5 råd: Slik hjelper du hagen gjennom tørken

Vi hjelper deg gjennom de varme sommermånedene med disse 5 rådene som sikrer hagens overlevelse.

vanne gressplen

Tørken rammer norske hager

Plenen din blekner og er tørr som høy, frukttrærne dine har mistet altfor mange frukter altfor tidlig, og bladene på buskene dine er visne.

Ja, den tørre sommerperioden er hard for hagen din. Derfor har vi samlet 5 gode tips for å hjelpe hagen din gjennom tørken.

1. La ikke vann gå til spille

Bor du i et område som har vanningsforbud, bør du ta forbudet på alvor. Sørg derfor for å samle opp vannet du bruker på kjøkkenet og andre steder i huset som kan brukes i hagen.

Du trenger for eksempel ikke la vannet du bruker til å skylle grønnsaker renne rett i avløpet. Plasser derfor en balje i vasken og bruk vannet til å vanne plantene dine i hagen.

Hvis du er en av de heldige hus- og hageeierne som har en regnvannstank, så er det på tide å ta vannet i bruk nå.

2. Vann hagen din om morgenen eller kvelden

Unngå at vannet fordamper så snart du har vannet plantene dine i hagen ved å vanne om morgenen eller om kvelden.

Om det er tørke, husk at plenen din bør være siste prioritet når det kommer til vanning. Det blir nok grønt og frodig å se på når regnet kommer tilbake. Vann i stedet plantene som virkelig trenger det.

vanne hage
Foto: Getty Images

3. Utnytt skyggen

Fjern potter og andre bærbare tørste planter fra direkte sollys og plasser dem i skyggen. Du kan også lage din egen skygge for planter som ikke kan flyttes ved for eksempel å sette opp en parasoll eller være kreativ med et gammelt laken.

I tillegg kan du redusere fordampningen ved å legge skyggenett eller fiberduk over de mer delikate plantene.

4. Prioriter å vanne de nyeste plantene, buskene og trærne

Prioriter å vanne de nyeste plantene i hagen din, inkludert trær og busker som har blitt plantet i løpet av de siste tre årene. Grunnen til at disse trenger mer vann er at røttene deres ikke er så dype som andre gamle planter, busker og trær der jorda er mer fuktig.

Før du vanner kan du stikke en finger i jorda for å kjenne hvor fuktig jorda er. Hvis jorden er tørr 2 cm ned, bør du vanne. Vann med 1-2 kanner per nyplantet busk og tre 2 ganger i uken.

5. Gi dyrene i hagen en hjelpende hånd

Dyrene i hagen er også en del av hagen din, og de har det også vanskelig i varmen. Gi dyrene en hjelpende hånd ved å sette en skål med vann i busken for pinnsvin og lignende smådyr.

Du kan også fylle et fuglebad i skyggen slik at fuglene i hagen din kan kjøle seg ned.