– Jeg er litt overrasket over at det er så lite stiltenkning som det er, sier hageplanlegger Marit Næss fra Marits Hageplanlegging i Asker.
– Folk spør først og fremst etter lettstelte hager. De har nok formeninger om at de nesten ikke skal gjøre noe, men hager er levende og de krever en viss grad av innsats.
Romantikk og tradisjoner
Som hageplanlegger og utdannet bygartner, ser hun med interesse på hvordan nordmenn former uterommene. Hennes oppfatning er at vi stort sett er en tradisjonstro gjeng.
– Den gammeldagse hagen med roser og peonrekker står sterkt her i landet. Det er absolutt den stilen som regjerer. Hager med syriner, prestekrager, blåklokker med utspring i naturen, er jo selve urtypen på den romantiske hagen, sier hun.
Næss forteller at mange velger å forme hagen etter nostalgiske minner heller enn i samsvar med husets arkitektoniske stil.
Stilkræsj
– Ofte er det et brudd mellom stilarten i huset de har kjøpt og uterommet de ønsker. De kjøper funkishus med stramme linjer og minimalisme, men så slår barndomsminnene om den romantiske hagen inn, og de gode minnene med plantevalg fra «den gang» ønskes gjenskapt. Da kan det fort bli stilkræsj.
De som kanskje oftest treffer blink når hage og hus skal kombineres, er de som har eldre boliger.
– Det som kjøper gamle hus, som f. eks. herregårder og «sørlandshus», er mer bevisst og sikker på å opprettholde stilen fordi huset i utgangspunktet uttrykker så mye tradisjon, sier Næss.
Disse kan derfor boltre seg i den stilen som nordmenn synes å ha forelsket seg i.
Forbrukerinfo
Marits Hageplanlegging, tlf: 91 11 10 20
Nordbohus, tlf: 73 98 54 00
Norgeshus, tlf: 81 57 35 00
Boligpartner, tlf: 62 33 70 00