Mens vi venter på våren

Nå er våren her! Nå skal det rakes, kalkes og gjødsles, hagemøbler vaskes og oljes, sommerblomster kjøpes og plantes ut, nye prosjekter igangsettes. Her finner du gode tips og ideer!

1. Hageplanlegging
Det å opparbeide en hage er både tidkrevende og kostbart, så det lønner seg å ha et definert mål og en arbeidsplan. Arbeid og kostnader må kanskje fordeles over flere sesonger og kompromisser inngås underveis, men med en veldefinert plan sikrer man at arbeidet går strukturert.

  • Tenk farger når du planlegger hagen.
    Ha et bevisst forhold til fargene i hagen.

     Livsstil: Din livsstil og familiesituasjon bør være utgangspunktet for hagens utforming. Prøv å planlegge en hage som kan forandres etter hvert som livsstilen endres.

  •  Ønskeliste: Start med en ønskeliste hvor du setter opp alle elementene du vil ha plass til i hagen. Ta mål og sjekk at det faktisk er plass til alt på listen – en overmøblert hage blir sjelden vellykket.
  •  Stil: Bestem deg for en stil og prøv å gjennomføre den. Hent inspirasjon fra husets stilart. Spennende former og detaljer på fasaden eller interiøret kan gjenspeiles i hagens design.
  •  Tid: Det finnes ingen vedlikeholdsfrie hager, men enkelte hagestiler krever mindre vedlikehold enn andre, så hvor mye tid du har til regelmessig hagearbeid, er også et viktig element som må tas i betraktning.
  •  Klima: Velg materialer og planter som passer til klimaforholdene der du bor.
  •  Farger: Ha et bevisst forhold til fargebruken.

2. Hekk eller gjerde i liten hage
Hagene blir stadig mindre ettersom boligområdene fortettes. Når plassen er begrenset, er målet er å skape en skjermet og intim uteplass uten at det går på bekostning av bruksarealet.

Grønne hekker er det hyggeligste. Det skaper et mykt og frodig uterom. Både vintergrønne og løvfellende busker, gir struktur og dekorasjon til hagen også om vinteren. Hekk tar mer plass enn et gjerde og krever regelmessig beskjæring, mens gjerder kan bli dominerende og skape en følelse av «luftegård».

Ønsker du hekk, er det lurt å velge busker som har en naturlig smal og opprettet form, eller som tåler å klippes slik at de holder seg smale. Lave hekker og gjerder fungerer bedre enn høye i en liten hage. Vi beholder perspektivet og skaper ikke så mye skygge.

Har du stor plen kan du gjøre deler av den til en blomstereng
Har du stor plen kan du gjøre deler av hagen til en blomstereng.

3. Blomstereng
Er plenen større enn du har behov for, kan deler av den gjøres om til blomstereng. Gressplen er avhengig av mye næring og regelmessig vanning for å holde seg tett og grønn, mens de fleste engblomster trives best i mager jord. Så slutt med gjødsling og klipping, bland inn sand i jorden og skjær ut kvadrater (50x50cm) i plenen hvor du planter eller sår «villblomster».

4. Bare grønne blader
Det er lett å tenke at en plantekomposisjon kun dreier seg om blomster, men egentlig er de en underordnet del av en rabatt – det er de grønne bladene som dominerer mesteparten av sesongen.

Bladverkets form og farge bør være basis for en planteplan. Det finnes uttallige variasjoner i bladenes form, farger og struktur, så mulighetene for å lage spennende hager og komposisjoner begrenses bare av fantasien.

Kjøkkenhagen blir enda vakrere med skjell som "dekkbark".
Med skjell i stedet for dekkbark blir kjøkkenhagen enda mer dekorativ.

5. Kjøkkenhagen
I en tid hvor de fleste har råd til å kjøpe grønnsaker og urter i butikken, får kjøkkenhagen en ny dimensjon.

For noen er det gleden over å kunne nyte mat som ikke er sprøytet eller genmodifisert som er avgjørende, mens andre har det gøy med å gjøre kjøkkenhagen om til et spiselig kunstverk.

Start med noen krydderurter og grønnsaker som er enkle å få til. For eksempel sorter som er merket «egnet for barn»; sukkererter, squash, prydbønner, poteter, gressløk og persille. Sats også på noen flerårige planter: En rabarbraplante, et par oppstammede bærbusker, noen jordbærplanter og flerårige urter vil gjøre kjøkkenhagen mer variert i form og struktur.

6. Mindre vedlikehold med bunndekke
Den vedlikeholdsfrie hagen er en utopi, og er man ikke blant dem som synes ugressluking er gøy, bør man sørge for at jorden alltid er dekket, enten av bark, singel eller bunndekkende planter.

Bunndekke hjelper til med å holde ugress unna og bevarer fuktigheten i jorda.

Steiner og skjell er et godt alternativ til dekkbark
Steiner og skjell er godt alternativ til dekkbark.

7. Alternativ til bark
Mange er lei av dekkbarken men savner alternativer. Singel og skjell er dekorative materialer som fint kan brukes som bunndekke for å holde ugress i sjakk under busker, eller som dekke langs husveggen og mellom bed i kjøkkenhagen.

Området bør være relativt flatt og jorden dekkes først med fiberduk. Hvis du ikke ønsker å heve nivået, kan noe av jordlaget eventuelt fjernes før legging av duk. Duken dekkes med et 5-10 cm lag med singel eller skjell. Det holder duken på plass og hindrer lyset i å nå ugresset.