Beskjæring av epletre

Uansett om du har et nytt eller gammelt epletre så kan du hjelpe treet ved å beskjære det riktig. Det former nemlig treet sånn at det blir pent å se på og at det kan utvikle så mange perfekte frukter som mulig.

Epletreet skal beskjæres hvert år

Å beskjære treet er en prosess som vedlikeholder treet år etter år. Tidspunktet kan diskuteres, men det er ikke avgjørende for suksessen. Det er til gjengjeld en dårlig ide å beskjære mye i blomstringsperioden. Høstmånedene og tidlig vår er et godt tidspunkt.

Beskjæring er lett klart når du har plantet et nytt epletre. Kort skuddene med cirka en tredjedel av lengden og så kan du legge saksen på hyllen de neste to-tre årene frem til treet har kommet i god bæring.

Der skal være lys og luft i treets krone

Prinsippet for beskjæringen fremover er lik for unge og gamle trær. Det handler om å sikre at det er masse lys og luft i treets krone. I en tett krone blir det vanskelig for eplene å få nok lys og samtidig er risikoen større for at det utvikler seg soppsykdommer.

Del beskjæringen opp i fire faser

  1. Fjern først døde grener med sykdomssymptomer
  2. Etterfølgende fjerner du grener som sitter veldig tett eller som krysser hverandre.
  3. Fjern også veldig loddrette grener
  4. Fjern de greinene som sitter for lavt, for høyt eller som er i veien.

I løpet av beskjæringsprosessen er det lurt å ta noen skritt tilbake å kikke på treet, for å sikre seg at det har en harmonisk oppbygging.

Vanris må fjernes umiddelbart

Når du fjerner en gren, kommer det masse nye skudd ut. Dette kalles for vanris og skal fjernes umiddelbart. Riv dem av sånn at det ikke har motsatt effekt på beskjæringen, ved å få en tett krone.

Foto: iStockphoto

Beskjær epletrær med få og store klipp

Det beste er hvis du kan beskjæringen gjennomføres med få, store klipp istedenfor mange små. Det vil si at du skal klippe større grener av basis istedenfor å justere på mange mindre grener.

Loddrette grener og grener med veldig spisse greinvinkler knekker lettere enn vannrette grener. De vannrette høster også mest frukt. Utnytt den kunnskapen i beskjæringen. Du kan også henge små vekter på grenene sånn at de blir mer vannrette.

Grunnregel for beskjæring av epletre

Disse grunnreglene for beskjæring skal du – for å oppsummere helst følge:

  • Fjern umiddelbart små skudd, etter der du har beskåret (vanris).
  • Beskjær helst med få, store klipp istedenfor små.
  • Prioriter beskjæringen av loddrette greiner fremfor vannrette. Vannrette greiner får som regel mest frukt.
  • Bruk skarpt og rent beskjæringsverktøy.
  • Fjern greiner ved basis eller ved større sidegrener.
  • La snittet følge kraven som sitter som en ring ved grenen ved basis.

Hvis du følger disse enkle rådene for beskjæring av epletre, så er vi relativt sikre på at epletreet ditt vil bugne av deilige frukter.  

Pinterest Instagram Print

Mest leste artikler