Hagen i september

September er en god måned for å rydde opp og klargjøre hagen for høstsesongen. Her er fem tips til hva du kan gjøre i hagen nå.

hage høst

Hagesesongen går mot slutten, og det er snart på tide å legge vekk redskapene og la hagen få hvile gjennom høsten og vinteren. Det er allikevel mye man kan gjøre ute i hagen i september, med stadig blomstring og en rekke tiltak du kan gjøre for å forberede hagen til den kalde tiden av året.

1. Høst frukt og rydd bakken for nedfallen frukt

Er det fortsatt frukt igjen på trærne, bør du høste det inn før det er for sent! Epler og annen frukt gjør seg også bedre i komposten enn liggende på bakken, så sørg for å gå fjernet nedfallen frukt fra plenen så det ikke blir liggende å råtne. Har du for mye epler på trærne er det ikke krise – de kan godt oppbevares til utpå vinteren!

2. Plant høstblomster og legg blomsterløk under

De fleste fargerike vekster har takket for seg når september kommer, men det er flere fine vekster man kan plante ute til høsten – som lyng og andre hardføre planter. Vil du sikre deg krokus, tulipaner, påskeliljer og perleblomster til våren, bør du plante løker mot slutten av måneden. Et godt tips å plante de under de andre plantene i krukker og bed, så titter de fram når våren kommer. 

lyng
Foto: Getty Images

3. Luk i bedene og sørg for vinterdekke

Visne vekster er godt vinterdekke, og om du ikke er opptatt av et ryddig og pent bed — er det aller beste å bare la det ligge til våren. Det er også tid for å klippe plenen en siste gang – da kan gressklippet fungere godt som dekke til bedene, med mindre du ikke er plaget av snegler.

4. Gjødsle plenen og vintergrønne planter

Før høsten slår innfor fullt er det lurt å slå gresset nøye og fjerne løv og annet hageavfall som legger seg på plenen. Du bør også gjødsle plenen en til to ganger i september – og pass på å bruk høstgjødsel.

De vintergrønne plantene kan også godt få en runde eller to med gjødsel, så holder de seg fine gjennom det kalde vinterhalvåret.

5. Gå på salg i hagesenteret og plant nytt

Det er mye man kan gjøre i hagen i september, men det skjer også mye på hagesentrene. Når sesongen er på hell kommer også ofte gode salg og tilbud, som gjør at du kan fylle opp av utstyr, krukker og annet materiell til neste hagesesong. Kanskje er du også heldig å finne vintergrønne planter du kan plante på uteområdet.