Det finnes et par grunnleggende regler å følge når du skal installere lekeapparater i hagen.
RKC, som blant annet fører lekestativ og rutsjebaner, påpeker at du alltid bør monterer lekestativ henhold til monteringsanvisning. De anbefaler også et regelmessig vedlikehold av apparatene for å hindre skader og uhell.
– På husker er tau og ledd slitasjedeler. Kontroller disse nøye minst to ganger i året og skift ut deler så fort du registerer slitasje. Tre er et levende materiale, og det vil alltid være i bevegelse. Derfor må du etterstramme skruer og bolter to ganger per år.
Sunnere sandkasse
Visste du at det er mulig å få kjøpt svanemerkede sandkasser? Du lurer kanskje på hvorfor det i det hele tatt skulle være behov for det, men ifølge Miljømerking kan både hardplast og impregnert trevirke, som sandkasser ofte er laget av, inneholde mange skadelige stoffer.

– Svanemerkete sandkasser er laget av Thermowood. Det er helt vanlig furu som Moelven har behandlet med varme og vanndamp slik at det varer like lenge som impregnert trevirke. Moelven tilbyr sandkasser som bærer Svanemerket, og er trygge og gode valg for både helse og miljø, forteller Alvhild Hedstein, direktør i Miljømerking.
Leker for livet
Leker til bruk i hagen og sandkassa er ofte laget i hardplast, og disse kan inneholde en del helseskadelige stoffer. Barn har det med å putte de rareste ting i munnen, også leker, og da er det lurt å velge leker som ikke inneholder skadelige stoffer.
– De svanemerkete lekene er produsert på den mest mulig miljøtilpassete måten fra A til Å. De er verken tilsatt PVC, ftalater eller andre stoffer som kan gi kreft eller skade arvestoff eller fruktbarheten, forteller Hedstein.
Svanemerkede leker får du fra den danske produsenten Dantoy, som føres bl.a. av Toys R Us og BR-leker.

– De har et utall modeller av hardplastleker, som altså alle er gode valg for deg og barnet ditt. Spør etter Svanemerket i din lekebutikk! Økt etterspørsel gir økt tilbud, oppfordrer Hedstein.
Tøff i trampolina
Trampoliner har dukket opp som paddehatter i norske hager det siste tiåret, men ikke alle er like flinke til å tenke sikkerhet ved bruk av trampoliner. To ting du bør ha er god kantbeskyttelse og et sikkerhetsnett som holder hvis du skulle havne i det.
Hoppeeksperten advarer mot å være for mange i trampolina samtidig.
– To personer kan ha øyekontakt med hverandre når man hopper. Er man flere, går ikke det. Kollisjoner står for over halvparten av skadene på trampoliner. Barn under 6-årsalder har ikke en fullt utviklet balanse, de skal hoppe alene.
Husk også at mangelfull sikring av trampoline kan bli dyrt i lengden.
– Det kan komme erstatningskrav om uvedkommende, som for eksempel naboungene, bruker trampolinen og skader seg og den ikke er sikret. Sørg derfor at trampolinen er godt sikret, oppfordrer advokatfullmektig Syvertsen hos advokatfirmaet Grande & Co.
Byggforsk om lekeplassutstyr
For mer informasjon om sikkerhet ved utendørs lekeplasser anbefales Byggforskseriens anvisning 381.302 Lekeplassutstyr. Anvisningen retter seg mot offentlige lekeplasser, men informasjonen kan også være nyttig for deg som skal lage lekeplass eller sette opp lekestativ hjemme.