Nå kan du klippe skifer med saks

Med skifersaksen fra Minera kan du klippe og forme terrassen eller gangveien som du vil. Og det beste av alt: Du trenger ikke å være sterk for å klippe i stein – vi har nemlig testet. 

Saksen skjærer gjennom skiferen med en smuldrende følelse. Det kjennes absurd å stå her og kutte i stein, omtrent som å knuse en kjeks. Riktignok litt tyngre, men ikke verre enn at det kan gjennomføres selv med pinglete overarmer. 

Bruddskifer er heller med uregelmessig form. Materialet er mye brukt til uteplasser, som på terrassegulv. 

Skifer er et frostsikkert og svært holdbart materiale som krever lite vedlikehold. 

– Mange ser på skifer som komplisert og vanskelig. Man må ha riktig verktøy, og folk kvier seg gjerne for å dra fram vinkelsliperen, sier Ane Gorset, markedssjef i Minera Skifer. De står bak den nye skifersaksen, som er et redskap til å klippe bruddheller med. 

Skifersaksen kan du leie hos fliseforhandleren, blant annet hos Flisekompaniet. De tar 100 kr per døgn, pluss at du må legge ut et depositum på 3500 kroner.

Skifer som er lettere å legge

En annen nyhet fra Minera er tykkelsesjusterte bruddheller i Oppdal-skifer. Før fantes disse kun i ujevne tykkelser som måtte tilpasses, men når alle hellene har blitt forhåndsfrest til lik tykkelse, blir arbeidet med å legge dem også enklere.   

– Disse hellene koster litt mer, men du sparer mye både på lim og arbeidstid, sier Ane Gorset, som forklarer at limet også fester bedre på den ferdigfreste undersiden. 

LES OGSÅ: Så fint kan det bli med en klassisk steinterrasse.

Skifersaksen klipper steinen i rette kanter, buer, hakk og hjørner. Du trenger ikke strøm for å gjøre jobben, og det bråker ikke.

– Dessuten blir resultatet penere, og den klippede kanten gjør også at fugen fester bedre, sier markedssjef Ane Gorset i Minera Skifer. 

Slik klipper du skifer

* Legg hellen du skal tilpasse litt under nabohellen og marker med kritt langs hellen. 

* Klipp etter markeringen, bruk den innerste delen av saksen. 

* Tenk alltid på utnyttelse av hellen. Velg den som passer best mot dem som allerede er lagt. Du klipper enkelt rette kanter eller buer. Du kan til og med klippe hakk dersom du har behov for det.

* Ved klipping av hjørner, lønner det seg å klippe diagonalt inn mot hjørnet før en beveger seg gradvis ut fra hjørnet igjen.

* Skal større deler av hellen klippes bort, klipper du gradvis inn mot markeringen – litt og litt, ikke alt på én gang. Hellen skyver du innover etter hvert som du klipper.

 Å legge en skiferterrasse er nesten som å legge puslespill. 

LES OGSÅ: 5 fine utetrapper