Slik blir marmorplaten blank igjen

Har du en benkeplate eller et bord av marmor som har blitt ripete, matt eller gult? Det er mulig å få bort ripene slik at overflaten blir fin igjen. Dette gjør du!

Marmor er et materiale som brukes når man vil at det skal være pent og elegant. Marmor er dessverre et ømtålelig materiale som lett får riper, blir flekkete eller får  sprukne kanter.

Hvit marmor kan gulne av smuss, og riper kan samle så mye smuss at det ser ut som rust.

En fagmessig behandling omfatter våtsliping med meget fint slipepapir etter en grundig trykkluftrensing.

Det er jo ikke alle som har  slikt verktøy hjemme, så her viser vi deg hvordan du kan klare deg med annet verktøy.

En eksentersliper er utmerket til tørrsliping, men finslipingen utføres med våtslipepapir og slipekloss.

1. Først slipes hele overflaten med en eksentersliper. Bruk slipepapir med kornstørrelse 100. Da får du bort de værste ripene. Selvom marmor er hardt går slipingen raskt.

2. Kanterne slipes helst for hånd med en myk slipekloss av gummi med fastlimt slipepapir. Gummien følger formen på den avrundede kanten.

3. Tørk av overflaten med en klut og slip en gang til. Denne gangen bruker du finere slipepapir 120 eller 150. Når du har slipt hele overflaten tørkes den av, nytt slipepapier (korn 240) settes på og overflaten med kanter slipes en gang til.

4. Puss deretter overflaten med våtslipepapir korn 400. Vask overflaten med vann, tørk av med en ren klut og slip igjen, nå med  slipepapir 600 eller 800. Skal overflaten bli superfin avslutter du med korn 1000.

5. Vask hele overflaten en gang til med vann, tørk av med en ren klut og la overflaten tørke fullstendig. Den avsluttende behandlingen, som gir marmoren en blank overfate utføres med steinolje eller steinpolish.