7 kjappe ting du MÅ fikse før snøen faller

Jada, vi vet at du helst vil kose deg inne foran peisen – men dette tar ikke lang tid, lover! Får du unnagjort denne sjekklista før frosten banker på, kan du spare både mye penger og mange ergrelser. 

1 Rydd vekk hagemøblene

Verandaen kan bli vårdeprimert av mindre – da tenker vi på synet av tremøbler som har stått ute i snø, sno og storm hele vinteren. Sjauing er kjedelig, men det er best å få møblene i hus – eller i hvert fall under tak – før det første snøfallet kommer.

Legg aller helst over en presenning, men sørg for god lufting, slik at det ikke blir helt tett.

2 Ta inn gjenglemte leker

Barn er slepphendte vesener, og de glemmer ofte å ta vare på lekene sine. Ta en runde i hagen og på verandaen – gjerne sammen med barna – for å redde alt som ikke bør dukke opp i sørgelig tilstand når snøen smelter til våren.

3 Rydd i redskapene

Samle sammen og sett vekk hageutstyr som ikke skal brukes før til våren. Plasser redskapene under tak eller i en bod, slik at de holder seg like fine til neste år. Kast alt som er blitt ødelagt, og skriv opp hva du bør fornye. Nye koster feier best …

4 Kjøp inn ved

Med hustrige vinterdager kommer trangen til å fyre med ved. Det er dumt å vente for lenge med innkjøpet, da stiger nemlig prisene. Bygg deg opp et vedlager i god tid, så slipper du å betale for mye – og kan fyre når du vil. Husk at veden må lagres tørt og luftig!

5 Redd plantene

Flytt inn alle planter som er følsomme for frost. Ikke la krukker som ikke tåler frost stå ute. Ta også opp rotknoller fra blomster som georginer til vinterlagring.

6 Steng alle sluser!

Du vil ikke oppleve at vannrørene fryser og sprekker inni veggen. Steng utekrana og skru av koblingen til hageslangen – om du ikke gjør dette, risikerer du at rørene ikke får tømt seg skikkelig.

7 Klipp plenen en siste gang

Vinterfrisyren til plenen din bør være på 5-6 cm, så still inn gressklipperen slik at du ikke snauklipper – da tåler gressmatta kulda dårligere. La gressklippet ligge igjen som gjødsel til plenen.

Om plenen er dekket av tørt løv, kan du godt klippe over dette også – det blir fin næring. Er løvet vått, klumper det seg gjerne sammen, så da må du rake plenen først.