Gjør det selv: Slik vedlikeholder du terrassen

Terrassen din blir ekstra trivelig om du årlig sørger for godt vedlikehold.

terrasse

En skikkelig vask av terrassen hver vår og litt beising etter behov, gjør at terrassen din ser finere ut – og holder lenger. Treverket på terrassen din blir vesentlig mer fuktighet i form av regn, snø og is enn annet treverk i huset ditt.

Om terrassen er plassert på husets solside blir terrassegulvet utsatt for store variasjoner – fra øsende regn til stekende varme. Derfor bør du ta godt vare på terrassen din.

Ny terrasse

Mange terrasser er laget av impregnert trelast. Det betyr at trevirket kan inneholde en del væske. Hvor langt tørkingen er kommet kan være forskjellig, men du bør nok vente en måned eller to før du behandler treverket. Dette avhenger også av været.

Dersom det oppstår uslag fra impregneringen i form av krystaller som legger seg på overflaten, børster du disse bort med en stiv børste og skyller med litt vann etterpå.

Tidligere behandlet terrasse

Fukt terrassegulvet med kaldt vann.

Påfør terrasserens (feks. Jotun Terrasserens) og la den virke i 15-20 minutter. Det er viktig at rensemiddelet ikke tørker inn før du begynner skrubbingen, påfør mer etter behov.

Skrubb og spyl godt av med vann. Du kan bruke en vanlig hageslange. Er terrassen veldig skitten, kan det hende at du må gjenta behandlingen.

Lysere treverk

Om terrassegulvet er sterkt mørknet, kan du lysne treverket ved å bruke terrasseblekner. Det er viktig at alle rester av terrasseblekneren skylles grundig bort.

Eventuelle rester av terrasseblekner kan forringe beisens kvalitet og forlenge tørketiden.

Et annet alternativ er å slipe terrassegulvet

Hvis terrassebordene er gamle og har fått en slitt og ujevn overflate, er det det anbefalt å slipe terrassegulvet. Du bør enten leie utstyr for å gjøre jobben eller overlate den til en fagmann.

En fordel med sliping er at hele terrasseoppussingen kan gjøres på én dag. Gjør jobben en dag du er rimelig sikker på at det vil holde seg tørt.

Først tar du en runde med grovsliping og fjerner all gammel overflatebehandling.

Deretter finsliper du for å få en helt glatt overflate.

Vær nøye med å fjerne alt slipestøv og andre løsepartikler. Pass også på at du ikke lager skitne fotspor på det nyslipte treverket.

Beising

Hvor ofte du må beise varierer med bruk og hvor i landet du bor. Men det vil nok definitivt være oftere enn du maler huset.

Velger du terrasseolje i stedet for beis, bør du nok regne med å gi terrassegulvet ditt en omgang hvert år for at det skal holde seg pent og for at treverket skal ha nødvendig beskyttelse.

Når du skal beise terrassen er været ekstra viktig; ikke beis i sterkt sollys, i fuktig vær eller for lav temperatur. Beisen må være tørr før den utsettes for fukt. Sjekk at det ikke er meldt regnvær det første døgnet etter at du har beiset terrassen.

Husk at:

  • Terrassebeisen skal trenge inn i treverket og ikke danne film.
  • Unngå påføring i sterkt sollys.
  • Unngå påføring i fuktig vær og ved lave temperaturer.
  • Lav temperatur og høy luftfuktighet vil forlenge tørketiden betydelig. Husk at det vår og høst kan være lav nattetemperatur med duggfall.
  • Beisen må være tørr før den utsettes for fukt. Sjekk at det ikke er meldt regnvær det første døgnet etter påføring.
  • Les produktenes bruksanvisning nøye.

Nå er gulvet klart for beising. Terrassen din er forhåpentlig på solsiden av huset, derfor er det best om du tar oppussingen en dag med varmt tørt vær – men gjerne med skyer som demper solstrålene.


Et nyslipt og nybeiset gulv blir nesten seendes ut som nytt.

Kilde: ifi.no