10 tidlige vårtegn du kan se etter!

Selv om mange assosierer mars med vår, blir vi like overrasket hvert år når våren er litt mer ambivalent enn vi hadde håpet på. Likevel kan det sprette frem noen små vårtegn og vi viser deg hvilke du kan være på vakt etter!

blåmeis

Blomster, fuglesang, insekter, bar asfalt og et glimt av sol er det vi ønsker oss til våren. Likevel kan de første månedene lure oss med både kulde, grått vær, regn og til tider snø. Det er lov å håpe og lete, så her er noen vårtegn som vil indikere at våren er på vei. 

Fuglene bidrar med årets første vårtegn

Mange av fuglene vi har i Norge liker seg ikke så godt i landet over de kaldeste vintermånedene, og rømmer derfor til varmere strøk. Derfor er trekkfuglene et tegn på lysere og varmere tider! 

1. Vipa og sanglerka

Trekkfuglene kommer til ulike tidspunkt i løpet av våren, men vipa og sanglerka er tidlige vårtegn du kan lytte etter. De kan bevege seg hjemover fra Sørvest-Europa allerede i februar og mars! 

2. Blåmeisens trillende sang

Et annet tidlig vårtegn er sangen til blåmeisen, som starter jakten på et redeområde allerede mot slutten av februar. Du kjenner nok til sangen, men du kan høre her om du vil ha et lite vårtegn servert!

Blomstene som gir deg vårfølelse 

Det er alltid hyggelig å kunne se de små vårblomstene titte frem i kriker og kroker eller opp fra snøen som henger igjen. Se her hvilke blomster du kan anse som et sikkert vårtegn! 

3. Hestehov

hestehov
Hestehoven er et av de første vårtegnene. Foto: Getty Images

Dette er én av de aller første blomstene som viser seg når været blir litt mildere. De blomstrer fra mars til mai, og er små gule blomstrer som kan være et symbol på solen som er på vei. Denne er til å finne der det er næringsrik jord!

4. Blåveis 

Blåveisen er den blomsten som ofte viser seg først i skogen rundt løv- og barskog, og det kan være smart å se rundt maurtuer. Den titter frem når snøen er i ferd med å smelte og det blir alltid stor stas i landets aviser når den viser seg frem for første gang!

5. Hvitveis

Hvitveisen bruker smeltevannet fra snøen og lyset til å vokse seg i store klynger. Den liker seg godt der det er muldjord i både skoger, på blomsterenger og egentlig de fleste steder i starten av april! Men pass på, saften fra stilken er giftig og kan gi sår.

6. Gåsunger

gåsunger
Foto: Getty Images

Som barn var gåsunger alltid det beste å finne, da de er myke og søte og tar seg godt ut i fine vårbuketter. De vokser ut fra selja, hvilket trenger mye lys og liker seg tørt. Disse er å se rundt starten til midten av april, så det er bare å holde øynene åpne! 

7. Hasselrakler 

Kanskje ikke like populære hos alle, da de gir fra seg mye pollen og markerer starten på en sesong mange forbinder med kløe, snufs og ubehag. Likevel, så kan man glede seg over at disse er et sikkert vårtegn, da de symboliserer vår!

Vårtegn kan også ses hos insektene

Både gåsunger og rakler er populære mål for insekter og dyr, så disse går hånd i hånd som vårtegn.

8. Jordhumle dronninger

Selv om mange synes bier og humler kan være skumle da de har brodder, er de faktisk et veldig godt tegn! De er viktige for det biologiske samfunnet og bidrar til pollinering av de fleste blomster. Jordhumle-dronningen kommer ut av vinterdvale i midten av mars for å prøve å finne et bol hvor hun kan skape seg et hjem for den kommende kolonien.  

9. Neslesommerfugl

neslesommerfugl
Foto: Getty Images

I løpet av april er det bare å være på utkikk etter de vakre neslesommerfuglene. De har fått navnet sitt da de legger egg tidlig på våren. Denne type sommerfugl er faktisk en av de eneste som overvintrer i Norge, hvilket de gjør i en larve eller puppe.

10. Maur 

Mauren er en viktig næringskilde for fugler, men også bjørner når de bestemmer seg for å komme ut av hiene sine. De viser seg ofte i takt med blåveisen, da de liker frøene blomsten gir fra seg!

Kilde: Naturvernforbundet og Fantastiskemarka.no