En innkjørsel og parkeringsplass med belegningsstein gir et flott og ryddig førsteinntrykk av eiendommen, og riktig lagt kan dekket vare i flere tiår med minimalt vedlikehold. For å få et godt resultat trenger du tid, nøyaktighet og et godt grunnarbeid.
Begynn med å merke opp arealet der steinen skal legges. Ved å spenne snorer mellom pinner festet i bakken, får du fine, rette kanter.
For å unngå unødvendig kapping av stein, kan du prøvelegge ei rad med steiner og justere arealet tilsvarende.
Grunnarbeidet er viktig
Etter at arealet er målt opp, er det bare å begynne å grave. Hvis området skal brukes til gangsti eller uteplass, behøver du ikke grave mer enn drøye 20 centimeter dypt.
Skal du derimot bruke plassen til innkjørsel, parkering eller annen bilkjøring, bør du grave omtrent dobbelt så dypt, altså 35-40 centimeter. Ikke glem å legg inn litt fall, slik at overflatevannet får mulighet til å renne bort.
Et par centimeter per meter blir riktig. I tillegg bør du grave omtrent 30 centimeter bredere enn det ferdige arealet skal bli. Dette gir anledning til å lage en skikkelig kantavsluting.
Foto: Norsk Belegningsstein
Når det utgravde området så skal fylles opp igjen, begynner du med å legge fiberduk før du fyller opp med grus. Dette bærelaget skal så komprimeres med platevibrator eller trommel. (Komprimeringsmaskin er noe de færreste av oss har liggende, men det kan du leie hos utleiefirma.)
Sørg for at overflaten blir og at du fremdeles har fall for overflatevann. Du må fylle på med nok grus til at det står igjen 3 centimeter til settelag pluss høyden på belegningssteinen fra det komprimerte bærelaget til overflaten av dekket.
Hvis du ønsker varmekabler- eller matter i innkjørselen, er det nå tid for å legge dem. Disse skal ligge over bærelaget og omsluttes av settelaget. Det er spesielt viktig at bærelaget et jevnt og fast om du skal bruke varme under dekket, da varmekabler- og matter kan bli ødelagt om bærelaget ikke er riktig utført.
Glem ikke at montering og tilkobling av slikt utstyr krever autoriserte fagfolk.
Sørg for riktig fall
Neste skritt er å legge sand til settelaget, som skal være 3 centimeter tykt. Det anbefales å bruk knust stein i 0-8 mm. For å få riktig høyde, kan du bruke lirer og snorer.
Strekk snorene i samme høyde som det ferdige dekket skal være, og juster lirene slik at høyden fra lire til snor er lik høyden på steinene. Når det er gjort, kan avrette sandlaget.
Dra av med et avrettingsbord og ikke glem å bruke vateret til å sjekke at fallet fremdeles er bevart. Husk å fyll igjen etter lirene når du tar dem bort.
Nå kan du endelig begynne å legge stein. Belegningssteinen skal legges på tvers av kjøreretningen. Bruk igjen snorene for å få riktig resultat, og pass på at du kontrollerer steinkanten med jevne mellomrom. Hvis du har behov for å foreta justeringen, kan et brekkjern være hendig å bruke.
Noen ganger kan det være ønskelig å bryte opp det lineære mønsteret med en sirkel eller buer. Det kan være for å markere inngangspartiet, ramme inn et tre eller busk eller bare fordi man synes det er fint med et brudd i de rette linjene. I slike tilfeller brukes vanligvis egne steiner.
Du kan for eksempel kjøpe komplette sirkelsett som gjør det enkelt å legge sirkelen.
De viktige fugene
Husk også at det mellom steinene skal det være fuger på et par-tre millimeter. Når disse så fylles med fugesand, bidrar de til å holde steinen på plass, noe som sikrer mønsteret og hindrer kantavskalling.
Sørg for at fugene er helt fulle av sand, før du koster bort overflødig fugesand og komprimerer dekket i begge retninger. Etterfyll med fugesand. Det kan være nødvendig å etterfylle fugesanden også senere
Kilder: Norsk belegningsstein og Aaltvedt stein