrer i åresvis.

Vi har plukket fra listen, sammenlignet med egne erfaringer og funnet et antall sorter som du kan være sikker på å få glede av i mange år.

1. Golden Apeldoorn

Store, kraftige gule blomster med sort bunn på kraftige 60 cm høye stilker. De robuste for vær og vind.

2. Queen of Night

Den mørkeste av alle tulipaner, nesten kastanjebrun og 60 cm høy. Den har lang blomstringstid

3. Menton

En vakker rosa tulipan, veldig flott sammen med Queen og Night. De er like høye og blomstrer samtidig, så de passer godt sammen i bedet.

4. Mount Tacoma

Denne tulipanen blomstrer lenge. Det er ofte flere store hvite fyldige blomster på hver av de 45 cm høye stilkene. Passer godt sammen med stauder.

5. Spring green

Har marmorhvite blomster med grønne tegninger og er god som pausesignal blant andre farger. Stilkene blir ca 45 cm høye.

6. Don Quichotte

Har kraftig stilk og blir ca 45 cm høy. Den klarer seg flott på vindutsatte steder. Tulipanen er lys rosa.

7. Orange Bouquet

En rød tulipan, med et snev av oransje. Mange blomster på hver stilk som gjør den til et blikkfang i hagen. Blir 20 cm høy.

8. White Trumphator

En elegant og helt hvit tulipan som gjør seg godt i en gruppe, gjerne med grønt som bakgrunn.

9. Praestans Fusilier 

Blomstrer allerede i april. Blomstene sitter i små buketter, gjern 5 sammen på hver av de 20 cm høye stilkene. Passer bra på solfylte steder.

10. Tarda

Blir kun 10 cm høy. De hvite blomstene med stort, gult senter sitter 3-5 stk sammen på hver stilk. Den formerer seg, og kan danne et sammenhengende teppe.

11. Turkestancia

Hører til villartene. De lette blomstene med 30 cm høye stilker vaier i vinden og gjør seg i naturpregede hager.