Fliser på nett

” Fliser på nett ” betyr ikke salg av fliser fra nettbutikk, men om hvilke stein-, glass- og keramikkprodukter som er limt fast på et nett klart for å lime fast på golv eller vegg

<!– –>

Strandstein
Strandstein/ elvestein er naturlig rullestein i ulike formater som er limt fast på netting. Bruksområdet er dusjnisjer og lignende. De runde steinene hevdes å kunne gi en behagelig masserende effekt når man står på dem. Prøv selv!

Glassmosaikk
Glassmosaikk er små brikker laget av glass og montert på nett. Mosaikken kan enten være gjennomfarget eller glasset er gjennomsiktig og fargen skapes via et belegg på brikkens bakside. Noen leverandører benevner det sistnevnte krystallmosaikk. Det har ikke noe med virkelig krystallglass å gjøre.
Brikkene er fra ca 10 x 10 mm og oppover. De hyppigst brukte dimensjonene er ca 20 x 20 mm. Tykkelsen er 2 -3 mm

Knappemosaikk
Glassmosaikk formet som knapper leveres limt på nett. De monteres i ” flak” i størrelse for eksempel 300 x 300 mm. Knappemosaikk er et typisk veggprodukt og fås i ulike farger og størrelser

Keramikkmosaikk
Keramikkmosaikk finnes i mange typer og kvaliteter. De leveres enten limt på nett eller med papir eller folie på framsiden.

Gode råd for materialvalg og liming og fuging av nettmonterte produkter
Mosaikk er et produkt som krever man har erfaring med flislegging for at det skal bli fint. Vi gir likevel noen tips om materialvalg, lim og fugemetoder.

Lim
På keramikkmosaikk og strandstein kan du bruke de lim- og fugematerialene som brukes til vanlig flislegging.
Til glass- og perlemosaikk kan være vanskelig å få standard lim til å feste godt da glass har en glatt og ikkesugende flate. Noen leverandører har derfor spesialprodukter for formålet.

Undersøk hos forhandleren hva er velegnet produkt.
På glassproduktene bør epoksybaserte limer kan brukes der det er permanent vannpåkjenning som for eksempel i bassenger. Disse limtypene bør kun anvendes av fagfolk da det krever mye erfaring og god teknikk. Det er også skadelig å få epoksy på huden.

Påføring
Bruk tannsparkel med tenner på ca 3 eller 4 mm og trekk limet jevnt på. Det er viktig å trykke mosaikkflakene godt inn i limet så alle brikkene sitter godt til underlaget.

Fuging
Ved keramikkmosaikk og strandstein kan vanlige fugemasser i ulike farger benyttes.
Til perlemosaikk og glassmosaikk som har et fargebelegg på baksiden og som er gjennomsiktig kan du bruke limet å fuge med. Da vises ikke ulike farger på lim og fugemateriale gjennom glasskantene. Alternativet er å ha lim og fugemasse i samme farge.

Det beste er å overlate den type jobb til håndverkeren.

Rengjøring
Bruk vanlige rengjøringsmidler. Den store fugeandelen krever generelt jevnlig renhold. Rullestein med den rue overflaten krever også mer renhold enn eks. vanlig mosaikk.
(Velg ikke hvite fugemasser på golv da skitt og smuss vises lett.)