Slik gjør du hagen vinterklar

Med enkle grep sikrer du busker, trær og andre hagevekster mot snø og minusgrader. Tiden er inne for å gjøre hagen klar for vinteren.

Etter en lang og deilig sommer i hagen, er det på tide å gjøre klar til høsten og vinteren. Med enkle grep kan du gjøre hagen kalar for minusgrader, og gi hagen de beste forholdene til en god vår på den andre siden av vinterhalvåret. 

– Med litt hagearbeid nå, blir hagearbeidet langt lettere når våren kommer, sier arborist og gartner Kenneth Thomassen i en pressemelding

For mindre frukttær kan litt ekstra omsorg være livsviktig før vinteren setter inn. Bruk gjerne gressklipperen til å kutte opp blader og gress. Ved å legge blandingen rundt stammen får trærne god isolasjon mot kulda.

Når temperaturen begynner å synke bør man ikke vanne i hagen.

– Jo tørrere jorden er, desto mindre er faren for at jord og røtter fryser, sier han.

Hva skal beskjæres når?

Steinfrukttrær, som morelltrær, kirsebærtrær og plommetrær kan beskjæres nå. Fjern alle døde og skadete greiner som vokser innover eller krysser hverandre. Kutt greiner og kvister helt inne ved festet mot stammen på treet.

– En tommelfingerregel er å beskjære alle frukttrær litt etter litt istedenfor å kutte dem dramatisk én gang i året, sier Thomassen.

Det er heller ikke likegyldig hvilke redskaper man bruker når trærne skal beskjæres, ifølge Monica Videm i Biltema. Redskapene er avgjørende for et godt resultat. En sløv og rusten sag vil gi flisete og ujevne kutt. Med en skarp og fin sag får man rene og glatte kutt som gror bedre.

Videm anbefaler å velge en god sag i tillegg til en større greinsaks med lange armer, og en hagesaks til mindre vekster.

Egen kompost er enkelt

Når du rydder hagen for vinteren bør ikke gresset klippes for kort, cirka fem centimeter er perfekt for at gresset skal være motstandsdyktig når kulda setter inn.

– Ligger det store mengder løv på gresset bør det fjernes, gjerne med en løvblåser om man har det, men ligger det kun litt løv utover kan du kutte det fint med gressklipperen og la det ligge. Det gir god næring til jorden og gresset, sier Thomassen.

Han anbefaler alle hageeiere å samle gress og løv gjennom sommeren til en kompost. Se hvordan du kan lage din egen kompost her

– Det er supert å blande inn matavfall, for eksempel grønnsaksrester, kaffegrut, eggeskall og gjerne også aske fra vedfyring. Med tiden vil blandingen bli til en super såjord eller gjødsel for planter og busker, sier han.

En smart investering kan være å anskaffe en kompostkvern. Da kan alt av kvist og blad kjøres gjennom den før det legges i komposten. Å komme i gang med kompost for hageavfall er lettere enn det mange tror, dessuten er det miljøvennlig fordi utslippet av karbondioksid reduseres.

Huskeliste: 

  • For å beskjære busker og trær trenger du gode, skarpe redskaper. En kompostkvern og en løvblåser kan også være smart å ha for å holde hagen ryddig.
  • Rydd plenen for avfallsfrukt, løv og greiner. Finkuttete blader og gress kan brukes i komposten og bli til fin jord.
  • Mange trær og busker bør dekkes til for å beskytte dem mot kulde, for eksempel frukttrær og rosebusker.
  • Det kan være lurt å klippe gresset, men ikke for kort.
  • Høsten er en fin tid å plante løk og andre hardføre planter. Forholdene er perfekte når jorden er bløt og fuktig.
  • Rydd garasje og boder før snøen kommer, og finn frem nødvendig utstyr som snømåke, spade og bilskrape.
  • Ta inn alt av elektronisk utstyr som batterier, gressklipper og el-sykkel. Ingen elektronikk har godt av å stå ute gjennom vinteren.

Les også: Slik holder du skuret frostfritt

OBS: Hageinteressert? Bli med i Vi i Villa´s Facebook gruppe: Vi med hage