10 flerårige planter som pynter i hagen og er umulig å drepe

Hvis du er en av dem som virkelig vil ha en vakker og inspirerende hage, men ikke har tid til å passe på den eller har grønne fingre - så finnes det fortsatt håp! Vi har samlet 10 stauder som vil blomstre sesong etter sesong, uten mye jobb. 

Det finnes stauder som blomstrer år etter år

Flerårige planter som er enkle å ta vare på 

Det finnes stauder som blomstrer år etter år – uten mye pleie. Disse plantene er perfekt for deg som ikke har supergrønne fingre eller tid til å opprettholde en stor hage, men som likevel ønsker noen fargerike og flotte bed. 

Plantene kan selvfølgelig varierer fra sesong til sesong, og klima til klima, men det er mange fantastiske flerårige planter til deg som ønsker en vakker hage uten mye arbeid. 

1. Akssøyleblomst (Liatris spicata)  

Akssøyleblomsten kalles også for “lamp shaker plant”. Det er en flerårig staude med gresslignende blader og en sylinderformet krone med fiolette blomster. Stauden, som vokser rett opp, dyrkes ofte i hager og parker som krever beplantning som er hardfør, tåler tørke og blomstrer mye. 

Bier og andre nektar spisende insekter elsker blomsten, og du kan forvente noen summende gjester hvis du planter denne blomsten i hagen din. Planten blomstrer på sensommeren, juli og august, og den blir omtrent en meter høy og ca. 30 cm bred med sterke, dype røtter. 

Sorten vokser best på lyse eller lett skyggelagte steder med tørr jord.  

Les her: Slik skaper du et flott bosted til insektene

Akssøyleblomsten kalles også for “lamp shaker plant”.

2. Solhatt (Echinacea)  

Den lilla solhatten er en liten vakker blomst med kronblader som lokker deg til å leke “Han elsker meg, han elsker meg ikke, han elsker meg, han elsker meg ikke…”. Blomsten stammer fra Nord-Amerika, hvor den er ganske utbredt og finnes i 10 forskjellige sorter. 

Planten er perfekt som staude med grove avrundede blader. Kronbladene er oftest rødlige eller lilla og knoppen/kronen brunrød. Det er en vakker blomst som du vil ha glede av hele sommeren hvis du “napper” vekk de visne blomstene.

solhatt

3. Alunrot (Heuchera

Dette er en staude med en knollvekst og små lilla/røde blomster. Bladene på blomsten er samlet i en liten rosett, det vil si at bladene sprer seg fra samme punkt på stilken, slik at bladposisjonen ser ut som en rosett. Blomstene ser ut som små røde klikker som sitter på de lange stilkene. 

Planten er lett hårete med noe som nesten ser ut som dun. Den er hardfør og tåler tørke, og plantes ofte i sammenhenger der det ikke er mye oppsyn. Planten blomstrer i mai. 

Alunrot vokser ca. 20 cm i høyden og 40 cm i bredden per år, med en opprinnelse i det sørvestlige USA, hvor den vokser i varm og tørr jord. Et spesielt trekk ved denne staude er de vakre fargerike bladene. Flotte blodrøde eller burgunder farger vil pryde hagen din og gi både varme og variasjon til de ellers veldig grønne hagevekstene. 

Alunrot

4. Klasekumblom(Tiarella cordifolia

Denne vakre planten med de hvite blomstene er en flerårig plante som opprinnelig kommer fra Nord-Amerika. Planten tiltrekker seg både bier og sommerfugler og gir fantastisk liv til omgivelsene. Det er en plante med lang stamme og med blomsterrosetter som er 5 – 10 cm høye. 

De lange stilkene kan bli opp til 30 cm og dekkes av små dun. Klasekumblom er en perfekt skyggeplante som formerer seg lett og lever best i skygge og fuktig jord. 

Planten er hardfør og blomstrer år etter år uten at du skal tenke så mye på den, foruten å vanne den i tørke perioder. 

Klasekumblom

5. Kuletistel (Echinops)  

Denne planten er tilgjengelig i mange varianter, faktisk er det over 120 forskjellige sorter som er utbredt i Europa, Asia og i de afrikanske fjellene. Kuletistel er en staude som blomstrer i sommerhalvåret, juni – juli. 

Blomsten er sfærisk rund og er blå, lilla og fiolette i fargen. Planten har en stående vekst og tistel / tornete blader. Den blir mellom 30 og 70 cm høy, avhengig av hvilken sort du velger å plante. Blomstene lukter ikke noe spesielt og er ikke giftige. 

Kuletistelen er både hardfør og tåler tørke, den trenger derfor ikke å vannes mer enn det som kommer fra naturen. Planten skal helst stå i åpne, lyse områder slik at den ikke blir utsatt for skygge.

Kuletistel

6. Hosta (Hosta

Denne planten er en ekstremt elegant planteslekt med mer enn 30 forskjellige arter. Planten er mest utbredt i øst-asia med tyngdepunkt i Japan. Det er en flerårig plante med forankrede blader som danner tette rosetter som består av ovale blader med vakre mønstre. 

Hosta blomstrer på sensommeren. Planten vi har i Norge har ofte hvite eller fiolette klokkeformede blomster. Hosta trives både i krukker og i bed, men trives best i halvskygge uten direkte sollys. Faktisk klarer planten seg bedre i full skygge enn full sol. 

Hosta krever ikke annet enn vanlig næringsrik og fuktig hagejord, derfor egner den seg utrolig bra der andre planter mangler sol. Imidlertid skal man være oppmerksom på at planten kanskje ikke får blomster hvis den står i konstant skygge.  

hosta

7. Pioner (Paeonia

Pioner er utbredt over hele den nordlige halvkule og er preget av å være en stuade eller en halvbusk. 

Pioner finnes i 18 sorte og de vi kjenner best er stuaderne. Blomstene er ofte rødlige eller magentafarget, gule eller hvite. I Europa kaller vi bonderosen (Paeonia officinalis) den opprinnelige europeiske pionen. 

Rosebladene blomstrer i slutten av mai, eller start juni, og er kjent for sine karakteristiske kraftige blader som ofte bugner langs stakittgjerder eller espalie, for å holde seg selv oppe. 

En annen velbrugt pion er paeonia mascula, som også er en stuadie. Denne buskete planten blomstrer vanligvis i april-mai med store, enkle, rosafargede blomster. Planten vokser ca. 50 cm i året og vokser best i halvskygge og havtørr jord. 

Les mer om pioner her

pioner

8. Blåbusk (Perovskia atriplicifolia

Denne flerårige studen har en loddrett vekst og former seg nesten som en busk. Busken er hovedsaklig preget av et grålig løvverk og fiolette blomster. Planten tåler utrolig godt tørke og har blitt mer og mer utbredt på grunn av at den er hardfør. 

Blåbusk har en sterk lukt og er en flerårigplante som du kan glede deg over i mange år når den blomstrer sesong etter sesong. Blomstringen skjer i juli til oktober, med plantens skudd som spregnes ut i vakre lyse fiolete toner. 

Planten stammer naturlig fra Iran, Pakistan, Afganistan og Tibet. Den vokser ca 1×1 meter årlig og har et dypt og kraftig rotnett.

  blåbusk

9. Fjærekoll / strandnellik (Armeria maritima

Denne lille planten er en eviggrønn stuade som ligner litt sukulenter. Når planten blomsterer, sprenger små tette blomster av fine tett rosa blader ut, og lukter søt nektar. Planten er hardfør og vokser vanligvis best i magre, gressrike områder. 

Planten tilhører blyrod-familien (Plumbaginaceae) som karaktiriseres ved at sortene er stauder eller busker som tåler mye og er i sterke farger. I noen tilfeller kan Fjærkoll også ha lilla, hvite og røde toner. 

Man finner fjærkoll ofte i landskap som har sanddyner eller i veikanter. Faktisk vokser planten best i salte områder, og derfor overlever den for eksempel i veikanten, hvor det har blitt saltet på veien. 

Planten er vakker og fargerik, og vokser seg stor i rette forhold. Hvis du skjærer av de døde blomstene, blomstrer den flere ganger i løpet av en sesong og dukker opp igjen år etter år.  

fjærekoll

10. Sibiriris (Iris siberica

Denne flotte iris har ikke de største kravene til å gro og trives perfekt i et helt vanlig stuadebed. Hvis du vil ha mest ut av blomstringen så har planten det best hvis den står fuktig utover våren og gjennom sommeren. 

Stauden blir knapt en meter høy og blomsterer i mai-juni. Blomstene er velduftende og har forksjellige blå fargetoner. Selv når planten ikke blomstrer er det en dekorativ plante å ha i hagen, da den beholder de dekorative frøkapselene året rundt. Sibiriris er en flerårig staude som blomsterer i mange år hvis den har de rette forholdene.

Plasser den et solrikt sted, i fuktig jord og ikke flytt den. Når du har plantet Sibiriris, skal den ikke plantes om og du bør la den stå på samme sted. Planten tåler nemlig ikke å bli flyttet på. Hvis du flytter stauden, kan det påvirke blomstringen i flere sesonger. 

Et stuadebed med sibiriris, som ikke er flyttet på, vil blomstre år etter år med sine vakre blomster.   Sibiriris

Kilde:gardening.about.com