Gjør det selv: Blomstrende levegg

En åpen terrasse er deilig når det er varmt, og du gjerne vil nyte sola. Men hvis det blåser, er det fint med le. Men en levegg vil bare beskytte en del av tiden fordi vindretningen skifter. Derfor er et fleksibelt alternativ praktisk.

Slik lager du plantekassa

Plantekassa skal du lage ut fra den plast-balja du skal ha inne i kassa. Det er nemlig viktig at du har en skikkelig beholder å plante i.
Her bruker vi ei 90 liters murerbalje med målene 27,5 x 42 x 72 cm. Du kan selvsagt også bruke mindre baljer på for eksempel 65 liter, men det er viktig at kassene har litt tyngde dersom det kommer et kraftig vindkast.
Når du måler balja, skal du gjøre det rett under og innenfor den øverste kanten. Da vil balja sitte godt når du setter den på plass i trekassa. Treet kommer ikke i forbindelse med jorda, og på den måten forlenger du levetiden på kassa.

Les også: Levegger i seks ulike stiler

Fremgangsmåte:

  Først kager du bunnen på kassa. Du kan bruke impregnerte materialer eller lerk, som er relativt holdbart. Her bruker vi 21 x 95 mm bord. Bordene monterer du som ei ramme ved hjelp av PU-lim og 4 x 4

  Så monterer vi sidene på kassa. Begynn med de nederste bordene hele veien rundt. De er 21 x 120 mm (C og D). De nederste bordene fester du til bunnen med 4 x 40 mm rustfrie skruer. Er det not på bord

  Er det fjør på bordene, så sag av den øverste med ei stikk- eller håndsirkelsag.

  Montér resten av sidebordene. Bordene i de lange sidene (C) har samme lengde som bunnen, mens de korte sidene (D) er tykkelsen på bordene lengre enn målene på bunnen.

  I hjørnene monterer du kassa med en 4 x 60 mm skrue i midten av hvert bord. Hjørnelister vil gjøre kassa vakrere.

  Lag hjørnelistene (G og H) av 16 x 98 mm glattkant som deles til to lister på 55 og 40 mm. De skal være 30 cm lange. Montér listene med PU-lim og tre 4 x 40 mm skruer slik at du får fire 90 graders h

  Fest tre av hjørnelistene med 4 x 40 mm skruer. Den siste hjørnelista fester du når espalieret er på plass. Kantlistene (E og F) sages i 45 grader. Plassér dem slik at de stikker 25 mm ut over de ut

  Sett hjul på kassa. Her er brukt 75 mm transporthjul med monteringsplate. Den totale høyden på hulene er 100 mm. Du kan bruke fire dreibare hjul eller to faste og to dreibare hjul med lås – det er li

Tips

Velg hjul med omtanke
Når du velger hjul til plantekassene, er det viktig at det er transporthjul som kan bære minimum 25 kg per hjul. Vær også oppmerksom på prisen. Hjulene vi bruker her, kostet 100 kroner per stk. Senere oppdaget vi at Ikea hadde tilsvarende hjul med maks belastning per hjul på 55 kg til 79 kroner for 2 stk. (Rill). Slik er det litt å spare når du skal kjøpe hjul til mange kasser.

Det er opp til deg hvor høyt espalieret skal være, men du skal være klar over at jo høyere det er, jo mer følsomt vil det være for kraftige vindkast.

Slik lager du espalierramma

Høyden endrer du ved å gjøre listene K kortere eller lengre og så tilpasse listene N og P. Espalierramma på tegningen har en høyde på 165 cm når den er montert på plantekassa.
Ramma skal du tilpasse i bredden slik at den går stramt inn over sidene på plantekassa. De vannrette delene av ramma består av to 23 x 48 mm lister. Men du kan selvsagt også bruke en annen dimensjon. Pass på at du plasserer den nederste vannrette delen av ramma høyt nok til at balja kan settes på plass – her 20 cm.

  Listene K og M monterer du til ei vinkelrett ramme. Du skal bruke både PU-lim og 4 x 40 mm rustfrie skruer.

 

Tilpass listene L slik at de går nøyaktig mot listene K. Bruk rikelig PU-lim, og sett listene i press med tvinger med ca. 25 cm avstand. Gjør det samme med listene M og P. La limet tørke i minimum en time. Fjern så overflødig lim med slipepapir og eksentersliper.

  Sag et hakk på innsiden av beina til ramma. Det er nødvendig for at den kan gå inn over kantlistene på kassa. Du kan for eksempel spenne fast ei hjelpelist til ramma og sage ett hull med ei hullsag.

  Fest espalierramma til kassesidene med 4 x 60 mm skruer. Lager du flere kasser, er det en fordel å feste ramma noe forskjøvet fra midten. Da kan du nemlig sette kassene side om side. Sett fast den

  Sett klatretråder i espalierramma, for eksempel 4 mm nylonkledd vaier. Du fester den i små øyeskruer som du plasserer med nøyaktig lik innbyrdes avstand på innsiden av ramma. Vaierene spennes opp dia

 

Tips!

Alternativt flettmønster

Plasserer du de små øyeskruene på en annen måte i ramma, kan du lett lage andre mønster som for eksempel på dette bildet der mønsteret danner små firkanter. Velger du et annet mønster, skal du bruke et annet antall øyeskruer og vaierlås. Her er brukt 20 øyeskruer og 4 vaierlås.

  Denne kassa av lerk har fått lerketreolje slik at de holder lenger. For selv om lerk er et solid materiale, vil det som alt annet tre ta skade av permanent fuktighet.

Et solid materiale

Du kan lage kassene av trykkimpregnerte materialer eller av lerk – dersom du får tak i det. Lerk er vanligvis solid. Men står det utendørs året rundt og/eller blir utsatt for fuktig jord, kan også det selvsagt ta skade. Derfor er det en god idé å behandle de ferdige kassene med en spesiell olje for lerk eller annen trebeskyttelse som forlenger kassenes levetid. Velger du trebeskyttelse, har du mulighet for å male kassene i en bestemt farge.
Trykkimpregnerte materialer er normalt billigere enn lerk, og har du likevel tenkt å gi kassene heldekkende trebeskyttelse, er det absolutt et alternativ.

Saken fortsetter på neste side

Dette har vi brukt til ei plantekasse med espalier, høyde 165 cm.

Se tegning under.

Materialer:
21 x 95 mm impregnert

• 2 bunnbord (A) á 72 cm
• 3 bunnbord (B) á 42 cm


21 x 120 mm impregnert
• 6 sidebord (C) á 72 cm
• 6 sidebord (D) á 47 cm


23 x 48 mm impregnert
• 2 kantlister (E) á 82 cm
• 2 kantlister (F) á 52 cm

16 x 98 mm impregnert
deles til 50 mm og 40 mm list

• 4 hjørnelister (G) á 30 cm
• 4 hjørnelister (H) á 30 cm

23 x 48 mm impregnert
• 2 espalierlister (K) á 155 cm
• 2 espalierlister (L) á 77 cm
• 2 espalierlister (M) á 87 cm
• 2 espalierlister (N) á 55 cm
• 2 espalierlister (P) á 90 cm

Dessuten
• 1 firkantet balje, 90 liter, 27,5 x 42 x 72 cm
• 2 hjul, 75 mm, med faste monterings- plater (byggehøyde 100 mm)
• 2 hjul, 75 mm, dreibare med lås (byggehøyde 100 mm)
• 4 x 40 mm rustfrie skruer
• 4 x 60 mm rustfrie skruer
• 12 galvaniserte øyeskruer
• Ca. 7 meter vaier, 4 mm med nylonbelegg
• 12 vaierlås (4 mm)
• PU-lim, vannfast
• Olje eller trebeskyttelse
Pris: Cirka 800 kroner

 

Plantekassa er laget slik at den akkurat har plass til ei stor plastbalje. Er det not og fjær på bodene du bruker på sidene, bør du sage av fjæra på det øverste bordet slik at du kan få kantlista på plass. Sag kant-listene i 45 grader i hjørnene slik at du får en pen sammenføyning. Montér til slutt ramma til espalieret på kassa. Pass på at du sager ut i rammebeina til kant-listene. Klatretrådene er vaier satt fast i øyeskruer. I bunnen er det montert hjul slik at kassa er lett å flytte.