Derfor er eddik et mirakelmiddel i hagen

Eddik er et fantastisk rengjøringsmiddel, men visste du at eddik også gjør underverker i hagen?

1. Rengjøring av leirkrukker

Leirkrukker blir med tiden stygge, fordi kalsium, mineraler og salt fra vann og gjødsel setter sine spor på dem. Dette problemet kan eddik komme til livs – og dine leirpotter kan bli som nye.

Alt du trenger å gjøre er å fjerne all den løse skitten fra pottene. Legg dem deretter i bløt i 20-30 minutter i en eddikoppløsning, bestående av 20-25 prosent eddik og 75-80 prosentvann.

Jo mindre eddikoppløsning du bruker, jo lengere tid må pottene ligge i bløt. Så må de skrubbes og vaskes i vanlig såpevann før de er fine og klare til bruk igjen.

2. Forleng avklipte blomsters levetid

Eddik kan også brukes til å forlenge levetiden til avklipte blomster. Tilsett to spiseskjeer eddik og en teskje sukker per liter vann, og dine blomster vil holde seg lengere friske og flotte i vasen.

3. Bli kvitt bananfluer

Hvis du vil beskytte dine frukter mot bananfluer, kan du bruke eddik til å lage en felle for fluene. Fellen lages av en kopp vann, en halv kopp eplesidereddik, en kvart kopp sukker og en spiseskje melasse eller honning. Miks sammen og heng opp i frukttrærne. Blandingen vil tiltrekke seg og fange fluene. Samme løsning kan forøvrig også brukes innendørs mot stuefluer.

4. Gjør dine syreelskende planter lykkelige

Planter som rhododendron, gardenia og azalea elsker syre. De vil derfor bli lykkelige av å få en midlertidig syreboost. Det kan du raskt gi dem ved å vanne dem emd cirka tre til fire liter vann som du tilsetter én kopp eddik.

5. Fjern rust fra hageredskapene

Eddik kan også brukes til å fjerne rust fra hageredskaper. Alt du trenger å gjøre, er å spray hageredskapene med eddik eller legge dem i bløt i ufortynnet eddik i et par minutter. Skyll og rengjør redskapene, så rusten forsvinner.