Mellom hovedhuset og skogen har Harald anlagt en stor dam hvor både vannliljer og ørret trives. Harald og Kirsten kjøpte den 130 mål store gården i 1981 og har i mange år drevet med både korn og dyr ved siden av sine fulltidsstillinger.
Harald har alltid hatt interesse for planter og dyr og har nå lagt om til økologisk jordbruk. Dyreholdet er i dag imidlertid begrenset til slaktegris, noen høns og en avdanket travhest som Harald så betegnende kaller for «løpende utgifter».
Den flittige og nevenyttige gårdbrukeren har også bygget på hovedhuset og forandret fasaden fra et en etasjes brunt 60-tallshus til en hvit sveitservilla, og han har anlagt en flott hage med to kunstige dammer. I den forbindelse ble også en asfaltert vei som tidligere endte opp under kjøkkenvinduet erstattet med en grusgang og en vakkert beplantet rundkjøring med et tuntre.
Dermed ble kjøre- og parkeringsmønsteret forandret fra at man tidligere kjørte til ”det buttet i husveggen” til at man i dag parkerer ved en nybygd garasje. Derfra går man de siste meterne over tunet og opp til inngangen langsmed vakre blomstrende bed og forbi en liten kunstig anlagt dam med vannliljer og fisker. En effektiv, men lite vakker adkomst ble på den måten erstattet med en rolig og imøtekommende velkomsthilsen.
Kunstig dam
Ved beplantningen av hagen har Harald og Kirsten bevisst brukt blomster og busker som naturlig trives i området. Harald, som ikke bruker verken gift eller kunstig gjødsel, legger stor vekt på at de artene som plantes inn skal harmonere med den opprinnelige floraen. Ved den lille dammen ved siden av inngangspartiet vokser pors, kvitlyng, bukkeblad og bregner, som alle er hentet fra skogen i nærheten.
Dammen har Harald anlagt ved å grave ut ønsket areal og dybde for så å legge på duk, stein og sand. Vannet pumpes opp i en liten kulp før det renner ned igjen mot dammen i en liten bekk. Her trives både koifisk, småfrosk og vannliljer i skjønn forening. Den store dammen mellom huset og skogen ble anlagt ved at Harald fikk en nabo med gravemaskin til å grave ut og legge opp en jordvold.
Den fylles naturlig ved en bekk som renner ned i sydenden av dammen og er blitt et yndet samlingspunkt for familien etter at ”Totiki-huset” ble flyttet over på østbredden. Det lille huset, som opprinnelig var en lekestue, ble etter at datteren hadde vokst fra det fraktet over dammen.
En vårdag mens dammen ennå var islagt ble det trukket over isen med traktor og satt på plass på brygga som Harald har bygget på påler halvveis ute i vannet. Takket være god hjelp fra venner og bekjente kan de nå nyte kveldsolen fra egen brygge.
Fisker ørret
I dammen ble det satt ut ørretyngel som nå er blitt stor og fin, så nå kan familien fiske opp søndagsmiddagen samtidig med at de setter over potetene!
– Å anlegge en dam i hagen krever litt arbeid, men gir utrolig mye nytelse og glede, sier Harald der han rusler med fiskestang og kaffekopp tilbake til huset etter å ha trukket opp en ørret på ca 1 kg fra den største dammen.
– En dam tilfører også hagen et rikere dyreliv. Den tiltrekker seg frosk, salamander, øyenstikker og ikke minst et stort antall fuglearter som ellers ikke er så vanlig i hager. Å sitte en vårkveld å høre på froskenes parringsspill er en flott opplevelse og balsam for sjelen i vår oppjagede hverdag, avslutter han.