Hvilken hagetype er du?

Elsker du blomster og bruker du all fritid i hagen - eller blir du stresset av alt det grønne som vokser ut av kontroll? Bli kjent med de forskjellige hagetypene og finn ut hvilken du er.

Du har kanskje allerede kjøpt deg fattig i frø og spent ben på deg selv 117 ganger for ikke å gå berserk i hagesenteret før risikoen for nattefrost er over. Eller kanskje du tar alt med hagen rolig fordi hagen er der for å passe seg selv, slik at du kan nyte tilværelsen. 

Uansett hva, finnes det en hage for enhver hagetype – det handler bare om å finne ut (eller bare om å kjenne igjen) hvilken hagetype man selv er.

(OBS: Artikkelen er skrevet med en humoristisk vri) 

HAGENØRDEN  

En hagenørd som deg kjenner navnet på hver en plante på tomten din, både på norsk og latin. 

Du bruker så mye tid som mulig i hagen og ser alltid etter oppgaver som kan gjøres. Du går amok som et barn i en godteributikk i slutten av vinteren når det endelig er på tide å kjøpe årets første frø, og igjen på høsten når man skal kjøpe løk. 

Du vil ikke innrømme det, men du har garantert en drømmehage på minst 3.000 kvadratmeter planlagt i hodet ditt, eller kanskje til og med på papir hvis nerden har fått et godt tak. Og du vil sannsynligvis holde det hemmelig at du går og drømmer om den engelske hageguruen Monty Don. 

Din ideelle hage:

…er en formell hage i engelsk stil. Store stauder og metervis med tettklippet hekk krever mange timer med  nydelig arbeid hver eneste uke. 

Hvis du synes det er vanskelig å komme gjennom vintersesongen, kan oppvarmingsmatter og UV-lamper ta toppen av hageabstinensene dine tidlig på våren. Men med en relativt liten investering klarer du enkelt å forlenge hageåret ved å så frøene som krever godt lys og varme tidligere enn vanlig i det norske klimaet.


Livsnyteren ser hagen som et rom for total avslapning. Og naboene skal ikke bråke! 

LIVSNYTEREN  

Du elsker hengekøyen mye mer enn gressklipperen, og du ser hagen som et sted for total avslapning. Du synes en tulipan her og der er fint nok, for hagen kan være fin å se på, men den må passe seg selv. 

Du bruker nesten bare hagen på sommeren, men da er du også god til å glede deg over å ha den. For deg er nemlig hagen et ekstra rom til huset og du ønsker bare at det skal være plass til en god grill, en koselig spiseplass og noe du kan ligge i, i solen. 

Mest av alt ønsker du fred og ro rundt deg, så naboene skal i hvert fall ikke bråke med motorsag eller høy musikk. Du ligger nemlig  vannrett i hagen – bokstavelig talt! 

Din ideelle hage:

…er en tradisjonell norsk hage med stor gressplen og et par småbed med løkplanter og stauder langs hekken. Når det gjelder å optimalisere den begrensede tiden du har til å  slappe av i hagen, er det verdt å investere i en selvkjørende gressklipper. Din nye robotvenn kan ta seg av den nødvendige klippingen mens du slapper av med en kald drink på terrassen.  


Selvforsyneren vil aller helst dyrke sin egen mat – gjødslet med organisk gjødsel, selvfølgelig! 

SELVFORSYNEREN  

Du vil egentlig helst dyrke din egen mat. Du har sannsynligvis et detaljert diagram over hvilke avlinger som skal erstatte hverandre for å få mest mulig ut av plassen i hagebedet. Og ingenting skal kastes, så du vet om minst 100 retter med squash som hovedingrediens. 

Du vet nøyaktig hvor i området du kan få gratis gjødsel, for jordens mikroliv opptar deg. Du planlegger sannsynligvis å bygge et hjemmelaget drivhus til frø av småplanter og senere på sesongen til tomater, agurker, meloner, chili og mye, mye mer. Du vurderer å få en organisk Ø tatovert på overarmen, og du leker kanskje alvorlig med tanken om veganisme.

Din ideelle hage:

…er den klassiske franske potager – altså en kjøkkenhage, der prydblomster og busker passer inn i det spiselige, slik at det estetiske og det praktiske kombineres på en fin måte. Hvis du kan, bruk noen få kvadratmeter av plassen til en liten spiseplass, slik at du kan nyte den næringsrike maten du har dyrket mens du nyter utsikten over “åkeren”.

Naturromantikeren elsker både dyr og planter – og litt struktur.

NATURROMANTIKEREN  

Hvis du synes løvetann pynter opp gressplenen og synes alt som vokser er bra, er du sannsynligvis den romantiske hagetypen. Du føler en enorm velvære i naturen, og i hagen din skal alt være så grønt som mulig. Det kan sees på hagen din at når du går i hagesenteret, kjøper du impulsivt og gjerne mye av det som fanger blikket ditt.

Du elsker alle dyrene i hagen, fra pinnsvin og frosker til bier og til og med mygg, og du drømmer om en frodig og naturlig hage der barn, høns, hunder, busker, trær og blomster trives sammen. I hagen din er det alltid plass til enda en gjest rundt det hvitmalte hagebordet. 

Din ideelle hage:

…er en vakker og livlig hyttehage med mange vakre planter, men også litt struktur i form av hekker, stier og terrasser omgitt av bed inndelt i forskjellige fargetoner. Husk at selv om du elsker snegler og skvallerkål og har et svakt punkt for brunsnegler, er det usannsynlig at naboene dine har det på samme måte. Prøv å holde det på din egen tomt med et solid gjerde mot naboenes hage, selv om alle typer av gjerder strider mot din natur. Se hvordan du bygger et gjerde her

LEILIGHETSASPIRANTEN  

Du er sannsynligvis en av dem som havnet i et hus med hage ved en tilfeldighet eller kanskje til og med ved et uhell. Du ser primært hagen som et irriterende hinder mellom bilen og inngangsdøren, og du vil ikke bruke tid på den.

Du tror at hagens mange oppgaver skaper unødvendig stress og mer arbeid for deg. Holdningen din skyldes sannsynligvis at du faktisk er litt usikker på alt det grønne som bare vokser ut av kontroll utenfor vinduene. Og kanskje drømmer du til og med om å asfaltere hele molevitten eller flytte tilbake til byen der du føler deg mer hjemme. 

Din ideelle hage:

…består derfor av en stor terrasse uten for mye jord og gress rundt. Men husk at planter rundt huset tar mye av regnvannet som ellers kan havne i kjelleren, som kan ende med å gi deg enda mer jobb. 

Kanskje du kan plante noen eføy eller noen små trær som kan passe seg selv? Ideelt sett bør du sannsynligvis overlate hageomsorgen til noen andre og heller starte med en balkongkasse slik at du først kan bli kjent med plantelivet.  

Her kan du se 10 flerårige planter som pynter i hagen og som er nesten umulig å drepe