7 tips til hva du kan dekke uteplassen med

Utegulvet i hagen kan være så mye mer enn en plen. Her er sju forslag til hva du kan dekke uteplassen med.

Naturstein

Naturstein av skifer eller granitt gir et vakkert utegulv, og går spesielt godt sammen med den romantiske hagen. Skifer får du i forskjellige toner, fra den lysegrå skiferen fra Alta til den nesten sorte Ottaskiferen.

Brostein

Brostein er tilhogd stein, som oftest av grå granitt, men andre farger er også tilgjengelig. En dyktig brosteinslegger kan lage vakre mønster med ulike fargede brostein, men det er tidkrevende og nærmest en egen kunstform å legge brostein.

Det er nå mulig å få kjøpt halv brostein på netting, á la systemet som brukes med mosaikkfliser, noe som gjør leggingen mye raskere.

Elementstein

Elementstein av betong og tegl er uniforme, dvs at de er like store og tykke, noe som gjør dem enkle å legge.

Elementstein får du i ulike fasonger, fra enkle firkanter til kreative tolvkanter. Du kan også få dem i ulike tykkelser, og jo tykkere de er, desto hardere bruk tåler de.

Grus

Vurderer du en japaninspirert hage, er grus nærmest en nødvendighet, men det kan like gjerne brukes i en tradisjonell norsk hage.

Japansk Zen hage. Foto: Getty Images

Grusgulv er billig, lett å legge, lett å reparere, og du kan la grusstier sno seg gjennom hele hagen om du skulle ønske det. Du får kjøpt grus i ulike størrelser og fargenyanser.

Asfalt

Asfalt kan være greit om du har et område av tomta hvor det er mye bilbruk, men vakkert er det ikke. Og ettersom asfalt legges som et helt stykke, er det heller ikke det enkleste å fikse på en pen måte om telen har fått lekt seg med dekket eller om det ligger rør eller ledninger under asfalten som må repareres.

Treverk

Med treverk til utegulv, kan du leke med form og mønstre når du legger det. Du kan la det følge terrenget i hagen, gi rom for et vannspeil, eller et vakkert tre som vokser opp akkurat der du lager platting kan få stå ved at du lager rom for treet i treverket.

Kombiner

Hvem har sagt du må nøye deg med én sort utegulv? Du kan med hell kombinere ulike typer. Kanskje stiger du ut fra huset og ned på et tregulv, som leder deg over til et område dekket med brostein, som grenser til en velholdt gressplen?

Kilde: Boka Late hager fra Kagge Forlag.

Meld deg på Vi i Villas nyhetsbrev her!