Hurtigfiks før vinteren

Den første snøen har falt - kanskje før du rakk å fikse opp utendørs? Vi gir deg smørbrødlista på hva du burde gjøre før meteren med hvitt kommer, og blir liggende til neste vår.

Hus, hage og redskaper er hovedstikkordene når vi i en fei må klargjøre hus og hage før vinteren.

Takrenner:
Har du tette takrenner? Mens du er i stigen for å tømme takrennene for løv, kan du samtidig sjekke om alle taksteiner ligger som de skal, at underpappen ikke har sprekker, og at beslag rundt pipe og ventiler ikke har skader.

Plen:
Plenen trenger du ikke klippe hvis den ikke er altfor lang, den skal ha litt ekstra lengde før vinteren. Men løv bør ikke få samle seg i hauger, det råtner og tar med seg gresset i samme slengen.

Fjern nedfallsfrukt, de kan inneholde soppsykdommer som fint overlever vinteren.

Bed:
Løvfellende hekker kan du klippe når bladene er borte. Klipp planter med meldugg og rust, slik at bladene ikke faller ned i bedet. Sykdommene overvintrer gjerne, og sprer seg.

Hagemøbler:
Hagemøblene bør du vaske godt med vanlig husvask eller varmt vann og såpe før du setter dem bort. Støv, smuss og forurensninger i luften eller regnvannet kan i løpet av vinteren tære på malingen eller lakken på møblene. Plastmøbler liker rensemidler, tremøbler er glad i en puss før innsetting av treolje.

Sett hagemøblene inn under tak. Trehagemøbler må ikke settes i et tørt og varmt rom, de kan tørke og sprekke. I garasjen eller i en utebod svinger temperaturen med utetemperaturen, og her får de stå tørt med med ventilasjon.  

Teakmøbler kan godt stå ute, fordi teaken er behandlet med olje som gjør den motstandsdyktig mot vær og vind. Men da er de viktig at møblene er jevnlig behandlet.

Hvis presenning er eneste mulighet for vinteroppbevaring må du sørge for god utlufting under presenningen, for å unngå mugg. Dekker du møblene helt med plast kan de nemlig utsettes for råte og sopp.

La ikke trebein stå på bakken. Husk at møbler med ståldetaljer kan ruste hvis det utsettes for fukt.


Krukker:
Potter og krukker som ikke er frostsikre må tømmes for jord og leca, rengjøres og settes inn eller veltes.

Hageputer:
Skal man lagre hageputer og den slags innendørs er det best å oppbevare dem i søppelsekker eller plast for å beskytte dem for støv. Lag hull i plasten så det ikke blir for tett.

Hageutstyr:
Samle sammen spader, raker, spett og hakker. Børst av jord og løv. Spader, sakser, og kniver smøres med olje på bladene. Sett utstyret tørt og under tak. Hageutstyr bør du samle på ett sted, så det er klart til våren.

Sett bort gressklipperen, men gjør dette først.

Risten i grillen er lett å glemme. Stålull er veldig effektivt for fjerning av matrester og fett. Du kan også legge både rist og annet fettet utstyr i en blanding av salmiakk og Zalo: 1-2 dl salmiakk og en god sprut Zalo per bøtte med vann.

Ta en siste runde på tomta og se om det ligger ting ute som burde være inne. Og så kan du ønske snøen velkommen.