9 hageting du må gjøre på høsten

Høsten betyr falne blader, små reparasjoner og blendende farger. Innhøstingen er i hus og det er en lang vei til våren. Så hva skal du gjøre i denne fantastiske tiden? Få noen forslag her.  

1. Tøm takrennene

Du ser det ikke, men huset ditt merker det: nemlig høstløvet i takrennen. Ta stigen fatt og tøm dem så ofte som mulig. Spesielt hvis det er mange trær rundt huset ditt. Da unngår du at vannet siver nedover fasaden og ødelegger huset ditt.

Og kanskje du bør vurdere å erstatte de gamle takrennene med noen nye som det er lettere å holde fri for høstbladene og annet som setter seg fast.

2. Få styr på blomsterpottene

Rengjør blomsterpottene dine. Sørg for å stable dem på den mest hensiktsmessige måten. Dette gjøres ved å snu bunnen opp ned på dem slik at de ikke blir fylt med vann, fryser og knekker.

Til slutt plasserer du dem i stabler for å spare plass.

3. La bladene ligge litt lenger

Vi er de første til innrømme at dette er ikke akkurat det hageeksperter anbefaler. Men finnes det noe vakrere enn visne blader om høsten i alle farger – fra rødt til grønt?

Bladene også naturlig gjødsel for gressplenen din og for blomsterbedene dine. Høsten varer lenge, så du bør nok få tid til å rive dem sammen og bruke dem der de gjør mest godt.

4. Lag kompost av blader og hageavfall

Her er et annet tips om hva du kan gjøre med alle de falne bladene.

Plenen din trenger luft og plass hvis den skal være ryddig og regelmessig grønn når våren kommer. Bladene er perfekte for kompost, så hiv bladene sammen og legg dem i kompostdunken eller dryss dem over gressplenen og blomsterbedene som trenger naturlig næring.

5. Få styr på verktøyene

Ikke glem skuret! Det er nå du har tid til å få det under kontroll. Rengjør hageverktøyet og finn en dedikert plass til alle tingene dine. På den måten kan du alltid finne tingene dine når våren kommer og hagesesongen begynner igjen.

Bruk også litt tid på å samle kjemikalier og gamle gjødselrester sammen og kast dem på en trygg måte.

6. Test jorda om høsten

Få jorda testet.

Det koster ikke mange kroner å få gjort en jordprøve i hagen din. Testen kan gi deg et bilde av pH-nivået i jorden din. Da kan du bedre ta en beslutning om hvor mye kalk jorden din trenger.

7. Plukk opp råtten frukt

Sørg for å plukke opp all den falne frukten under frukttrærne.

Det forhindrer angrep fra eplevikleren til neste år. Eplevikleren er en liten larve som, som navnet antyder, elsker epler og derfor gjør dem uspiselige for oss. Ikke gi eplevikleren for gode vinterforhold ved å la favorittfrukten ligge og flyte under epletrærne.

8. Ikke beskjær rosene

Du kan bli fristet til å beskjære rosene allerede om høsten.

Men rosene skal du faktisk la være i fred og ro om høsten. Rosene oppfatter nemlig beskjæringen som et signal om å sette turbofart på veksten. Det er ikke akkurat nødvendig når vi har en lang og kald vinter foran oss.

9. Kos deg med høst!

Om høsten er det ingen hast. Innhøstingen er i hus og folk søker innendørs. Nyt høstfargene ute i hagen din og ute i naturen. Det handler bare om å nyte hele og samle krefter. Våren går ingen steder.